search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:55
MENU CLOSE

Τι τρώτε για βράδυ; Αυτές οι τροφές βάζουν σε κίνδυνο την καρδιά σας

03.06.2021 09:26
deipno-ygeia-new

Πράσινη σαλάτα και όσπρια ή μπριζόλα με τηγανητές πατάτες; Εσείς τι θα φάτε για βράδυ; Δείτε τι σχέση έχει η επιλογή σας με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Εσείς θα προτιμήσετε για βραδινό μια σαλάτα με όσπρια ή ένα τυλιχτό σουβλάκι με γύρο ή ακόμα και μπιφτέκια με πατάτες τηγανητές; Εάν η απάντηση είναι το δεύτερο, τότε άθελά σας βάζετε σε κίνδυνο την καρδιά σας.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, οι άνθρωποι που κατανάλωναν σε υπερβολικό βαθμό επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά κρέατα στο βραδινό τους γεύμα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν παρόμοια φαγητά για πρωινό σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα και πρόσθετα σάκχαρα αυξάνει τις τιμές της χοληστερόλης μαζί με τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου.

Κάνοντας όμως την αλλαγή και εντάσσοντας στη διατροφή σας περισσότερους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης μπορείτε εύκολα να αποτρέψετε τον κίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύμφωνα με στοιχεία άλλης έρευνας, οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλή χοληστερόλη.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από σχεδόν 28 χιλιάδες ενήλικες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέρος της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) και ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες μέσω συνεντεύξεων με τους συμμετέχοντες για δύο μη διαδοχικές ημέρες.

Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης διαφορετικών λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών στο πρωινό ή το δείπνο με τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων των συμμετεχόντων. Η ανάλυση ανέδειξε ότι ένα φυτοφαγικό δείπνο μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων εώς και 10%. 

«Τι τρώμε αλλά και πότε το τρώμε έχει μεγάλη σημασία και θα πρέπει να εστιάζετε στην ποιότητα των τροφίμων εάν επιθυμείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος.

Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι άτομα που τρώνε ένα φυτοφαγικό δείπνο με περισσότερους υδατάνθρακες και ακόρεστα λίπη μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου εώς και 10%», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ying Li από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρμπιν στο Χάρμπιν της Κίνας.

«Αν και πάντα συστήνουμε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά για εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων υδατανθράκων για πρωινό αντί για δείπνο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο».

Πηγή: ygeiamou

Photo by Pixabay

Ειδήσεις σήμερα

Μπανάνα: Ποια τα οφέλη της στην υγεία – Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν

Κορωνοϊός: Ασφαλείς οι μεταγγίσεις αίματος λέει νέα μελέτη

Ελιές: Το «σούπερ» τρόφιμο που προστατεύει την καρδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:55