search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:15
MENU CLOSE

Φωτιά στο Σχίνο: Μάχη με φλόγες και ανέμους – Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί – Διπλό μήνυμα από το 112 (video)

20.05.2021 15:01
SXINO

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στα Γεράνεια Όρη, για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε χτες το βράδυ στον Σχίνο Λουτρακίου στην Κορινθία και έχει κατακάψει πολύ μεγάλη έκταση ενός πυκνού δάσους, ενώ παράλληλα έχει προξενήσει ζημιές και σε σπίτια.

Λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Στους κατοίκους εστάλη εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Λίγο αργότερα με νεο μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα μετά και την ενίσχυση των ανέμων.

Χωρίς ενιαίο μέτωπο η φωτιά

Από το μεσημέρι της Πέμπτης οι άνεμοι στην περιοχή ενισχύθηκαν και αυτήν την ώρα και με τη συνδρομή των 17 αεροσκαφών που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, κάτι που κάνει λίγο καλύτερη την κατάσταση, αλλά οι επικεφαλής φοβούνται αναζωπυρώσεις προς το μεσημέρι. Για τον λόγο αυτό γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιοριστεί η πυρκαγιά τις επόμενες κρίσιμες ώρες.

Διακοπή κυκλοφορίας και ζημιές σε σπίτια και ηλεκτρικό δίκτυο

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφθασε ο καπνός

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Ειδήσεις σήμερα

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Κάηκαν σπίτια σε Σχίνο και Βαμβακιές – Εκκένωση 6 οικισμών (Videos)

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Σε ύφεση το μέτωπο της φωτιάς στον Σχίνο – Εκκενώθηκαν 6 οικισμοί και 2 μονές (Video)

Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: Γιατί δεν λειτούργησε το 112 (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:14