search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:55
MENU CLOSE

«Βουλιάζουν» στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως

19.07.2021 20:57
hrimatistirio-mew

Με μεγάλες απώλειες ξεκινά την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά διεθνώς, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού.

Στην Ελλάδα, σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, με την επαναφορά της χώρας στους περιορισμούς της πανδημίας, αρχής γενομένης από τη Μύκονο, να κάνει ιδιαίτερη ζημιά.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά προς τα επίπεδα των 830 μονάδων, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,283 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 833,16 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 3,88%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου 2021 (831,86 μονάδες).

Στη Wall Street, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 2,56%, ο Nasdaq χάνει 1,46%, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,02%.

Η νευρικότητα ενισχύεται και λόγω της έντασης με την Κίνα, αφού Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησαν επισήμως ομάδες που έχουν τη στήριξη του κινεζικού κράτους για τις πράξεις κυβερνοεπιθέσεων και χάκινγκ, μεταξύ άλλων στους σέρβερ του προγράμματος Microsoft Exchange. 

Εντωμεταξύ, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωσε τη χειρότερη επίδοση δύο μηνών, με τις απώλειές του να φθάνουν το 2,3%. Ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 2,6% καθώς η άρση από σήμερα των περιορισμών για τον κορωνοϊό επισκιάστηκε από τη μόλυνση από τον ιό του υπουργού Υγείας της χώρας, ο οποίος είχε εμβολιαστεί δύο φορές.

Στην Ασία, οι δείκτες Nikkei στο Τόκιο και Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, υποχώρησαν 1,3%, ενώ τα κρούσματα στη Σιγκαπούρη έφτασαν το Σαββατοκύριακο σε υψηλό επίπεδο 11 μηνών. Στην Ταϊλάνδη σημειώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την αρχή της πανδημίας και στο Σίδνεϋ ανεστάλησαν οι εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα καθώς αυξήθηκαν και εκεί τα κρούσματα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο φόβος για την COVID οδήγησε τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών υπηρεσιών ψυχαγωγίας στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Πτώση 5% έως 6% σημείωσαν οι μετοχές της εταιρείας διεξαγωγής κρουαζιερών Carnival καθώς και των αεροπορικών εταιρειών easyJet και IAG (ιδιοκτήτριας της British Airways).

Η Bank of America αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος στο 6,5% από 7%, αλλά διατήρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 5,5% το επόμενο έτος.

Στις αγορές ομολόγων, η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια οδήγησε στη διατήρηση της πτωτικής τάσης των αποδόσεων τους.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Lockdown στη Μύκονο – απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής (Video)

Μύκονος: Πώς σχολίασαν τα διεθνή μέσα το lockdown (Video)

Πάρος: Το πρωί εμβόλιο και το βράδυ… κορωνοπάρτι – Σε αυξημένη επιτήρηση το νησί (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:49