search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:13
MENU CLOSE

Παπαευαγγέλου: Δεν έχουμε δει ακόμα τις επιπτώσεις του Πάσχα

07.05.2021 19:04
pasxa-new-0101

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει  πτωτική πορεία,  ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια  είναι κάτω από 20.000, ωστόσο παραμένει υψηλός και ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Επισήμανε δε ότι τις επιπτώσεις των εορτών του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα και ότι οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές εξάρσεις. Όπως είπε, ήδη υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας βασίζεται στους πιο σκληρούς δείκτες, που είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νέες διασωληνώσεις ασθενών και οι θάνατοι – και αυτό διότι ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν  κατά τις ημέρες του Πάσχα είναι μικρότερος, και έτσι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα διασποράς του ιού. Τις δύο τελευταίες ημέρες που επιστρέψαμε στον υψηλό αριθμό ημερησίων τεστ, το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 4,3%, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μείωση, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, επισήμανε.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό είπε ότι προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας. Καθημερινά επιβεβαιώνεται, πως όσοι εμβολιάστηκαν, όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν (ακόμα και όταν εκτεθούν στον ιό) αλλά ακόμα και να αρρωστήσουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν, ανέφερε. Τις τελευταίες εβδομάδες, είπε παρατηρείται σημαντική μείωση  στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί.  
 
Η κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε περισσότερες δραστηριότητες, όσων επιλέξουν να εμβολιαστούν. Μίλησε για την σημασία του εμβολιασμού που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. “Οσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τον εαυτό τους και τους οικείους τους”, είπε χαρακτηριστικά.  Ανέφερε ότι όσο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται και  νέες μεταλλάξεις. “Εχουμε έναν αγώνα δρόμου, να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων”. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύσταση της Μ. Βρετανίας να γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχει αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και θανάτου από κορονοϊό, να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 30 ετών, διότι σε αυτές τις ηλικίες αυξάνεται η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές. Η επιδ

Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία, συμπλήρωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01