search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:30
MENU CLOSE

Πετάνε την μπάλα στην… προεκλογική εξέδρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2173
15-4-2021
15.04.2021 07:00
ekloges-new

Ποικίλα σενάρια προκαλεί η απόπειρα αλλαγής του νόμου για την ψήφο των αποδήμων.

Σε μια πολιτική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση είναι στα… πολιτικά σχοινιά λόγω της πανδημίας – οι αριθμοί παραμένουν στα ύψη και οι πολίτες μαζί με την οικονομία στα κάγκελα –, άρωμα πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης βγαίνει από την αιφνιδιαστική απόφαση να εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο που καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων.

Η «βόμβα» ερρίφθη από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος με αυτή την κίνηση αναζωπύρωσε, αναπόφευκτα, ποικίλα εκλογικά σενάρια. Ακόμα και αν δεν ευσταθούν, δημιουργεί πολλές απορίες η πολιτική συγκυρία που επελέγη, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας κάθε άλλο παρά πίσω μας είναι.

Έτσι, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού με μικρές πιθανότητες ουσιαστικού αποτελέσματος προχώρησε η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανακοίνωσε αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων, επικαλούμενος μάλιστα δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη σε ομογενειακή εφημερίδα σχετικά με τον νόμο που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2019.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προς το παρόν ο αιφνιδιασμός βγήκε στη Ν.Δ. καθώς κατάφερε να… φορτώσει με φάουλ την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποκάλεσε τους ισχύοντες περιορισμούς «άδικους», προκαλώντας δυσαρέσκεια, αναπόφευκτα και πάλι στην Κουμουνδούρου και δίνοντας το προβάδισμα στο σκορ των εντυπώσεων στην κυβέρνηση.

Βέβαια, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου ήταν από καιρό στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών και ότι αναζητούνταν η κατάλληλη ευκαιρία. Με μόλις ένα άρθρο φεύγουν όλοι οι «κόφτες» για την ψήφο των αποδήμων. Ωστόσο, για να ισχύσει απαιτείται συναίνεση με 200 «ναι» στη Βουλή. Στόχος που με τα ισχύοντα δεδομένα μοιάζει ανέφικτος.

«Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας. Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδας εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του εξωτερικού» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε άμεσα ο Βορίδης αρχίζει σήμερα Πέμπτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Δεν μπορεί πάντως να μην σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός σχετικά πρόσφατα, στις 22 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής είχε αναφερθεί στην ψήφο των αποδήμων. «Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες αυτού του νόμου» σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δεσμεύομαι όμως, ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό και μετά την επόμενη εκλογή, στην οποία για πρώτη φορά θα ψηφίσουν Έλληνες που δεν διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα, πιστεύω ότι το επιχείρημα γιατί αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να δοθεί σε περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού θα είναι ακόμα πιο έντονο. Και πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στον νόμο αυτόν, θα τον ενισχύσουμε ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας, να το κάνετε συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας» ήταν η ειδική αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη.

Ως μη γενόμενο

Το δεδομένο της υπόθεσης και άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός ότι αν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν λάβει την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών (κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται πιθανό) τότε στην ουσία θα είναι ως μη γενόμενο καθώς δεν θα έχει την παραμικρή ισχύ. Έτσι το ερώτημα που προκύπτει είναι τι επιδιώκει η Ν.Δ. με τη συγκεκριμένη κίνηση, από τη στιγμή που γνωρίζει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων.

Μια πρώτη προσέγγιση στο ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το σχέδιό της δεν πρόκειται να περάσει, επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. Εν ολίγοις να την «εκθέσει» στα μάτια μερίδας της ομογένειας, η οποία θεωρεί ότι το ισχύον πλαίσιο είναι περιοριστικό και εξαιρεί σημαντικό κομμάτι της.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη συνέντευξη της Θεοδώρας Τζάκρη ως αφορμή για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, μοιάζει να επιδιώκει να φέρει και πάλι σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντάς τον ως κόμμα χωρίς σαφή γραμμή και θέση για μείζονα ζητήματα.

