search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:18
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό

11.06.2021 16:01
coronavirus_new

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία, είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για την άρση των τελευταίων περιορισμών.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το Δέλτα, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι κατά 40% πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή των βρετανικών υγειονομικών αρχών (Public Health England), 42.323 κρούσματα (έναντι 29.892 πριν από μια εβδομάδα) αυτού του στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου το Δέλτα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται.

Η υγειονομική αρχή της Βρετανίας έκρινε ωστόσο “ενθαρρυντικό” το ότι παρατηρεί πως η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά. Περίπου χίλιοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους” στους πληθυσμούς στους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι αυξημένος, υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας.

Αν και “ο εμβολιασμός“, “η καλύτερη άμυνά μας” “μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δεν τον εξαλείφει”, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Τζένι Χάρις.

Η Βρετανία, η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από την COVID-19, πραγματοποιεί μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία έχει επιτρέψει τη χορήγηση και των δύο δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες.

Έπειτα από ένα παρατεταμένο λοκντάουν τον χειμώνα, η κυβέρνηση ήρε προοδευτικά τους περιορισμούς, αλλά η άρση των τελευταίων μέτρων, η οποία προβλεπόταν αρχικά για τις 21 Ιουνίου, απειλείται από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, η οποία ξεπερνά τα 6.000 ή και τα 7.000 νέα κρούσματα καθημερινά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να μεταθέσει αυτήν την ημερομηνία κατά τέσσερις εβδομάδες. Η ανακοίνωση της απόφασής της αναμένεται τη Δευτέρα.

Τρομάζει και τη Σουηδία η παραλλαγή Δελτα

Την ίδια ώρα Σουηδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σήμερα για ανησυχητικά τοπικές εξάρσεις της παραλλαγής Δέλτα της COVID και κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Η Σουηδία, που ακολούθησε διαφορετική πολιτική στη μάχη έναντι της πανδημίας, έχει καταγράψει σημαντική μείωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες τον περασμένο μήνα ύστερα από αύξηση στις μολύνσεις την άνοιξη.

Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου αλλά η υγειονομική υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι πολίτες που έχουν λάβει μόνο μία δόση είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

«Υπάρχουν κάποια μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα και νομίζω κυρίως εξάρσεων της παραλλαγής Δέλτα. Βρίσκεται στην Ευρώπη και επίσης τοπικά στη Σουηδία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιόχαν Κάρλσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η παραλλαγή Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, θεωρείται από Βρετανούς επιδημιολόγους ότι είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα, που κυριαρχούσε προηγουμένως στη Βρετανία, εν μέρει διότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι αυτής.

Έως τώρα, στη Σουηδία έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 71 κρούσματα της παραλλαγής αλλά αυτό έχει οδηγήσει την υπηρεσία στο να εντείνει την ιχνηλάτηση επαφών. Η παραλλαγή Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 90% νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χθες, η Σουηδία κατέγραψε 831 νέα κρούσματα και τρεις θανάτους. Ο συνολικός απολογισμός των άνω των 14.500 θανάτων είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική χώρα, αλλά χαμηλότερος σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν τη λύση των lockdowns.

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέα παρενέργεια! Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν

Γάμοι με 300 άτομα και μουσική αλλά χωρίς χορό – Τον Ιούλιο τα κέντρα διασκέδασης

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου στην ψηφοφορία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:15