search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:55
MENU CLOSE

Tσακρής ΕΚΠΑ: Με τον κορωνοϊό δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης – Εμβολιαστείτε!

11.07.2021 22:40
emvolio

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, την αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Τσακρής εξήγησε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

Μάλιστα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Σημασία έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: Νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει τόσο τους επιστήμονες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι δείκτες θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κορωνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια»

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορωνοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία και συνεπώς πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 90χρονη κόλλησε ταυτόχρονα 2 διαφορετικές μεταλλάξεις

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» τα κρούσματα σε κατασκηνώσεις – Τι λέει η μητέρα του κοριτσιού που νόσησε στα Χανιά (Video)

Θεσσαλονίκη: Δεν απέχει πολύ από το «πορτοκαλί» – Αυξάνεται το ιικό φορτίο στα λύματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:52