search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:20
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Μειώνεται η δημοτικότητα Μπάιντεν, παρά την ικανοποίηση για τη διαχείριση της πανδημίας

30.06.2021 15:45
jo_biden_new

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βλέπει να μειώνεται η στήριξη προς το πρόσωπό του από τον Απρίλιο, κυρίως από το δικό του Δημοκρατικό κόμμα, καθώς η κυβέρνησή του δίνει μάχη στο Κογκρέσο για να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και περισσότεροι Αμερικάνοι ανησυχούν για ανομοιόμορφη οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η πανεθνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 11-17 Ιουνίου έδειξε ότι ο Μπάιντεν συνεχίζει να είναι πιο δημοφιλής από ό,τι ήταν ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του: το 55% των ενηλίκων εγκρίνουν τις επιδόσεις του Μπάιντεν στην προεδρία και το 65% είναι ικανοποιημένο με την απάντησή του στην πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτή τη φάση πριν από τέσσερα χρόνια, περίπου το 36% των ενηλίκων ενέκρινε τις επιδόσεις του Τραμπ.

Πρόβλημα η οικονομία

Ωστόσο, αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών αποδοκιμάζουν τις ηγετικές ικανότητες του Μπάιντεν στην οικονομία, τη βία που συνδέεται με την οπλοκατοχή και τη φορολόγηση, με τη μεγαλύτερη μείωση να προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν, ειδικά από αυτούς που είναι κάτω των 40 ετών, μη λευκούς Δημοκρατικούς ή αυτούς που δεν έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.

Η οικονομία έχει αντικαταστήσει την υγεία και την πανδημία ως βασική ανησυχία, με σχεδόν το ένα τέταρτο των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση να τη χαρακτηρίζουν το σημαντικότερο πρόβλημα. Η πλειονότητα των Αμερικανών ανησυχούν για την αύξηση του κόστους διαβίωσης και η κοινή γνώμη είναι διχασμένη για το πόσο περισσότερο πρέπει να προσπαθήσει η κυβέρνηση για να βελτιώσει τα πράγματα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Το 48% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από τον Μπάιντεν, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες από την αντίστοιχη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο. Ο αριθμός των Αμερικανών που αποδοκίμασαν τις οικονομικές επιδόσεις του Μπάιντεν αυξήθηκε κατά 4 μονάδες στο 43%. Μόλις το 35% της χώρας πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 44% των συμμετεχόντων λένε ότι «ανησυχούν πολύ» που οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos.

«Υπάρχει τεράστια ανυπομονησία»

Ο δημοσκόπος των Δημοκρατικών Ραϊαν Πουτζιάλις δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι ακόμα νιώθουν σαν να απέχουν από την ομαλότητα. «Υπάρχει τεράστια ανυπομονησία» με την οικονομία, δήλωσε ο Πουτζιάλις. «Όλοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Πολλοί έχασαν τις δουλειές τους ή τους αγαπημένους τους».

Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 78% είπαν ότι εγκρίνουν την οικονομική ατζέντα του Μπάιντεν, ποσοστό μειωμένο κατά 7 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό των Δημοκρατικών που αποδοκίμασαν το οικονομικό του πλάνο αυξήθηκε κατά 6 μονάδες στο 15%.

Παρά την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 7% φέτος στην οικονομία, τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης μετά την πανδημία καταγράφει υστέρηση μεταξύ φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων και μεταξύ αυτών που δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Η πρόκληση για τον Μπάιντεν θα είναι να βρει βιώσιμες λύσεις διατηρώντας συσπειρωμένο το κόμμα του, συμπεριλαμβανομένων πολλών Δημοκρατικών που αρχικά υποστήριζαν πιο φιλελεύθερους υποψηφίους όπως ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς καθώς και φυλετικών μειονοτήτων και ανθρώπων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Αγκάθι η οπλοκατοχή

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που ενέκριναν τη στάση του Μπάιντεν απέναντι στη βία που συνδέεται με την οπλοκατοχή μειώθηκε κατά 8 μονάδες συνολικά και κατά 11 μονάδες μεταξύ των Δημοκρατικών από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Η μείωση της στήριξης για τον Μπάιντεν συμπίπτει με τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να περάσουν σημαντικά κομμάτια της ατζέντας τους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν είναι επίσης αντιμέτωπος με αυξανόμενη ανυπομονησία από ακτιβιστές κατά της οπλοκατοχής που θέλουν ο πρόεδρος να τηρήσει τη προεκλογική του δέσμευση να καταπολεμήσει την «επιδημία» της βίας που συνδέεται με τη χρήση όπλων.

Η Ιλέιν Κάμαρκ, ανώτερο στέλεχος στο Brookings Institute, είπε ότι πολλοί Αμερικανοί συνεχίζουν να παραμένουν επικεντρωμένοι στο θέμα του κορωνοϊού, έναν τομέα στον οποίο ο Μπάιντεν παραμένει ισχυρός. «Όσο υποχωρεί η πανδημία, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και αυτό θα είναι νίκη για τον Μπάιντεν», δήλωσε. «Αυτή τη στιγμή, η δυναμική είναι ως εξής: διαχειρίζεσαι τον ιό και διαχειρίζεσαι την οικονομία», δήλωσε η ίδια.

Διαβάστε ακόμα

ΟΗΕ: Ζημιά 4 τρισ. δολάρια στον τουρισμό από την παγκόσμια κατάρρευση

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Χειροκροτάει όρθιος την Εθνική Αγγλίας – Η Κέιτ Μίντλετον στο πλευρό του (Video)

ΗΠΑ: Πλήγμα για την Boeing – «Κόπηκε» από τις Αρχές το νέο 777Χ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:17