search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 02:01
MENU CLOSE

Άγκυρα: Επιστολή – παρωδία στον ΟΗΕ – Ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών (Video)

17.07.2021 09:20
erdogan_new

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θέτει εκ νέου η Άγκυρα με επιστολή – παρωδία προς τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα trthaber.com, στην επιστολή της που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres και υπογράφεται από τον Feridun Sinirlioğlu, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Άγκυρας στον ΟΗΕ, επισημαίνει πως να προκύψει ένταση που να απειλήσει την Ειρήνη. Επιπλέον, δηλώνει πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις Συνθήκες τότε δεν θα μπορεί «να διεκδικεί κυριαρχικά δίκαια δικαιώματα των νησιών που περιλαμβάνουν και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών».

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου», αναφέρεται στην επιστολή.

Υπογραμμίζεται μάλιστα η εγγύτητα των εν λόγω νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, προς την ηπειρωτική Τουρκία, και τονίζεται ότι ο οπλισμός (των νησιών) από την Ελλάδα αποτελεί σοβαρή απειλή για την Τουρκία, παρόλο που αναφέρεται σαφώς στις ειρηνευτικές συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του 1947,

Η επιστολή επισημαίνει επίσης ότι «η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις ‘παραβιάσεις’ της Ελλάδας στα νησιά μέσω διπλωματικών οδών» και καταλήγει: «Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους του λιμενικού (Videos)

F-35: Νέα προβλήματα για τα μαχητικά 5ης γενιάς – Η τουρμπίνα και η… Τουρκία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04