search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:10
MENU CLOSE

Διατροφή: Ποια λαχανικά πρέπει να τρώγονται μαγειρεμένα

17.05.2021 20:35
laxanika

Πολλοί πιστεύουν ότι το μαγείρεμα των λαχανικών αφαιρεί τις βασικές βιταμίνες και καταστρέφει τα ευεργετικά ζωντανά ένζυμα.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Είναι σίγουρα ευεργετική για την υγεία η κατανάλωση ωμών λαχανικών. Εξίσου σημαντική όμως είναι η κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών.

Ο λόγος είναι το μαγείρεμα διασπά τα σκληρά τοιχώματα των κυττάρων και καθιστά ευκολότερη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Πέντε λαχανικά που αξίζει να τρώτε μαγειρεμένα

Δείτε παρακάτω τα 5 λαχανικά που αξίζει να τρώτε μαγειρεμένα:

Καρότα: Είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο δίνει στα καρότα το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα τους και είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Το β-καροτένιο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία εκτός από την όραση είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό και την επιδερμίδα. Μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα του καρότου αυξάνει την ποσότητα του β-καροτένιου που απορροφά το σώμα.

Κολοκύθα: Όπως το καρότο, η κολοκύθα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο), τα οποία απορροφώνται πιο εύκολα όταν μαγειρευτεί.

Ντομάτες: Αν τρώτε μόνο ωμές ντομάτες, λαμβάνετε μόλις το 4% του ισχυρού αντιοξειδωτικού που περιέχουν και δεν είναι άλλο από το λυκοπένιο. Ο λόγος είναι ότι οι ωμές ντομάτες έχουν σκληρά κυτταρικά τοιχώματα που δυσκολεύουν την απορρόφηση του λυκοπενίου από το σώμα. Όταν μαγειρεύονται όμως, το σώμα μπορεί να το αξιοποιήσει πολύ πιο εύκολα.

Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων και την αναπαραγωγική υγεία. Μελέτη του 2002 έδειξε ότι το μαγείρεμά του στον ατμό διατηρεί σταθερά τα επίπεδα φολικού οξέος. Αυτό είναι καλό γιατί το σπανάκι συρρικνώνεται στο βράσιμο. Όσο περισσότερο τρώτε λοιπόν, τόσο περισσότερο φολικό οξύ θα λάβετε.

Σπαράγγια: Είναι πλούσια στις αντικαρκινικές βιταμίνες A, C και E, καθώς και σε φολικό οξύ. Λόγω των σκληρών τοιχωμάτων των κυττάρων τους, το σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά, κάτι που διορθώνεται με το μαγείρεμά τους.

Πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις σήμερα

Προσπαθείς να κάψεις λίπος; Τι πρέπει να πιεις μισή ώρα πριν τη γυμναστική

Ανοίγουν τα γυμναστήρια στις 31 Μαΐου – Ποιες δραστηριότητες ανεβάζουν ρολά και πότε

Τα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο στο βουνό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:09