Όπως και να έχει η συζήτηση στη Βουλή για τις αλλαγές στον επίμαχο νόμο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πέρα από το τυπικό κομμάτι, δηλαδή του νόμου αυτού καθ’ εαυτόν, ενδεχομένως να αποκαλυφθούν και κάποιες κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με τους εκλογικούς της σχεδιασμούς.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την πρωτοβουλία Βορίδη με σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τα οποία διακινούνται το τελευταίο διάστημα. Με τα σενάρια αυτά να κάνουν λόγο ακόμα και για προσφυγή στις κάλπες το καλοκαίρι ή αμέσως μετά αν και κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στο Star δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. «Καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα. Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από διάφορες πληροφορίες και ρεπορτάζ φαίνεται ότι το επιτελείο του Μαξίμου επιδιώκει δυο πράγματα. Το πρώτο είναι να αξιοποιήσει τη δυναμική που η κυβέρνηση μοιάζει να έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προκειμένου όσο είναι «καβάλα στο άλογο» να ξεμπερδεύει με την απλή αναλογική και να αξιοποιήσει τον νέο εκλογικό νόμο, ανανεώνοντας την εντολή της.

Και από την άλλη, στη βάση των σεναρίων, να προλάβει αρνητικές εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τη δημοφιλία της καθώς θα περνά ο χρόνος και θα γίνονται πιο εμφανείς οι συνέπειες της πανδημίας αλλά και οι όποιοι λανθασμένοι χειρισμοί της στο πεδίο αυτό.

Στην ουσία ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός. Από τη μια να βγάλει από τη μέση το «αγκάθι» της απλής αναλογικής και από την άλλη να διασφαλίσει την εκλογική της υπεροχή όσο υπάρχει επαρκής χρόνος. Φυσικά όλα τα παραπάνω εντάσσονται ακόμα στο πεδίο των ασκήσεων επί χάρτου καθώς οι εξελίξεις μπορεί να φέρουν ανατροπές.

(Α)βεβαιότητες

Για παράδειγμα τα διαρκή προβλήματα με τα εμβόλια, είτε αυτά αφορούν σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις είτε σε ζητήματα ασφαλείας, προκαλούν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και επιτείνουν την αβεβαιότητα για το πότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Παράλληλα, τα προβλήματα αυτά αυξάνουν τις αβεβαιότητες και για μείζονα ζητήματα όπως το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης αλλά και γενικότερα της άρσης των περιορισμών. Σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνία όχι μόνο μοιάζει κουρασμένη αλλά πλέον καταγράφεται και δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά στην πανδημία, κατατρώγοντας σταδιακά το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά οι αρνητικές αντιλήψεις για τους χειρισμούς περί την πανδημία είναι περισσότερες από τις θετικές. Έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην μπορεί να την αξιοποιήσει αλλά αντιθέτως φαίνεται και αυτός να κινείται στα ρηχά.

Πάντως, προς το παρόν η μερίδα του λέοντος στη δημόσια συζήτηση ανήκει στο «Πάσχα στο χωριό» και στο πώς αυτό το… περίπου λοκντάουν θα επιτρέψει στους επαγγελματίες να επιστρέψουν, όσο ατύπως γνωρίζουμε ότι πλήρης άρση θα γίνει στις 14 Μαΐου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μητσοτάκης τόνισε στη συνεδρίαση της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται» καθώς ο στόχος, όπως είπε, είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.

«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στον δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω» τόνισε ο Μητσοτάκης στους βουλευτές του.

«Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ, είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες tests του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self tests στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμω, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση» εξήγησε ο Μητσοτάκης.

«Μητέρα των μαχών» το εργασιακό νομοσχέδιο

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία πάντως τους πολιτικούς τόνους δεν ανέβασε μόνο ο Μάκης Βορίδης με τις αλλαγές που επιφέρει στην ψήφο των αποδήμων. «Μητέρα των μαχών» για την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για «απαντήσεις σε πραγματικές ανάγκες» και ότι ουσιαστικά θα γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους τον χρόνο, ενώ επιβεβαίωσε ότι η τηλεργασία ήρθε με την πανδημία για να… μείνει.

Σχετικά με το εργασιακό οκτάωρο ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε: «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας». Παράλληλα, ανέφερε πως απαγορεύεται να συμβεί κάτι τέτοιο αν ο εργαζόμενος δεν το επιθυμεί.

Ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αναφέρθηκε και στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μας επέλεξαν οι πολίτες». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σύντομα το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου «να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου».

«Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. Τόσο λειτουργικά» είπε ο Μητσοτάκης. Και τόνισε πως «η κυβέρνηση με αυτόν τον νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42