Κορωνοϊός: Τι δείχνει μελέτη για τα χημικά συστατικά ορισμένων τροφίμων
Τα χημικά συστατικά ορισμένων τροφίμων μπορούν να παρεμποδίσουν αποτελεσματικά ένα κομβικό ένζυμο του SARS-CoV-2.
Οι πρωτεάσες ή πρωτεινάσες είναι σημαντικές για την υγεία και την βιωσιμότητα κυττάρων και ιών εξηγεί ο De-Yu Xie καθηγητής φυτολογίας και μικροβιακής βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και εκ των συγγραφέων της τρέχουσας μελέτης.
Η παρεμπόδιση των πρωτεασών σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν μπορούν να επιτελέσουν πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως η αντιγραφή και ο αυτοδιπλασιασμός των κυττάρων.
«Ενας από τους στόχους του εργαστηρίου μας είναι να βρούμε πώς ορισμένα διατροφοδραστικά συστατικά τροφίμων ή φαρμακευτικών φυτών μπορούν να παρεμποδίσουν είτε τον τρόπο πρόσδεσης ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα είτε την αναπαραγωγή του εντός των ανθρώπινων κυττάρων» εξηγεί ο καθηγητής Xie
Ωστόσο, η μελέτη έγινε σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όχι σε ανθρώπους, σε πειραματόζωα ή έστω κύτταρα.
Χρησιμοποιήθηκαν προσομοιώσεις σε πρόγραμμα υπολογιστή με εξειδικευμένο λογισμικό και in vitro ευρήματα.
Πρόκειται για πρώιμη εργαστηριακή δουλειά η οποία θα μπορούσε δυνητικά να θέσει τις βάσεις για πιθανές μελλοντικές φαρμακευτικές αγωγές ενάντια στον SARS-CoV-2.
(Με πληροφορίες από : protothema.gr και ygeiamou.gr)