search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 04:59
MENU CLOSE

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία – Πολλές και διάσπαρτες οι εστίες, κόπασαν οι άνεμοι (photos, video)

21.05.2021 08:41
FOTIA_EXO

Mαίνεται η μεγάλη φωτια στα Γεράνεια Ορη, με την κατάσταση να είναι σχετικά βελτιωμένη σε σχέση με το βράδυ, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα που συνδράμουν από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι άνεμοι δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης ωστόσο αυτή την ώρα σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής έχουν μέγεθος 4 με 5 μποφόρ με τη φωτιά να ακολουθεί την κατεύθυνση που της δίνουν.

Πολλές και διάσπαρτες εστίες

Οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, είχε κάψει μέχρι χθες περισσότερα από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Πατούλης: Η φωτιά δεν είναι οριοθετημένη

Στο Mega μίλησε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

«Όλο το βράδυ οι άνεμοι ήταν ισχυροί και ήταν μιας μεγάλης έντασης και έκτασης φωτιά. Μετά τις 4 οι άνεμοι έχουν κοπάσει σχετικά με τα 8 μποφόρ που ήταν μέχρι και εχτές το απόγευμα. Σημαντικό είναι ότι ξεκινούν οι εναέριες ρίψεις νερού. Το μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και διάσπαρτο σε όλα τα Γεράνεια Όρη. Είναι δύσβατη η περιοχή. Η φωτιά ξεκίνησε από την Κορινθία από την καύση ξύλων που έκανε ένας πολίτης. Αλλά με την ένταση των ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε και έκαψε δασώδεις εκτάσεις», εξήγησε ο κ. Πατούλης.

«Ο φόβος εχτές το βράδυ ήταν να μη φτάσει η φωτιά στα Μέγαρα. Οι άνεμοι ήταν ανεξέλεγκτοι. Η φωτιά δεν είναι οριοθετημένη ακόμα. Έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα. Ευτυχώς οι διαδικασίες εκκένωσης έγιναν έγκαιρα και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Το προανακριτικό της πυροσβεστικής έχει εντοπίσει τον άνθρωπο που έβαλε τη φωτιά. Αλλά πρέπει να μείνει σε όλους μας ότι δεν γίνεται κάποιος να καίει ξερά ξύλα σε μια περίοδο που πνέουν τέτοιοι άνεμοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο Mega μίλησε και ο κ. Δημήτρης Μέξιας, οδηγός υδροφόρας, περιγράφοντας την κατάσταση.

«Μόλις κατέβηκα από το μέτωπο στη θέση Κοκκιναρέα είναι πολύ καλύτερη η μέρα από εχθές σίγουρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη βραδιά. Κινδύνεψαν πολλές περιοχές. Ήταν τρομακτικός ο αέρας, με μεγάλα μέτωπα. Υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και βοήθεια από παντού. Εχτές η φωτιά έφτασε στα δύο χιλιόμετρα από την πόλη των Μεγάρων. Κατεβαίνω να κάνω πλήρωση και θα ξανανέβω», περιέγραψε ο κ. Μέξιας.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν πρέπει να περάσει προς τα Μέγαρα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης τόνισε πως τα πρώτα εναέρια μέσα θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την πορεία του μετωπου της πυρκαγιάς, που δεν πρέπει να προχωρήσει και να περάσει προς τα Μέγαρα.

Όπως είπε, μια τετοια μεγαλη πυρκαγια με τέτοιο αναγλυφο σε τετοιες συνθηκες δυστυχως ποτέ δεν έχει σβηστεί σε τρεις μέρες και το πρωτο μελημα είναι να οριοθετηθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Ποιος θα αναλάβει στις ευθύνες της για την μεγάλη πυρκαγιά;

Ολονύχτια «μάχη» στα Γεράνεια με ισχυρούς ανέμους – Πύρινο μέτωπο στα Μέγαρα

Εικόνες καταστροφής από την πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας-Καμμένα σπίτια, σε απόγνωση οι κάτοικοι (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06