search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:12
MENU CLOSE

Η πολιτική προστασία δεν είναι επικοινωνία…

03.08.2021 09:30
xristos-spirtzis-new

Είναι πλέον τετριμμένη μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, τόσο στην καθημερινότητα μας, όσο και στην ένταση ακραίων φαινομένων φυσικών καταστροφών.

Είναι επίσης χιλιοειπωμένη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας είτε αφορούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία είτε τις υπηρεσίες σε όλο το εύρος του Δημόσιου τομέα, από την αυτοδιοίκηση ως τις κεντρικές υπηρεσίες, δεν έχουν την επάρκεια που θα θέλαμε, αφού τα μνημόνια και οι δεσμεύσεις της χώρας διέλυσαν ακόμη κι αυτές τις υπηρεσίες τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στα τεχνικά μέσα που θα θέλαμε να έχουν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκλωβισμένη στο λαϊκισμό και την τυμβωρυχία όσο ήταν αντιπολίτευση αλλά και στους μοναδικούς τομείς που έχει να επιδείξει αποτελεσματικότητα, στην επικοινωνιακή πολιτική τακτική της και στην παλαιοκομματικού τύπου διακυβέρνηση τοποθέτησης των δικών της παιδιών, έχει καταφέρει να αποδιοργανώσει πλήρως ακόμη και ότι υπήρχε.

Οι διθυραμβικού τόνου εξαγγελίες και το εμπόριο ελπίδας με το νέο θεσμικό πλαίσιο δείχνουν ήδη τα αποτελέσματα τους.

Η επαναφορά αξιωματικών και η τοποθέτηση τους σε κορυφαίες θέσεις, η πλήρης αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Πυροσβεστικό σώμα και η μεταφορά τους στην πολιτική ηγεσία, η αντίληψη ότι η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας με το νέο νόμο τα κάνει όλα, τα έργα πρόληψης για την αντιμετώπιση των φαινομένων, τις επιχειρησιακές κατευθύνσεις, την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ως και τις τοποθετήσεις του προσωπικού σε επίπεδο περιφερειακής διοίκησης, το παράδοξο της μη εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου, η ανυπαρξία πολιτικής στελέχωσης των τμημάτων πολιτικής προστασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, η παράκαμψη άλλων υπηρεσιακών δομών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως οι δασικές υπηρεσίες και οι τεχνικές υπηρεσίες των περιφερειών έχουν ως αποτέλεσμα το πλήρες μπάχαλο του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.

Θα ήταν ίσως άκομψο να σχολιάσουμε τις τοποθετήσεις στην ηγεσία του Πυροσβεστικού σώματος και να τις συγκρίνουμε με όσα έλεγε η ΝΔ ως αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα των ίδιων στελεχών της Πυροσβεστικής που τοποθέτησε ή και επανέφερε.

Θα ήταν ακόμη χειρότερο να ακολουθούσαμε εμείς την τακτική της ΝΔ, για κάθε νεκρό συμπολίτη μας, για κάθε σπίτι που καιγόταν ή πλημμύριζε.

Θα αποτελούσε απαξίωση στον επιστημονικό κόσμο και στις αρχές μας να ακολουθούσαμε τις ίδιες τακτικές στρατευμένης επιστήμης, που ενώ κάποιοι καθηγητές θα έλεγαν ότι θα εκκενώναμε μια περιοχή, με ανέμους έντασης 11 B, σε μια περιοχή με ανεπαρκέστατες οδικές υποδομές και χωροταξικό σχεδιασμό σε δεκαπέντε λεπτά, να ανακάλυπταν μετά λίγους μήνες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με ανέμους έντασης 3-4 B.

Δεν θα κάνουμε τίποτα από όσα έκανε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Βρισκόμαστε όπως πάντα δίπλα στους πολίτες, στις δύσκολες στιγμές τους.

Αναδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεχνά τους πληγέντες πολίτες και δεν ανταποκρίνεται στους χρόνους για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Αναδεικνύουμε την πρωτοφανή έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών και τις συνέπειες του επιτελικού χάους που βιώνουν με δραματικό τρόπο οι πολίτες.

Αναδεικνύουμε τις επικοινωνιακές φιέστες, τις ψεύτικες εξαγγελίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προστατεύσει τους Έλληνες στην πράξη.

Αναδεικνύουμε τις επικοινωνιακού τύπου συνεδριάσεις για την δήθεν έγκαιρη προετοιμασία, για τη δήθεν πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού των αρμόδιων Υπουργών, για τα νέα σχέδια πολιτικής προστασίας και αποδεικνύουμε ότι δυστυχώς δεν αρκούν οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μας.

Αναδεικνύουμε το επικοινωνιακό «θάψιμο» των φυσικών καταστροφών από τα φίλια στην κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κοινό χαρακτηριστικό στις φετινές μεγάλες πυρκαγιές στα Γεράνεια όρη, στο Διόνυσο, στην Αιγιάλεια, στη Ρόδο ήταν η χαμηλή ένταση των ανέμων, η καθυστέρηση στην κινητοποίηση, η παντελής έλλειψη συντονισμού και η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα βλέπει όλα «καλώς καμωμένα».

Κοινό χαρακτηριστικό στις μεγάλες καταστροφές του χειμώνα η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Καρδίτσας και της Ανατολικής Αττικής, η μη αποζημίωση των συμπολιτών μας και τα μηδενικά έργα που όφειλαν να ακολουθήσουν.

Απολύτως ενδεικτική είναι η περίπτωση του δήμου Διονύσου, με τους πολίτες να μην έχουν αποζημιωθεί στο ελάχιστο και την περιοχή να παραδίδεται στις φλόγες, με βουνά από κλαριά που άφησε πίσω του ο χιονιάς του Φεβρουαρίου.

Σήμερα η χώρα δοκιμάζεται από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους ανυπολόγιστες καταστροφές και το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, απλώς θεατής των δραματικών εξελίξεων.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να εκπονήσει και να εκτελέσει ένα σχέδιο προστασίας των πολιτών από φυσικά φαινόμενα που είχαν προβλεφθεί πολλές ημέρες πριν είναι προφανής στις κακοκαιρίες του χειμώνα και στον καύσωνα των ημερών.

Η αναζωπύρωση στη φωτιά της Αιγιάλειας μετά από 4 ημέρες και της Ρόδου σήμερα, αποδεικνύει την αποδιοργάνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης.

Ακόμη και τα συνήθως καθυστερημένα μηνύματα του 112, δεν συνοδεύονται από την πρόληψη για την φιλοξενία και τη στήριξη των συμπολιτών μας, τις δύσκολες ώρες της καταστροφής.

Η χώρα είναι, επί της ουσίας, απροστάτευτη και αυτό αποδεικνύεται διαρκώς, έχοντας μια κυβέρνηση που το μόνο που κάνει είναι να αυτοθαυμάζεται, να αυτοσυγχαίρεται και να ανακοινώνει ότι έχει κάνει τα πάντα σωστά…

Οι συμπεριφορές πολιτικής αλαζονείας δεν συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός κοινωνικού και πολιτικού κλίματος συμβολής, συνεργασίας και συναίνεσης, για την σοβαρή αντιμετώπιση της πολιτικής προστασίας.

Ας ζητήσουν τουλάχιστον ένα συγγνώμη από τους πολίτες κι ας αφήσουν την επιτελική επικοινωνία.

Χρειάζεται όραμα, δουλειά, υπευθυνότητα και συνεργασία με όλους.

*Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Ανατολικής Αττικής, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και πρώην υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Διαβάστε επίσης:

Το νέο νομοσχέδιο περί Παιδείας

Πόλεμος των άστρων μεταξύ των υπερ-πλούσιων

Αυτοί είναι η πατρίδα μας, βρε!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24