search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:12
MENU CLOSE

Κίνημα Αλλαγής: Η προετοιμασία των υποψηφίων αρχηγών – Τα σχέδια Γεννηματά, Λοβέρδου, Ανδρουλάκη

26.03.2021 10:59
kinimaallagis_new

Προς ένα σκληρό και δύσκολο μετα-εμβολιαστικό καλοκαίρι ετοιμάζονται όλοι στο Κίνημα Αλλαγής εν όψει της εκλογής της νέας ηγεσίας που θα γίνει ή τον χειμώνα του 2021 ή αρχές του 2022.

Μέχρι στιγμής σίγουροι υποψήφιοι θα είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία άλλωστε είναι κι αυτή που άνοιξε τη συζήτηση με Συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Το επόμενο διάστημα, όλα δείχνουν ότι και ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης θα ανακοινώσει την απόφασή του για διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και άλλοι υποψήφιοι.

Τα διαδικαστικά

Υπάρχει η εντύπωση ότι οι εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος θα γίνουν το Φθινόπωρο. Ωστόσο, όσον αφορά τα διαδικαστικά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα υπάρξει συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία και θα αποφασίσει και για το πότε θα γίνει η εκλογή αρχηγού. Σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής η εκλογή αρχηγού πρέπει να έχει γίνει μέχρι και πριν από ένα μήνα πριν το Συνέδριο. Ως γνωστόν το τακτικό συνέδριο είναι Μάρτιο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το… αργότερο οι κάλπες θα πρέπει να έχουν στηθεί και κλείσει τον Φεβρουάριο του 2022. Οι δυσκολίες που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός όμως κάνουν τη συζήτηση πιο δύσκολη μιας και ακόμα δεν έχει γίνει καμία κουβέντα επί της ουσίας κι αυτό σημαίνει ότι μετά τον Ιούλιο που θα βρίσκεται και σε εξέλιξη ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα είναι σε θέση στο κόμμα να καταρτίσουν όλο το διαδικαστικό πλάνο που θα τα προβλέπει όλα.

Φώφη Γεννηματά

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παίζει πολύ δυνατά το χαρτί της ενότητας. Δεν μπαίνει στην προεκλογική αρένα, πρώτον γιατί θα ήταν μία συζήτησης εκτός πραγματικότητας αφού υπάρχουν οι δυσκολίες του κορωνοϊού, δεύτερον γιατί δε θέλει να δώσει τόνο εσωστρέφειας. Η Φώφη Γεννηματά είναι στοχοπροσηλωμένη στην αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής κάτι που έχει ζητήσει και από τους συνεργάτες της να κάνουν. Να οδηγηθεί δηλαδή το κόμμα ενωμένο μέχρι την εκλογή αρχηγού από τη μία αλλά και με μεγαλύτερη δυναμική από την άλλη. Οι πάντες στο κόμμα και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο της κ. Γεννηματά προσανατολίζονται στο να ανεβάσουν τα εκλογικά ποσοστά, αποκτώντας μία δυνατή αντιπολιτευτική φωνή ουσίας, η οποία στην Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις – κάτι που πάντως ήδη παρατηρείται είναι η δημοσκοπική άνοδος των εκλογικών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής – παρότι δεν οδεύουμε σε εκλογές (παρεμπιπτόντως στο κόμμα δεν εκτιμούν εθνικές εκλογές μέσα στο 2021). «Βάλτε τα δυνατά σας», είναι το μήνυμα που στέλνει η Φώφη Γεννηματά στους συνεργάτες της, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι εσωκομματικές εξελίξεις είναι κάτι που δεν την απασχολούν προς το παρόν.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι από τους υποψηφίους που έχει δηλώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις του στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες καταγράφονται καθημερινά. Στην ατζέντα περιλαμβάνει πολιτικές έννοιες όπως «μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση» και «δύναμη εξουσίας». Ενώ στην τελευταία του συνέντευξή του στην εφημερίδα Πελοπόννησος ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε με ένα σκληρό πολιτικό δίλημμα: Διπλασιαζόμαστε ή αφανιζόμαστε. Πράγμα που δείχνει και το πολιτικό μήνυμα που θα στείλει ο ίδιος το επόμενο διάστημα. Μέσα από τις θέσεις του θα στείλει μήνυμα ενότητας ενώ θα κάνει και κάλεσμα συσπείρωσης και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος έχει ήδη πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου που τον πλαισιώνουν – στηρίζουν. Από τη μία επίσημα η ομάδα «Εμείς οι πολίτες» και από την άλλη κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται να είναι και το νεοσυσταθέν «Βήμα Διαλόγου», «Δυναμική Κοινωνία» του πρώην βουλευτή και καθηγητή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαθεοδώρου ήταν στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά και αυτό έχει την πολιτική του σημασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr το επόμενο διάστημα και άλλα στελέχη θα ανακοινώσουν τη στήριξή τους στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Νίκος Ανδρουλάκης

Στη λογική της ενότητας και αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της εποχής η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμά ότι δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ωστόσο πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρη. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ένα σκληρό χαρτί στο χέρι του κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ελέγχει κομματικούς μηχανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα τονίζεται ότι οι δύο θητείες στην Ευρωβουλή έχουν δώσει διαφορετική δυναμική αλλά και εμπειρία στην υποψηφιότητά του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:10