search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:17
MENU CLOSE

Κυβέρνηση… Κακοφωνίξ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2177
13-05-2021
13.05.2021 07:00
Ypourgiko-new

Με κακοκουρδισμένη ορχήστρα που το κάθε μέλος της μοιάζει να παίζει μουσική στον δικό του ρυθμό και κλειδί μοιάζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Πλέον η μέρα κατά την οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν αναγκάζεται να διαψεύσει δηλώσεις κάποιου κυβερνητικού στελέχους ή κατά την οποία δεν παρατηρούνται κακοφωνίες εντός της κυβέρνησης ή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. είναι πλέον σπάνια έως ανύπαρκτη, ενώ συχνά οι παραφωνίες αυτές αγγίζουν κρίσιμα κομμάτια της κυβερνητικής πολιτικής.

Με άλλα λόγια, η κυβερνητική μπάντα παίζει σε φάλτσους ρυθμούς, καθώς το επιτελικό κράτος μοιάζει λίγο παραζαλισμένο, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι αλληλοδιαψεύσεις. Τρανταχτό παράδειγμα το… κάρφωμα της Αριστοτελίας Πελώνη στον Άδωνι Γεωργιάδη.

«Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, παρά μόνο αν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Βάζοντας, με αυτό τον τρόπο, φρένο στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει σύμφωνος με το να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βέβαια, το τελευταίο διάστημα μάλλον δεν περνά γενικά καλά με τους συναδέλφους του, καθώς τον άδειασε και ο Βασίλης Κικίλιας, και πάλι για τους εμβολιασμούς. Ο υπουργός Υγείας τον διέψευσε αναφορικά με τους υγειονομικούς και αυτό γιατί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Ανάπτυξης είχε επιτεθεί στους υγειονομικούς ισχυριζόμενος πως μόνο το 62,5% έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό των γιατρών είναι πάνω από 85%.

Προβλήματα διατύπωσης, όμως, είχε και ο Αλέξης Πατέλης, που κατάφερε να εξοργίσει τα social media, την κοινωνία αλλά και τη Ν.Δ., σε τέτοιον μάλιστα βαθμό που έκανε ανασκευαστική δήλωση, λέγοντας «δεν είμαι πολιτικός, τα είπα λίγο λάθος». Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ζήτησε συγγνώμη για την (τουλάχιστον) ατυχή δήλωσή του αναφορικά με όσους κάνουν διδακτορικό, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ τους χαρακτήρισε «τεμπέληδες».

«Ζητώ συγγνώμη για τη διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός» υποστήριξε. Σε συνέντευξή του στο ImpacTalk υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα προσλάμβανε κάποιον με διδακτορικό διότι «δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά». Η δήλωση αυτή πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις, εντός και εκτός της κυβερνητικής παράταξης.

«Όλοι οι τεχνοκράτες, που ένας πρωθυπουργός τους τιμά με την εμπιστοσύνη του και τους παίρνει συμβούλους δίπλα του, στο εκάστοτε Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορεί όταν κάνουν την πατάτα να λένε μετά συγγνώμη και “δεν είμαστε πολιτικοί”. Ο λογαριασμός πάει στον πρωθυπουργό και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο Κακλαμάνης μάλιστα τόνισε ότι εκτιμά πως ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κατάλαβε το λάθος του και ζήτησε δημόσια συγγνώμη, ωστόσο τον έβαλε στο στόχαστρό του για όσα υποστήριξε, τονίζοντας: «Έχω όμως να απαντήσω στον κάθε κ. Πατέλη, ότι πράγματι και εμένα η διδακτορική διατριβή μού πήρε 3,5 χρόνια. Αλλά δεν ασχολούμουν μόνο με τη διατριβή, δούλευα ταυτόχρονα στο νοσοκομείο».

