search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:10
MENU CLOSE

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα πτωχεύει εργαζόμενους και συνταξιούχους

30.07.2021 07:30
xristos-katsotis

Η κυβέρνηση έφερε στις επιτροπές το Νομοσχέδιο με τίτλο  «ΑσφαλιστικήΜεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά». Τίτλος παραπλανητικός, αφού αφήνει ουσιαστικά την νέα γενιά χωρίς επικουρική ασφάλιση. Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή του, γιατί η Επικουρική σύνταξη για τη νέα γενιά, αλλά και τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους, οδηγείται «στο απόσπασμα».

Με το Νομοσχέδιο όσοι θα μπουν στην εργασία από το 2022 και όσοι έχουν γεννηθεί το 1987 και μετά, θα δίνουν εθελοντικά προκαθορισμένες εισφορές στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).  Η σύνταξη όμως είναι απροσδιόριστη και θα καθορίζεται από τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών προϊόντων. Οι εισφορές ατομικού κουμπαρά θα επενδύονται σε «επενδυτικά πακέτα», «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού επενδυτικού κινδύνου»  με ευθύνη του ασφαλισμένου. Οι εργαζόμενοι  δεν θα είναι ασφαλισμένοι, αλλά σαν επενδυτές θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους,  θα παίρνουν  «ατομικό ρίσκο». 

Το κράτος δεν εγγυάται το ύψος της σύνταξης, που θα πάρει ο ασφαλισμένος. Οι εισφορές τους δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα μπαίνουν  στον κουμπαρά των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ασφαλιστικές εισφορές γίνονται «κομπόδεμα» για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια κεφάλαια, που πλησιάζουν τα 80 δισ. ευρώ.

Η περιβόητη «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα παραδείγματα το επιβεβαιώνουν. Το Επικουρικό ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΛΕΠΕΤΕ), η  ΑΣΠΙΣ-πρόνοια, η ENRON στις ΗΠΑ, το επαγγελματικό Ταμείο των Φαρμακοϋπαλλήλων, που λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα, είναι μερικά παραδείγματα, που αποκαλύπτουν τις βαριές συνέπειες για τους ασφαλισμένους, που έχασαν τους κόπους μιας ζωής. Οι Φαρμακοϋπάλληλοι είδαν μειώσεις έως  80%  στις συντάξεις και έως 64% στο εφάπαξ.

Η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ΕΤΕΑΕΠ θα στερήσει από την επικούρηση 56 δισ. ευρώ, τα οποία θα «χρεωθούν» οι φορολογούμενοι και θα «χάσουν» από τις συντάξεις τους οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι εναπομείναντες σε αυτό ασφαλισμένοι.

Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, που είναι οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι, κινδυνεύουν από τα χαμηλά μεροκάματα, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας, την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, τα απλήρωτα 10ωρα, που πρόσφατα νομοθέτησε η κυβέρνηση.  Τον κίνδυνο αυτό θα τον πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά στα γηρατειά τους, όντας μέσα σε ένα σύστημα ιδιωτικής Ασφάλισης, χωρίς τις εγγυήσεις της Κοινωνικής, όπως π.χ. ήταν τα κατώτερα όρια σύνταξης.  Θα βλέπουν όλες τις παροχές υγείας και ασφάλισης να μειώνονται συνεχώς αλλά και όταν φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης ο κουμπαράς τους  θα είναι άδειος.  

Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) είναι  ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο της  καπιταλιστικής ανάπτυξης.  Διασφαλίζει την  απρόσκοπτη  χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων για τα επόμενα 40 τουλάχιστον χρόνια, αφού αρχίζει από την αρχή και δεν θα έχει συνταξιούχους.

Η όλη διαδικασία επαναφέρει στη σύγχρονη εποχή αυτό που έγινε με τα αποθεματικά  των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1950 και μετά, όταν τα συσσωρευμένα κεφάλαια των ταμείων δόθηκαν για την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού,  με αγορά ομολόγων, μετοχών κλπ, με αποτέλεσμα την  καταλήστευσή τους.

Υπόσχονται πολύ μεγάλες αποδόσεις και άρα καλύτερες συντάξεις. Στην ουσία πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Την στιγμή που νομοθετούν την κατάργηση της σταθερής δουλειάς τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με τσακισμένες αποδοχές, παραπλανούν, όταν παρουσιάζουν το μελλοντικό αποτέλεσμα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Παίρνουν ως  βάση την θετική απόδοση των επενδύσεων -ενώ η πείρα είναι ακριβώς αντίθετη- καθώς και εργαζόμενους με σταθερή, πλήρη απασχόληση και μάλιστα για πολλά χρόνια. 

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων δεν είναι νέο. Ισχύει και σήμερα για τους ασφαλισμένους από 1/1/2014 και προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και στο Ν.4052/12 του Κουτρουμάνη.

Για αυτό είναι θράσος να καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο επικουρικό, όταν ως κυβέρνηση ψήφισε και υλοποίησε το τερατούργημα-νόμο Κατρούγκαλου, που ισχύει σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις θεσπίζοντας την νοητή κεφαλαιοποίηση και κατάργησε τις κατώτερες συντάξεις για όλες τις αιτίες συνταξιοδότησης. Με τον νόμο του Κατρούγκαλου έχει οριστεί η λεγόμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.  Έχει ήδη θεσμοθετηθεί ένας διαρκής μηχανισμός μείωσης των επικουρικών συντάξεων, τον οποίο αξιοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση. Αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν ως αφετηρία τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Το ταξικό εργατικό κίνημα πάλεψε ενάντια σε  όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους, με τις δεκάδες κινητοποιήσεις, αποκαλύπτοντας το μέγεθος των ανατροπών, διεκδικώντας παράλληλα την κατάργηση τους. Αυτό θα κάνει και τώρα.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Στηρίζει το εργατικό κίνημα, τις Συνταξιουχικές οργανώσεις, που  παλεύουν για την κατάργηση όλων αυτών των αντιασφαλιστικών νόμων.

Είναι μονόδρομος η πάλη όλων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων απέναντι και σε αυτή τη λαίλαπα, με μέτωπο στη στρατηγική του κεφαλαίου, που θέλει την ασφάλιση «αναπτυξιακό εργαλείο». Είναι ανάγκη  να κάνουν πέρα όλους εκείνους, που έχουν στηρίξει έμπρακτα την ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, τις συνδικαλιστικές τους δυνάμεις, την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ στην ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση, ως σύγχρονη ανάγκη.

Είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός θα πάρουν τις τύχες στα δικά τους χέρια. Δίπλα τους θα είναι το ΚΚΕ.

*Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ & μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Πόθεν Έσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των πολιτικών

Κυπριακό: Ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις ο Νίκος Δένδιας

Καιρός σήμερα: Κορυφώνεται ο καύσωνας – Δύσκολες οι επόμενες ημέρες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:10