search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:20
MENU CLOSE

Πόλεμος των άστρων μεταξύ των υπερ-πλούσιων

02.08.2021 19:22
diastimikos stathmos

«Με τα δικά σας χρήματα πραγματοποιήθηκε αυτό το ταξίδι μου στο διάστημα». Αυτά ήταν, σε ελεύθερη μετάφραση, τα λόγια του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, που πραγματοποίησε ταξίδι στο Διάστημα διάρκειας έντεκα λεπτών, απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες της Amazon.

Την ίδια στιγμή έλαβε και μια πληρωμένη απάντηση από τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ουσιαστικά του είπε: «Καλά τα ταξίδια στο Διάστημα, αλλά πλήρωνε και κανέναν φόρο στη Γη». «Ο Τζεφ Μπέζος ξόδεψε τον χρόνο του κάνοντας ταξίδι στο Διάστημα. Καλό γι’ αυτόν. Ωστόσο έρευνα δείχνει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να πληρώσει το μέρος των φόρων που του αναλογούν στη Γη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάντερς. Πριν από το ταξίδι του Μπέζος είχε γίνει αυτό του έτερου μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος τον πρόλαβε στην κυριολεξία στο νήμα, ενώ έπεται – όπως ανακοίνωσε – και η αποστολή του Ίλον Μασκ. Στην πραγματικότητα βέβαια ο

Μπέζος είχε προηγηθεί του Μπράνσον ιδρύοντας την Blue Origin το 2000, ύστερα από μια συζήτηση που είχε με τον φίλο του, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στέφενσον.

Το 2002 ιδρύθηκε η SpaceX του Μασκ, η οποία την επόμενη εξαετία έγινε η πρώτη ιδιωτική διαστημική εταιρία που κατάφερε να θέσει σε τροχιά έναν πύραυλο με υγρά καύσιμα, τον Falcon One.

Το ταξίδι του Μπράνσον στο Διάστημα δεν έγινε πάντως μόνο για λόγους επιχειρηματικού γοήτρου. Η Virgin Galactic σκοπεύει να στέλνει επιβάτες στο Διάστημα προς 250.000 δολάρια το άτομο, ενώ ένας… τυχερός πλειοδότησε και κέρδισε μια θέση στο ταξίδι με την εταιρεία του Μπέζος καταβάλλοντας 28.000.000 δολάρια!

Διαστημικός τουρισμός λοιπόν, αλλά για λίγους και εκλεκτούς. Τα ταξίδια των δύο αυτών δισεκατομμυριούχων δεν πρόσφεραν κάτι από επιστημονικής πλευράς. Γι’ αυτό μάλιστα δεν μπορούν να αναγνωριστούν και ως αστροναύτες. Για να χαρακτηριστεί κάποιος ως εμπορικός αστροναύτης, θα πρέπει να ταξιδέψει 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, κάτι που πέτυχαν και οι δύο διαστημικές αποστολές.

Ωστόσο, πλην του ύψους, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ θέτει ως όρο για να ανακηρυχθεί κάποιος ως αστροναύτης να έχει «επιδείξει δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πτήσης που ήταν απαραίτητες για τη δημόσια ασφάλεια ή συνέβαλαν στην ασφάλεια της ανθρώπινης διαστημικής πτήσης», κάτι το οποίο δεν υπήρξε σε αυτές τις δύο αποστολές. Στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια επιβεβαίωση της προόδου που έχουν σημειώσει δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας ότι είναι ρεαλιστική η εκμετάλλευση των μελλοντικών διαστημικών μεταφορών.

Το ταξίδι

Ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε την εταιρεία Blue Origin πουλώντας μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία του, τον κολοσσό διαδικτυακού εμπορίου Amazon. Τον προηγούμενο καιρό ωστόσο, και ειδικά στη διάρκεια της

πανδημίας, η εταιρεία κατηγορήθηκε για πολύ κακές συνθήκες εργασίας, ενώ η ίδρυση του πρώτου σωματείου εργαζομένων αποτελούσε θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μπέζος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon τον Ιούλιο – λίγο πριν ταξιδέψει στο διάστημα – ξεκαθάρισε ότι η Blue Origin πληρώνεται από αυτόν με την πώληση 1 δισεκατομμυρίου μετοχών της Amazon κάθε χρόνο και επομένως είναι άδικη η κριτική που δέχεται από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος για φοροδιαφυγή.

Οι εργαζόμενοι της Amazon όντως πλήρωσαν για το ταξίδι του Μπέζος στο διάστημα. Η εταιρεία καταβάλλει μισθούς της τάξης των 15,30 δολαρίων ανά ώρα, όταν ο μεγιστάνας έβγαζε 11,5 εκατομμύρια δολάρια κάθε ίδια ώρα μέσα στην πανδημία.

Την ημέρα που ταξίδεψε στο διάστημα, ο Μπέζος έβγαλε 1,13 δισ. δολάρια, χρήματα τα οποία δεν θα τα δει ένας εργαζόμενος ούτε σε 500 ζωές. Και παράλληλα πληρώνει μεγαλύτερο ποσοστό φορολογίας από ό,τι ο χαρούμενος για το επίτευγμά του εργοδότης τους.

Και άλλες εταιρείες όμως είναι έτοιμες να μπουν στη βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού. Το Axiom Space με έδρα το Τέξας σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν ιδιωτικό διαστημικό σταθμό και να οργανώσει ιδιωτικές βόλτες στις κάψουλες του SpaceX’s Crew Dragon.

Ένας νέος πύραυλος υπό ανάπτυξη από τη Rocket Lab – την εταιρεία εκτόξευσης που εδρεύει στην Καλιφόρνια και σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει – έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει ανθρώπους στο Διάστημα στο μέλλον. Η κάψουλα Starliner της Boeing έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ιδιωτικούς αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό.

Ο ανταγωνισμός μόλις άρχισε…

Διαβάστε επίσης:

Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα πτωχεύει εργαζόμενους και συνταξιούχους

Ο Αλλάχ, το σπουργίτι και ο Ερντογάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:19