ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:27
MENU CLOSE

Στα όπλα οι ΗΠΑ - Θεαματική αύξηση πωλήσεων υπό τον φόβο περιορισμών από τον Μπάιντεν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2148
22-10-2020
25.10.2020 04:00

 

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επικρατήσει του γνωστού υπέρμαχου της οπλοκατοχής Ντόναλντ Τραμπ, οι αναλυτές προσδοκούν μια τεράστια αύξηση των πωλήσεων όπλων υπό τον φόβο της αυστηροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει τις πωλήσεις στρατιωτικού τύπου όπλων. Παράλληλα έχει δεσμευτεί να απαιτήσει από τους ιδιοκτήτες των παραπάνω όπλων είτε να τα δηλώσουν στις κρατικές αρχές είτε να τα πουλήσουν στο αμερικανικό Δημόσιο.
Γενικώς έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι, εφόσον ο Μπάιντεν κερδίσει στις εκλογές, θα προσπαθήσει να περάσει μια νέα νομοθεσία, με στόχο τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο η μετοχή της Smith & Wesson Brands και η μετοχή της Sturm Rugen έχουν καταγράψει ράλι της τάξης του 8% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αντικατοπτρίζοντας τη διεύρυνση του προβαδίσματος του Μπάιντεν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Η μεγαλύτερη οπλοκατοχή
Πάντως οι ΗΠΑ είναι με διαφορά εδώ και δεκαετίες η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό οπλοκατοχής στον κόσμο. Τα όπλα που κυκλοφορούν στην επικράτειά της είναι περισσότερα από τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με ελβετική έρευνα για τα μικρά όπλα, το 2017 κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ 393 εκατομμύρια όπλα, περίπου 70 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Τα αμέσως περισσότερα όπλα στον κόσμο υπήρχαν στην Ινδία (71 εκατομμύρια) και στην Κίνα (50 εκατομμύρια), δύο χώρες που έχουν – και οι δύο – σχεδόν τετραπλάσιο πληθυσμό από αυτόν των ΗΠΑ.
Τις τελευταίες δεκαετίες η άνοδος των πωλήσεων όπλων στις ΗΠΑ προερχόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον σκληρό πυρήνα των «οπλοφόρων» – δηλαδή από λευκούς άνδρες, πολιτικά συντηρητικούς, οι οποίοι συνήθως είχαν ήδη στην κατοχή τους ένα όπλο. Ιστορικά οι λευκοί άνδρες είναι συντριπτικά η μεγαλύτερη ομάδα που αγοράζει όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, οι μισοί λευκοί στην Αμερική κατέχουν ένα όπλο, ενώ μόνο το 25% των μη λευκών ανδρών οπλοφορεί. 
Με αφορμή γεγονότα που ενίσχυαν τον φόβο του μεγαλύτερου ελέγχου (όπως, για παράδειγμα, η εκλογή ενός Προέδρου από τους Δημοκρατικούς ή ένα αιματοκύλισμα), αυτός ο σκληρός πυρήνας λευκών «καουμπόηδων» έσπευδε συνήθως να εμπλουτίσει το οπλοστάσιό του συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Γυναίκες και φιλελεύθεροι!
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η αγορά αυτή δείχνει τάσεις δυναμικής ανάπτυξης από ένα νέο κύμα Αμερικανών, που πρώτη φορά πιάνουν όπλο στα χέρια τους. Μεταξύ αυτών αρκετές γυναίκες, μέλη μειονοτήτων, αλλά και πολιτικά φιλελεύθεροι Αμερικανοί που δεν είχαν καν διανοηθεί ότι μια μέρα θα οπλοφορούν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βιομηχανιών παραγωγής όπλων, τους πρώτους επτά μήνες του 2020 πάνω από 5 εκατ. Αμερικανοί αγόρασαν για πρώτη φορά στη ζωή τους όπλο. Οι νέοι κάτοχοι όπλων ήταν υπεύθυνοι για το 40% των συνολικών πωλήσεων στο διάστημα αυτό.
Η μαζική εισβολή των καινούριων «πελατών» έκανε την αγορά να «στεγνώσει» από σφαίρες. «Τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίνω στα Walmart, αλλά σφαίρες δεν βρίσκω» δήλωσε απογοητευμένη στο Reuters μια έγχρωμη Αμερικανίδα, μητέρα τριών παιδιών, που απέκτησε νωρίτερα φέτος ένα πιστόλι και εγγράφτηκε σε όμιλο σκοποβολής για να μάθει να το χρησιμοποιεί.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων των ΗΠΑ, που ανάμεσα στα χιλιάδες προϊόντα της πουλά όπλα και σφαίρες, αναγνώρισε τις ελλείψεις στον εφοδιασμό της με είδη κυνηγιού και υποσχέθηκε να τις καλύψει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι κάποια ιδιωτικά σκοπευτήρια, που ξέμειναν, απευθύνθηκαν στους πελάτες τους για να αγοράσουν σφαίρες οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε, είχαν μεγάλο στοκ πυρομαχικών στα σπίτια τους. 
Ειδικοί της αγοράς όπλων υπογραμμίζουν ότι τρία είναι τα κύρια γεγονότα που συνετέλεσαν στην αγοραστική παράκρουση των αμερικανών:
● Πρώτον, ο κορωνοϊός και η διαμάχη μεταξύ αυτών που φορούν τη μάσκα και εκείνων που μάχονται εναντίον αυτής και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μεγάλο κύμα αγοράς όπλων – όπως καταγράφεται από τα στοιχεία ελέγχου του ιστορικού των αγοραστών – σημειώνεται τον Μάρτιο, όταν η πανδημία χτυπά τις ΗΠΑ. 
● Το δεύτερο κύμα αγορών σημειώνεται τον Ιούνιο, όταν δολοφονείται από αστυνομικό ο Τζορτζ Φλόιντ και ξεσπούν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
● Τρίτον, το κλίμα πόλωσης που με μαεστρία προκαλεί το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές του Νοεμβρίου αποτελεί ακόμη έναν λόγο ανησυχίας για κάποιους Αμερικανούς. Κάποιοι ψηφοφόροι έχουν πειστεί ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα υπάρξει… εμφύλιος και σπεύδουν να οπλιστούν.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:25
Exit mobile version