ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:25
MENU CLOSE

ΛΑΡΚΟ: Μόνιμα στο χείλος της χρεοκοπίας - Ατέλειωτη η λίστα των προβλημάτων της

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2167
4-3-2021
09.03.2021 04:00

 

Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και οι υποδομές κακοσυντηρημένες, οπότε δεν ήταν έκπληξη το ότι δεν άντεξαν και υποχώρησαν υπό το βάρος του χιονιού. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.
Ευτυχώς αυτή τη φορά, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, με την πτώση της σκεπής δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός προσωπικού ούτε επηρεάστηκε η λειτουργία της παραγωγής.
«Όμως, λόγω της περιορισμένης ηλεκτροδότησης, αλλά κυρίως για την ασφάλεια των εργαζομένων, αποφασίστηκε η διακοπή της παραγωγής και το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους ηλεκτροδότησης (ήδη άμεσα άρχισαν οι εργασίες) και του ελέγχου της περιοχής. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο (σ.σ.: 17 Φεβρουαρίου), ώστε άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου» ανακοινώθηκε.

Στερεύουν χρόνος και χρήμα
Η εξέλιξη αυτή ήρθε να προστεθεί σε μια ατέλειωτη λίστα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. 
Οι πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις, τα περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά ζητήματα, καθώς και το κόστος για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν τις βασικές αγκυλώσεις, που μπορεί ακόμα και να φρενάρουν τα έξι επενδυτικά σχήματα από το να εκδηλώσουν δεσμευτικό ενδιαφέρον στην επόμενη φάση των δίδυμων διαγωνισμών για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και τα ορυχεία της νικελοβιομηχανίας.
Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στερεύουν και τα 35 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει το Δημόσιο ως χρηματοδότηση – γέφυρα προκειμένου να συνεχίσει, υπό το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης, τη λειτουργία της έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021, οπότε θα έπρεπε να έχει βρεθεί αγοραστής.

Καθώς όμως τα χρονοδιαγράμματα παίρνουν συνεχείς παρατάσεις και δεν αναμένεται αμέσως ανάδοχος, η νικελοβιομηχανία χρειάζεται ρευστό προκειμένου να καλύπτει τα έξοδά της. Έτσι θα πρέπει να εκταμιευθεί νέα κρατική ενίσχυση της τάξης των 15 με 17 εκατ. ευρώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίησή της. 
Διόλου τυχαία δεν ήταν η απάντηση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που πρόσφατα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία της μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός». 
Σε περίπτωση μάλιστα που ο διαγωνισμός για την πώληση δεν ολοκληρωθεί έως το ερχόμενο φθινόπωρο, τότε το πρόσθετο κονδύλι μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατ. ευρώ.

Οι έξι μνηστήρες

Τα επενδυτικά σχήματα που στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι, και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Δημοσίου ανέρχονται σε έξι:
● Commodity & Mining Insight Ireland Limited: Αποτελεί εταιρεία συνδεδεμένη με την Commodity and Mining Insight UK Limited, η οποία είναι εταιρεία εξειδικευμένη στην παροχή συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών.
● GEK TERNA S.A.- AD Holdings AG: O ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος, με δραστηριότητες στους τομείς των υποδομών, παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων καθώς και στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων.
● Mytilineos S.A.: Είναι ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος με δραστηριότητες στους τομείς της μεταλλουργίας, των έργων EPC (εξειδικευμένα ενεργειακά έργα ευρείας κλίμακας, που καλύπτουν το πλήρες φάσμα της μελέτης – προμήθειας – κατασκευής), της ηλεκτρικής ενέργειας και της εμπορίας φυσικού αερίου. 
● Solway Investment Group Limited: Αποτελεί έναν μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλο με έδρα την Ελβετία. Ο όμιλος λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην παραγωγή νικελίου. Δραστηριοποιείται στον κλάδο του νικελίου από το 2003 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου παγκοσμίως.
● Tharisa PLC: Αποτελεί έναν καθετοποιημένο όμιλο ορυκτών πόρων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, την εξόρυξη, τη μεταποίηση και τον εμπλουτισμό, στο μάρκετινγκ, στις πωλήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου («PGMS») και συμπυκνωμάτων χρωμίου. 
● Trafigura Group Pte Ltd: Ιδρύθηκε το 1993 και εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Ασχολείται με το εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων και ορυκτών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:25
Exit mobile version