search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:19
MENU CLOSE

Αυτά είναι τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Eπιχειρήσεις δύο ταχυτήτων και αντιδράσεις

29.06.2021 17:23
bar-new-01

Το κυβερνητικό σχέδιο για χώρους ψυχαγωγίας δύο ταχυτήτων ανέπτυξε, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όλοι οι μεγάλοι χώροι ψυχαγωγίας, όπως τα γήπεδα, θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, ενώ τα κλειστά θέατρα και οι κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου με διαβαθμισμένη κάλυψη, καθώς θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους. Για μια ακόμη «ψυχρολουσία», κάνουν λόγο οι παράγοντες της αγοράς.

Αναλυτικά, κυβέρνηση αποφάσισε «την καθιέρωση διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα) αλλά και ανοιχτούς χώρους με υψηλό συγχρωτισμό (γήπεδα, μεγάλα κέντρα διασκέδασης), όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι».

Αναλυτικά οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

-Στους αμιγείς χώρους. Δηλαδή σε χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

-Στους μεικτούς χώρους. Δηλαδή, στους χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή, ουσιαστικά εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και το λοιπό πληθυσμό. Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μια κεντρική πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα υφίσταται ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης.

Η διαβάθμιση εξαρτάται από το χώρο και πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται, και αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας της συνάθροισης:

-για τους μεν αμιγείς χώρους, από 75% ως 85% της συνολικής χωρητικότητας,
-για δε τους μεικτούς χώρους από 25% ως 75% της πληρότητας.

Κατά περίπτωση στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να φορούν μάσκες οι πελάτες, (αντιθέτως) είναι προφανές ότι στους μεικτούς χώρους θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

-Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
-Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
-Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
-Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
-Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι αμιγείς ή μεικτοί

Όσοι χώροι θα δηλωθούν ως αμιγείς θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας ενώ όσοι χώροι θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.

Για τους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) οι χώροι που θα δηλωθούν αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

-75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

-70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

-65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας και οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους και η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα, η λειτουργία τους ξεκινάει από 15 Ιουλίου και επειδή στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρξει μείξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων θα αποτελούν μόνο αμιγείς χώρους, με πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Περίπλοκο το σύστημα

Για μια ακόμη «ψυχρολουσία» όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των χώρων εστίασης με το μοντέλο που ουσιαστικά διαχωρίζει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις, κάνουν λόγο οι παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννη Λιάρο, το νέο μέτρο αμιγών και μικτών χώρων δημιουργεί τόσο πρακτικά όσο και ηθικά ζητήματα.

Αν και οι επιχειρήσεις εστίασης με κλειστούς στεγασμένους χώρους παίρνουν το πολυπόθητο «πράσινο φως» επαναλειτουργίας, εν τούτοις σύμφωνα με τον κ. Λιάρο καλούνται να αναλάβουν μια κοινωνική και πολιτική ευθύνη διαχωρισμού της πελατείας τους. «Ό,τι κι αν επιλέξει κάθε επιχείρηση, θα στοχοποιηθεί από την πελατεία που είτε δεν θα αισθάνεται ασφαλείς, είτε θα αισθάνεται αποκλεισμένη».

Ο κ. Λιάρος αναφέρει επίσης πως οι εστιάτορες δεν μπορούν να γίνουν «σε καμιά περίπτωση διαχειριστές προσωπικών δεδομένων» και εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το πώς θα πιστοποιείται η «ταυτότητα» του κάθε πελάτη. «Με ποιο τρόπο θα ελέγχεται εκείνος που έχει αποκτήσει ανοσία, επειδή έχει νοσήσει;» σημειώνει.

Ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα, ζητάει από την πλευρά του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

Σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, χαρακτηρίζει «δυστοπική» την πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μεικτά και εκτιμά ότι ο διαχωρισμός δημιουργεί «κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό».

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης σπατάλησε δεκάδες εκατομμύρια δήθεν για καμπάνια ενημέρωσης και αφού με ευθύνη της κυβέρνησής του στα τέλη Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών, όπως υποσχόταν, έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού και ο ρυθμός εμβολιασμού φαίνεται ότι επιβραδύνεται, τώρα επενδύει και πάλι στον διχασμό», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σημερινή του ανακοίνωση. 

Όπως αναφέρει, ο πρωθυπουργός «διχάζει και πάλι την κοινωνία, αυτή τη φορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, λες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τόσους μήνες μπορούσαν αλλά δεν θέλησαν να εμβολιαστούν». «Και πετάει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης, που καλούνται πάλι με “ατομική ευθύνη” να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά και να καλύψουν την κυβερνητική αποτυχία», προσθέτει και καταλήγει: 

«Καλούμε όλους τους πολίτες να αγνοήσουν τις παλινωδίες, το διχασμό και την εξευτελιστική κοροϊδία της κυβέρνησης και να εμβολιαστούν».

Διαβάστε επίσης:

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι ισχύει για εστίαση, θέατρα, σινεμά και κέντρα διασκέδασης

Freedom Pass: Τα σενάρια πίσω από το «χαρτζιλίκι» των 150 ευρώ στους νέους

Γεωργιάδης: Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα από 15 Ιουλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:18