Χωρίς αφήγημα

Ωστόσο, οι δυσλειτουργίες αυτές φαίνεται ότι υποκρύπτουν κάτι βαθύτερο: Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου δεν διαθέτουν ένα χειροπιαστό αφήγημα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από τη στενωπό της κρίσης και ταυτόχρονα θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία της, σε μια στιγμή μάλιστα που τα βοηθήματα της κυβέρνησης προς επαγγελματίες και εργαζόμενους τελειώνουν και σταδιακά θα αρχίσει να έρχεται ο λογαριασμός της πανδημίας.

Απέναντι σε αυτές τις πραγματικότητες η κυβέρνηση έχει να αντιπαρατάξει μόνο την προοπτική μιας καλύτερης από πέρυσι τουριστικής χρονιάς και το σχέδιο ανάκαμψης και σταθερότητας, το οποίο θα αξιοποιήσει τα 30 και πλέον δις ευρώ του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.

Στην ουσία, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση επενδύει στον κατά το δυνατόν ταχύτερο εμβολιασμό του πληθυσμού και στις δυο «ελπίδες» που προαναφέρθηκαν για το μέλλον, για τις οποίες ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που εκφράζει το Μαξίμου, ουδείς εγγυάται ότι θα υλοποιηθούν όπως προβλέπει η κυβέρνηση.

Αντιθέτως οι αβεβαιότητες παραμένουν πολλές, ενώ ακόμα δεν είναι δυνατή η καταγραφή των πραγματικών συνεπειών που η πανδημία θα έχει στην οικονομία, ιδίως από τη στιγμή που τα προγράμματα στήριξης θα σταματήσουν ή θα μειωθούν σημαντικά.

Ακόμα και για το θέμα του εμβολιασμού τα πράγματα δεν είναι ιδανικά παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, μέσω και δημιουργικής λογιστικής, να παρουσιάσει μια θετική εικόνα για την πορεία της πανδημίας της Covid-19 στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Βρετανία κατέταξε την Ελλάδα στις «πορτοκαλί» χώρες στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την τουριστική περίοδο που ανοίγει, επιφέροντας πλήγμα (μικρό ή μεγάλο μένει να αποδειχθεί) στους τουριστικούς σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να έχει αποδεχτεί την πρόταση Μητσοτάκη για το ψηφιακό «πράσινο» διαβατήριο που θα διευκολύνει την κίνηση των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν τεσταριστεί ως αρνητικοί για τον κορωνοϊό.

Εκνευρισμός

Το προηγούμενο λοκντάουν έληξε αφότου προηγήθηκαν χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και ένα… τρελό φορτηγό που βγήκε στους δρόμους για να εμψυχώσει τους Αθηναίους. Αυτό το λοκντάουν βαίνει προς το τέλος του χωρίς καμία διάθεση για πανηγυρισμούς, αλλά με έναν διάχυτο εκνευρισμό – τσαντίλα λένε άλλοι – στην ατμόσφαιρα, και από τους πολίτες και από την κυβέρνηση.

Το «άντε να τελειώνουμε» είναι εμφανές, παρά το γεγονός ότι στα νοσοκομεία δεν έχει ανοίξει η βαλβίδα αποσυμπίεσης και παρά το ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται σε ρυθμούς λιγότερο γρήγορους από αυτούς που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο σε μία ακόμα συνέντευξη Τύπου για το κυβερνητικό σχέδιο – γιατί ποιος ξεχνάει το σχέδιο Κικίλια για τη δυνατότητα μέχρι και 2 εκατ. δόσεων τον μήνα;

Έπρεπε να φτάσει, βέβαια, το επιτελικό κράτος στα μέσα σχεδόν του Μαΐου προκειμένου να ανακοινωθεί μετά… νέων βαΐων και κλάδων το νέο πρόγραμμα για εμβολιασμό των κατοίκων των μεγάλων νησιών με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, στο «παρά ένα» του ανοίγματος του τουρισμού.

Μάλιστα, το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δανείζεται κάτι από τον… Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το σχέδιο «Ελευθερία» που αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, έγινε «Γαλάζια Ελευθερία» ειδικά για τα νησιά («Γαλάζια Πατρίδα» ονομάζεται το τουρκικό σχέδιο διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο).

«Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου.

«Η “Γαλάζια Ελευθερία” θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία» τόνισε ο Μητσοτάκης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τους τέσσερις περιφερειάρχες και τους δημάρχους των 19 νησιών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη πως «η πρωτοβουλία αυτή έχει μία σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική σε κάποιες πλευρές της. Είναι λοιπόν μία υπόθεση εθνική και γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει, όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση “Ελευθερία”, και φυσικά, για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε την αρωγή σας και τη στήριξή σας».

Άρση περιορισμών

Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικότερα στο κομμάτι του ανοίγματος του τουρισμού, η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε ότι από αύριο Παρασκευή καταργούνται τα γνωστά SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και εκείνα που αφορούσαν τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα και αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, παρατείνεται το ωράριο της κυκλοφορίας μέχρι τις 12 και μισή τα μεσάνυχτα, ενώ καταργείται το click away και click in shop στο λιανεμπόριο.

Επίσης οι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά θα πρέπει να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά τη 2η δόση) είτε τεστ pcr 72 ωρών είτε rapid test ή self-test 24 ωρών είτε αποδεικτικό νόσησης, ενώ η εστίαση θα παραμείνει χωρίς μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Πλήγμα η «έκρηξη» της εγκληματικότητας

Την ίδια στιγμή η άγρια δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην κυβερνητική ρητορική περί πάταξης της ανομίας και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Το φρικτό περιστατικό, που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μέρα μεσημέρι μπροστά στο σπίτι του αλλά και τη δολοφονία του επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, προκάλεσε εμφανέστατη ταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και έδωσε, ταυτόχρονα, «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση για να ασκήσει συνολική κριτική στην πολιτική ασφάλειας της κυβέρνησης αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μοιάζει να αντιλαμβάνεται την έννοια της καταπολέμησης της ανομίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την πανεπιστημιακή αστυνομία ή τις παρεμβάσεις των ΜΑΤ σε ανώτατα ιδρύματα αντιπαραβάλλοντάς τα με τα στυγερά εγκλήματα που έχουν συγκλονίσει το τελευταίο διάστημα την ελληνική κοινωνία.

Δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα η πολιτική «τάξης και ασφάλειας» αποτελούσε προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση τα περιστατικά σκληρής εγκληματικότητας πλήττουν σοβαρά το προφίλ της και προκαλούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που κατά καιρούς λαμβάνει.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η επαναφορά, και από βουλευτές της Ν.Δ., έστω και ακροθιγώς, της πρότασης περί ανοίγματος της οπλοφορίας αντιλαμβάνεται κανείς ότι το περιβάλλον γίνεται εκρηκτικό για την κυβέρνηση σε έναν τομέα που ώς τώρα θεωρείτο ότι είχε καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης έταζε τάξη και ασφάλεια. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ξύλο στη νεολαία σε πανεπιστήμια και πλατείες» και πως το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά «υπογραμμίζει το αίσθημα ανασφάλειας που κατακλύζει τη χώρα. Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη ας σταματήσει να αναζητά ευθύνες αλλού και ας αναλάβει επιτέλους τις συνέπειες των επιλογών της».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με αφορμή το ασύλληπτης αγριότητας έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μίλησε για αύξηση της εκτιτέας ποινής (συνολική ποινή φυλάκισης) για την υφ’ όρων απόλυση των κρατούμενων από τα 2/5 που είναι σήμερα ώς και στα 4/5 κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον Τσιάρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της επιτροπής που εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα ο οποίος ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019), θα αυστηροποιήσει το καθεστώς της υφ’ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων, ακόμη και τις περιπτώσεις της ισοβίου καθείρξεως. Η αυστηροποίηση του πλαισίου θα πραγματοποιηθεί για «την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Eιδήσεις σήμερα

Άρση lockdown: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα – Τέλος τα SMS

Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

Γλυκά Νερά – Τσιάρας: Θα αυξηθεί το όριο έκτισης ποινής για ειδεχθή εγκλήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03