search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:42
MENU CLOSE

Κυβερνητική η ευθύνη για την αποτυχία στους εμβολιασμούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2184
1-7-2021
01.07.2021 07:00
emvolio

Στα κάγκελα έχει ανέβει η αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην προσπάθεια να προωθήσει τον εμβολιασμό καθώς, στα τέλη Ιουνίου, η εμβολιαστική προσπάθεια φαίνεται να βρίσκεται πολύ κάτω από τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ κάνει απειλητική την εμφάνισή της και η μετάλλαξη Δέλτα.

Έχοντας επισήμως απορρίψει, ως προσωπικές απόψεις, τοποθετήσεις του Παύλου Πολάκη που εκπέμπουν αντιεμβολιαστικά μηνύματα, η Κουμουνδούρου με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το μήνυμα του εμβολιασμού και καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Από εκεί και πέρα περνά γενεές δεκατέσσερις την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και της αποδίδει την πλήρη ευθύνη για τα χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης την ώρα που έχουμε ήδη διανύσει το πρώτο μέρος της τουριστικής σεζόν.

Ως επί το πλείστον η κατηγορία που αποδίδει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ότι απέτυχε να πιάσει τους στόχους που η ίδια έθεσε για εμβολιαστική κάλυψη στο 70% περί τα τέλη Ιουνίου, καθώς δεν κατόρθωσε να πείσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά δε τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης (κίνητρα, προνόμια) για την επιτάχυνση του εμβολιασμού, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά ανάγει το πρόβλημα σε ζήτημα «ατομικής ευθύνης», όπως έκανε και κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

Την ίδια ώρα την κατηγορεί ότι είναι οι δικές της παλινωδίες – όπως η διαχείριση του εμβολίου της Astra Zeneca – που απέτρεψαν μερίδα του πληθυσμού από τον εμβολιασμό, ότι μοίρασε χρήμα αλλά στην ουσία δεν υπήρξε σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης, καθώς και ότι στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα χαλάρωσης, τόσο πριν όσο και τώρα που ζητά από τους πολίτες «να πετάξουν τις μάσκες την ώρα που όλοι προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα».

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν είναι ότι δεν θέλησε να εμβολιαστεί αλλά ότι δεν μπόρεσε, λένε από την Κουμουνδούρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει θέμα με την επάρκεια των εμβολίων. Χαρακτηριστικά χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος παρέπεμψε σε δημοσίευμα του Politico στις αρχές της άνοιξης, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δεν πήρε 2 εκ. δόσεις εμβολίων της Moderna που αναλογούσαν στη χώρα, δημοσίευμα το οποίο, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν διέψευσε.

Όσο για τα μέτρα που ανακοίνωσε το Μαξίμου αυτή την εβδομάδα, είτε τη δωροκάρτα των 150 ευρώ για νέους μέχρι 25 ετών είτε τα προνόμια των εμβολιασμένων σχετικά με τους χώρους εστίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε λέγοντας, πέρα από το επιχείρημα περί ατομική ευθύνης, ότι:

  • Προκαλούν τον διχασμό της κοινωνίας (εμβολιασμένοι έναντι ανεμβολίαστων) στον οποίο η κυβέρνηση επενδύει συνειδητά.
  • «Πετάνε το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης, που καλούνται πάλι με “ατομική ευθύνη” να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά και να καλύψουν την κυβερνητική αποτυχία».

Υψηλοί τόνοι για τη νέα γενιά

Ειδικά όσον αφορά τους νέους, η αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε τους τόνους κατακόρυφα εκλαμβάνοντας το μέτρο της δωροκάρτας περισσότερο ως μικροπολιτική προσπάθεια της κυβέρνησης να γεφυρώσει το χάσμα με τη νέα γενιά, το οποίο… «βάθυνε» τρόπον τινά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του λοκντάουν, αλλά και με την πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία και την εργασία. Στον βαθμό που η Κουμουνδούρου έχει αποφασίσει ότι η νέα γενιά είναι προνομιακό της πεδίο, επιτέθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενδεχομένως και για να περιφρουρήσει το δικό της νεανικό ακροατήριο, αναδεικνύοντας όλα τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση απογοήτευσε ή εξόργισε τους νέους, από τη στοχοποίηση για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες και κορωνοπάρτι ώς την αδιαφορία της για τους συνωστισμούς των νέων σε ΜΜΜ, τη βάση εισαγωγής και τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ.

Ξανθός: Υγειονομικά απαράδεκτη η δωροκάρτα

Κάτι που δεν αναδείχθηκε ιδιαίτερα πάντως από την Κουμουνδούρου, αλλά θέτει ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός με άρθρο του στην ιστοσελίδα του «Ποντικιού» (topontiki.gr), πέρα από το ότι η δωροκάρτα των 150 ευρώ (freedom pass) για τους νέους «ευτελίζει μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ο μαζικός εμβολιασμός», επιπλέον «είναι υγειονομικά απαράδεκτο να χορηγείται μόνο με την πρώτη δόση». Θέση που κινείται στο μήκος κύματος της κριτικής που διατύπωσε και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, ότι δηλαδή είναι επικίνδυνο, εν μέσω εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, οι νέοι να παροτρύνονται να μετέχουν σε δραστηριότητες αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, όταν δεν έχουν την απαιτούμενη ανοσία.

Ο Μπάιντεν και ο κατώτατος μισθός

Πέρα από τα υγειονομικά ζητήματα, ψηλά στην ατζέντα συντηρούνται και τα θέματα της οικονομίας και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τη μεγάλη εικόνα, το μοντέλο εξόδου από την κρίση της πανδημίας και την ανάπτυξη την επόμενη μέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σχετικώς τόσο από τη Δραπετσώνα, όπου τη Δευτέρα παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για την εργασία, όσο και μια μέρα αργότερα, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επίμονα το τελευταίο διάστημα αναδεικνύει ότι ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, στον αντίποδα του νεοφιλελευθερου μοντέλου των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών που οδήγησε σε κρίσεις και χρεοκοπίες, είναι αναγκαίο και πραγματικά αναπτυξιακό. Δηλαδή, το μοντέλο που επενδύει στο κοινωνικό κράτος και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό επικαλείται διαρκώς τις εξαγγελίες Μπάιντεν για τη φορολόγηση του πλούτου και παρόμοιες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις διεθνών οργανισμών (G7, ΟΗΕ, ΠΟΥ, κ.ά.), επισημαίνοντας πως όλοι αυτοί δεν ανακάλυψαν τον σοσιαλισμό αλλά την κοινή λογική που λέει πως με τις παλιές συνταγές απειλείται η κοινωνική συνοχή και επωάζονται κοινωνικές εκρήξεις στις δυτικές κοινωνίες, άρα απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τα δύο κομβικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία, δηλαδή των αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από 650 περίπου που είναι σήμερα και τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στο 35ωρο χωρίς μείωση αμοιβής. Επίσης, κατά την εισήγησή του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τάχθηκε κατά της συζήτησης της μείωσης του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων. Ωστόσο εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια συζήτηση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν, ο μαφιόζος και το μπάχαλο στην Τουρκία

Σουηδία: Με κορωνοϊό και… χωρίς κυβέρνηση

Άδεια τα ξενοδοχεία – Απομακρύνονται οι στόχοι για τις επιδόσεις του τουρισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:32