search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:29
MENU CLOSE

Ο οδικός χάρτης για την άρση του lockdown – Όλες οι ημερομηνίες

06.05.2021 22:25
paralia-new-01

Κυβέρνηση και ειδικοί προχωρούν με την σχεδιαζόμενη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με την επανεκκίνηση μιας ακόμα σειράς δραστηριοτήτων να ξεκινά ήδη από το Σάββατο.

Ειδικότερα, από το Σάββατο 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο. Επίσης, την ίδια μέρα, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή.

Από Δευτέρα 10 Μαΐου, επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, αφού θα χτυπήσει το κουδούνι για μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων που θα επιστρέψουν στις τάξεις, ακολουθώντας το παράδειγμα των λυκείων. Επιστρέφουν με περισσότερα μέτρα προστασίας, καθώς άρχισε και η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από όλα τα φαρμακεία της χώρας, αποκλειστικά για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζομένους σε σχολεία.

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως το σχολικό έτος αναμένεται να παραταθεί ως τις 25 Ιουνίου για δημοτικά και νηπιαγωγεία και ως τις 11 Ιουνίου για γυμνάσια και λύκεια. Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου.

Από την ίδια μέρα επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Επίσης, την ίδια μέρα επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Από τις 15 Μαΐου, κάνει πρεμιέρα ο τουρισμός, με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες για την καλοκαιρινή περίοδο, με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση.

Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Γύρω στις 20 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τις πόρτες τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να υποβληθούν σε self tests και να φορούν μάσκες. Το άνοιγμά τους αναμένεται γύρω στις 20-24 Μαΐου. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ειδικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το επόμενο διάστημα:

– Τα μουσεία στις 14 Μαΐου
– Τα θερινά σινεμά στις 21 Μαΐου
– Θέατρα και συναυλίες στις 28 του μήνα

Οι ειδικοί  συνεδριάζουν την Παρασκευή και με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη θα εισηγηθούν τους όρους και τις ημερομηνίες που θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά και συναυλίες.

Επίσης, το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου αναμένεται να φέρει την κατάργηση του SMS, όπως εκτίμησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31