search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:17
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικά: Εβδομάδα διπλωματικής «μάχης» – Κυρώσεις επιδιώκει η Αθήνα

07.12.2020 07:26
mitsotakis.jpg

 

Κορυφώνεται ο διπλωματικός «μαραθώνιος» της Αθήνας, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με ομολόγους του και ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, δομεί το στρατηγικό πλάνο της Αθήνας και ετοιμάζεται να ζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, που περνάει μέσα από την εκκίνηση της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Άγκυρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πίστωση χρόνου που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη γείτονα και τον πρόεδρο Ερντογάν λήγει το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης. Όταν και οι ηγέτες θα κληθούν να αξιολογήσουν τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας μέσα σε αυτό το δίμηνο που πέρασε. Μίας Τουρκίας, η οποία επέλεξε να παραμείνει πεισματικά…δεμένη στο άρμα των προκλήσεων και των ρητορικών εξάρσεων, αγνοώντας τα απανωτά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας που την καλούσε να…περάσει άπαξ στην όχθη της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.

“Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου…Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, διεμήνυσε, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός.

Αξιωματούχος Ε.Ε. για Τουρκία: Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τη Δευτέρα το κατά πόσο θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο, προτού οι ηγέτες των «27» αποφασίσουν, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Οι ΥΠΕΞ δεν θα πάρουν αποφάσεις στο συμβούλιό τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής. Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι θα αντιμετώπιζε συνέπειες σε διαφορετική περίπτωση.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. λένε ότι η στάση της Άγκυρας ευρύτερα, σε διάφορα ζητήματα -ως προς τις κρίσεις στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά και ως προς τον κυβερνητικό αυταρχισμό στο εσωτερικό- έχουν σκληρύνει τις ευρωπαϊκές θέσεις.

«Εξ όσων γνωρίζω, καμία κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν αμφισβητεί την άποψη ότι η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν τον Οκτώβριο και άρα οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ζητήσαμε αλλαγή και δεν ήρθε», εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία να πάψει να «παίζει παιχνίδια», προσφέροντας παραχωρήσεις μόνο για να τις πάρει πίσω.

Η χώρα που κρατάει το κλειδί ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο ήλπιζε ότι θα μεσολαβούσε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά οργίστηκε όταν η Τουρκία ξανάρχισε τις έρευνες για κοιτάσματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο τον Οκτώβριο.

«Το ότι εστάλη το πλοίο (Oruc Reis) ξανά στη θάλασσα αμέσως μετά τη σύνοδο (κορυφής του Οκτωβρίου) δεν το πήραν πολύ καλά τα κράτη μέλη που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες (…). Η υπομονή της Γερμανίας έχει όρια», επισήμανε Eυρωπαίος διπλωμάτης ενήμερος για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι είναι ώρα να τιμωρηθεί η Τουρκία. Η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει τα σενάρια περί επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε., τονίζοντας πως η κίνηση αυτή δεν θα ήταν εποικοδομητική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις την 26η Νοεμβρίου. Η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και η πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους για διάλογο μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί πως δίνει στην Ε.Ε. λόγους να μην προχωρήσει, προς το παρόν, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι» αλλά η επιβολή τους «δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα, όπως επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος τον ο οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί», σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ληφθούν μέτρα» εναντίον της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:14