search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:46
MENU CLOSE

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα ανοιχτά των Σεπολίων στην κορυφή του κόσμου (Photos)

21.07.2021 17:18
antetokoumpo_sxoleio-new

Πριν από λίγα χρόνια σε μια εθνική παρέλαση στου ζωγράφου, οι κάτοικοι είδαν ένα ψιλόλιγνο μαύρο παιδί να παρελαύνει και να κρατάει την Ελληνική σημαία. Κανείς δεν φανταζόταν πως ύστερα από μερικά χρόνια το παιδί αυτό θα γινόταν ο Νο 1 αθλητής του μπάσκετ παγκοσμίως.


Το πλήρες όνομα τους είναι Γιάννης Σίνα-Ούγκο Αντετοκούνμπο και οι γονείς του ήρθαν μετανάστες από τη Νιγηρία για ένα καλύτερο αύριο. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Ελλάδα στη μικρή συνοικία του Ζωγράφου στις 6 Δεκεμβρίου του 1994.


Από μικρός είχε αναπτύξει μια σχέση λατρείας με την πορτοκαλί μπάλα και όποτε δεν δούλευε στους δρόμους μαζί με τη μητέρα του για να ΄χει να φάει η οικογένεια του, έμπαινε στα ανοιχτά γήπεδα και ξεδίπλωνε το απίστευτα πλούσιο ταλέντο του.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Οι γονείς του απέκτησαν άλλους τρεις γιους στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξη. Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Όλα τα παιδιά της οικογένειας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα.

Αν και εκείνος με τα τρία αδέλφια του γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο MVP των τελικών του NBA δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας.

Από του Ζωγράφου η οικογένεια του μετακόμισε στα Σεπόλια. Οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία και έτσι εκείνος μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.
Όμως ήδη είχε εντοπιστεί από τους σκάουτερ του NBA. Οι Μιλγουόκι Μπακς ήθελαν αυτόν τον ψιλόλιγνο νεαρό με τα 211 εκατοστά ύψος στην ομάδα τους. Πηδούσε στον Θεό, και κατέβαζε την μπάλα με την άνεση ενός κοντού πλέιμέικερ. Το γεγονός ότι του έλειπε όγκος δεν ήταν πρόβλημα για τα «Ελάφια».

Στις 4 Απριλίου του 2013 ο Γιάννης υπογράφει στους Μπακς και αμέσως οι αμερικάνοι δημοσιογράφοι του δίνουν το προσωνύμιο Greek Freak. Έναν μήνα μετά την επιλογή του στο NBA οι ελληνικές αρχές του δίνουν το πολυπόθητο χαρτί της ιθαγένειας.

Τα πρώτα χρήματα

Ο Γιάννης το πρώτο πράγμα που έκανε όταν μετακόμισε στο Μιλγουόκι ήταν να στείλει όλα τα λεφτά του πίσω στους γονείς του στην Ελλάδα. Ήθελε να βελτιώσει τη δύσκολη ζωή τους. Δεν του έμειναν καθόλου λεφτά. Ίσα που είχε να φάει. Μάλιστα ο αστικός θρύλος λέει πως δεν είχε χρήματα για να πάει στον αγώνα που έδινε η ομάδα του την ίδια ημέρα, έτσι ξεκίνησε να τρέχει τη διαδρομή έως το γήπεδο μέχρι να σταματήσει κάποιος περαστικός και τον πάρει με το αυτοκίνητό του.


Ένας άλλος αστικός μύθος (με πολλές δόσεις αλήθειας) αναφέρει πως ο Γιάννης την πρώτη χρονιά στα «Ελάφια» ήθελε να φύγει να επιστρέψει στην Ελλάδα γιατί του έλειπαν οι δικοί του. Ήταν πολύ δεμένος με την οικογένεια του. Οι γονείς του εδώ, επισκέφτηκαν τον παππά της ενορίας τους, που τον είχε βαπτίσει κιόλας, και του είπαν το πρόβλημα τους.

Τότε ο ιερέας έστειλε επιστολή στον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα που εγγυόταν για τους γονείς του παιδιού που παίζει ΝΒΑ και παρακαλούσε να μεσολαβήσει ώστε οι γονείς του Γιάννη να μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και να δουν το παιδί τους. Όπως και έγινε. Μάλιστα την πρώτη φορά που οι γονείς του παρακολούθησαν αγώνα του με την πράσινη φανέλα των Μπακς, ο Γιάννης σαν να είχε σπάσει κάτι που τον κρατούσε χαμηλά, απελευθερωμένος εκτοξεύτηκε και έκανε το πρώτο ρεκόρ καριέρας του.

Αυτό που δεν είναι αστικός μύθος είναι η ζεστή συμπεριφορά του απέναντι στους Έλληνες φιλάθλους που πάνε στο γήπεδο για να τον δουν. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον Γιάννη μετά το τέλος ενός αγώνα να ψάλλει τον Εθνικό μας ύμνο μαζί με Έλληνες

Ο στρατός

Ο Γιάννης όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει για τη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η οποία πολλές φορές τον πλήγωσε. Όταν ήταν ένας «άσημος μαύρος παίκτης» όλοι τον χλεύαζαν και τον ειρωνευόντουσαν, όταν έγινε ο Greek Freak όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν δίπλα του. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε το ειρωνικό ύφος πολιτικού που τον αποκαλούσε «Ο Ακενοτούμπο από την Αφρική»


Ο Γιάννης όμως αποδείχτηκε περισσότερο Έλληνας από κάποιους. Με μεγάλη του χαρά παρουσιάστηκε στον Ελληνικό στρατό (παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το αποφύγει) και υπηρέτησε το εθνόσημο.
Το ΝΒΑ


Μέρα με τη μέρα ο Γιάννης ωρίμαζε μπασκετικά, σκεφτόταν με καθαρό μυαλό, και έκανε άπειρες ώρες προπόνηση για να εξελιχθεί. Το ξημέρωμα τον βρήκε πρωταθλητή του ΝΒΑ. Έκανε έναν εκπληκτικό αγώνα και έβαλε 50 πόντους. Πλέον ο Γιάννης φοράει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, βρίσκεται στο θρόνο του καλύτερου παίκτη του κόσμου και αμφιβάλλουμε εάν τον απασχολεί πλέον που κάποιοι του άλλαζαν ειρωνικά το όνομα σε «Ακενοτούμπο»

Διαβάστε επίσης:

Τόλης Βοσκόπουλος: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία – Συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» (photos/video)

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία – Οι τελικές ρυθμίσεις

Θεσσαλονίκη: Ποιος ήταν ο DJ που πέθανε από ηλεκτροπληξία – Μηνύματα οδύνης στο Facebook (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:43