search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:10
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι κλεμμένοι Πικάσο και Μοντριάν – Πώς τους έκλεψε ο ελαιοχρωματιστής (photos/video)

29.06.2021 13:48
Pikaso

Λεπτομέρειες της κλοπής των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν που πραγματοποιήθηκε το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη, παρουσιάστηκαν από την ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο 49χρονος δράστης που συνελήφθη χθες, για 6 μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους.

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω», είπε κατά πληροφορίες ο 49χρονος ληστής στους αστυνομικούς.

pinakas

Έξι  μήνες ετοίμαζε την κλοπή, πήγαινε καθημερινά στην παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, άλλοτε ως επισκέπτης, άλλοτε απ’ έξω, παρακολουθούσε, ήξερε μέχρι και πότε κάπνιζαν οι φύλακες, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

pinakas2

Ο 49χρονος ληστής του εμβληματικού πίνακα «Γυναικείο κεφάλι» που είχε δωρίσει στον ελληνικό λαό ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο, είχε δουλέψει ως ελαιοχρωματιστής και είχε γνώση από γυψοσανίδες και χώρους για να ξέρει πώς θα κάνει την παραβίαση.

anemomulos-stammer-tou-piet-montrian

Το έκανε μόνος του και  έκλεψε ό,τι βρήκε μπροστά του, όπως είπε. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ωστόσο ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου. Πιστεύουν ότι περίμενε μια δεκαετία και μετά θα τους πουλούσε. Τον μικρό πίνακα όπως τον πήρε τον τσαλάκωσε και τον πέταξε στην τουαλέτα την ίδια μέρα.

f1_1737256

Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του χειμώνα, όταν έφτασε στις αρχές η πληροφορία για τον δράστη, με τους αστυνομικούς να ξεκινούν την παρακολούθησή του, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές στο εξωτερικό με ανθρώπους που ασχολούνταν με την τέχνη.

Τον Ιανουάριο μάλιστα διάβασε σε ρεπορτάζ ότι οι αστυνομικοί είναι στα ίχνη του κι έτσι μετέφερε τους πίνακες από την αποθήκη στην Κερατέα στη ρεματιά όπου τελικά βρέθηκαν τα έργα.

Σήμερα θα έφευγε για Ολλανδία και οι αρχές φοβήθηκαν να μην τον χάσουν και τον συνέλαβαν.

Διαβάστε επίσης

Έκτακτο δελτίο καιρού – Έρχονται 43άρια! (Χάρτες)

Ύδρα: Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη γιατι φιλοξενούσε πρόσφυγα! «Με κράτησαν σαν να ήμουν τρομοκράτης»

Γλυκά Νερά: H μητέρα του συζυγοκτόνου παρέδωσε την μικρή Λυδία στην οικογένεια της Καρολάιν (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:00