search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:15
MENU CLOSE

Ο Αλλάχ, το σπουργίτι και ο Ερντογάν

29.07.2021 07:00
erdogan

«Ένα σπουργίτι συνάντησε τον Αλλάχ και διαμαρτυρήθηκε επειδή με τη θεομηνία της προηγούμενης νύχτας ο Αλλάχ του είχε καταστρέψει τη φωλιά. Ο Αλλάχ το κοίταξε με κατανόηση και στοργή εξηγώντας του ότι η μέριμνά του το έσωσε από άλλα δεινά, αφού η φωλιά του είχε κτιστεί δίπλα στην κρυψώνα ενός φιδιού».

Η φροντίδα και η στοργή, που ίσως δυσαρεστεί, στην πραγματικότητα σώζει από πολλές καταστροφικές συνέπειες. Οι Τουρκοκύπριοι αξίζει να θυμηθούν την ιστορία και τη σχετική διδαχή του Κορανίου.

Την ίδια ιστορία ο Πρόεδρος Ερντογάν την άκουσε πολλές φορές στα κορανικά σχολεία όπου μαθήτευσε. Θα έπρεπε να είχε ενστερνιστεί το σχετικό δίδαγμα του Κορανίου (Ιερό Κοράνιο, 2.216) και να το εφάρμοζε στην καθημερινή ισλαμιστική πολιτική του.

Επικίνδυνη σχοινοβασία

Η πρακτική και οι μεθοδεύσεις του Τούρκου πολιτικού οδηγούν τον τουρκικό λαό και τους Τουρκοκυπρίους σε επικίνδυνη σχοινοβασία. Όσον αφορά τις επιλογές των Τούρκων και τις διαδικασίες που αναδεικνύουν τον κ. Ερντογάν ως Πρόεδρο της Τουρκίας, μόνο το τουρκικό εκλογικό σώμα έχει λόγο.

Όμως για τους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. ο μόνος που δεν δικαιούται να τους δημιουργεί προβλήματα και εμπόδια στην ανάπτυξή τους είναι η Τουρκία, ο εκάστοτε Πρόεδρός της και, αυτή την περίοδο ειδικότερα, ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Το μήνυμα της αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων στις καταστροφικές πολιτικές της Τουρκίας εξεπέμφθη πρώτη φορά κατά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για το σχέδιο Ανάν. Οι Τουρκοκύπριοι, με ποσοστό 30% στην κατεχόμενη Κύπρο, απέρριψαν το σχέδιο που πρότεινε ο ΟΗΕ.

Το ίδιο ισχυρό μήνυμα έλαβε η Τουρκία όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαμαρτυρήθηκαν καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις του Τούρκου Προέδρου για την Αμμόχωστο και την πρότασή του για δύο κράτη.

Αυστηρές οι ΗΠΑ

Βρισκόμαστε στην αποκορύφωση της ασκούμενης διπλωματίας που επιβάλλουν οι αλλαγές πολιτικής, οικονομίας, παραγωγικής διαδικασίας και πολιτιστικής αλληλοκατανόησης. Δεν μπορούμε να χάσουμε την υπεραξία που μας προσφέρει αυτή η ιστορική στιγμή. Όλοι υποχρεωνόμαστε να αξιολογήσουμε σωστά τα γεγονότα.

Οποιοσδήποτε ξεφύγει από την κατάσταση ισχνής ισορροπίας, η οποία με πολλή προσπάθεια εξασφαλίζεται από τη διεθνή κοινότητα, θα συρθεί από τις εξελίξεις, αλλά πιθανώς από λανθασμένες πολιτικές μερικών θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα σε πολλούς, στον περίγυρό του και ευρύτερα.

Οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη αντιλαμβάνονται πολύ σωστά, πριν απ’ όλους, τη σημασία των ημερών και τον πραγματικό χρόνο στον οποίο ζούμε. Οι αμερικανικές αντιδράσεις εκδηλώνονται εγκαίρως απέναντι σε όλα εκείνα που η Τουρκία φανταζόταν ότι θα μπορούσε να προωθήσει.

Σήμερα η Ουάσιγκτον, με απόλυτη σαφήνεια, επισημαίνει στην Τουρκία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι η πολιτική και κυρίως οι διεθνείς σχέσεις διαμορφώνονται με διαφορετικά κριτήρια. Ουδείς επιθυμεί την Τουρκία σε κατάσταση εκκρεμούς που θα κινείται αενάως μεταξύ Δύσης και Ανατολής (αλήθεια, ποιας Ανατολής;).

Διαπιστώνεται σε όλα τα πεδία γεωστρατηγικών επιδιώξεων και προγραμματισμών μια σύμπτωση και συναντίληψη για τη γεωστρατηγική αξία του ανατολικού συμμάχου του ΝΑΤΟ. Η ποιοτική διαφορά των αμερικανικών πολιτικών θέσεων υπερέχει κατά πολύ των ευρωπαϊκών δηλώσεων ως προς το θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της διαχείρισης της Αμμοχώστου και της τουρκικής υπερβολικής απαίτησης για τη δημιουργία δυο κρατών.

Οι ΗΠΑ, με σαφή και ορθό πολιτικό λόγο, υπογραμμίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι το ενιαίο της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζεται από τις διεθνείς συμφωνίες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Μοναχική η Γερμανία

Αντίθετα η καγκελάριος της Γερμανίας επισημαίνει ότι οι δηλώσεις και οι μεθοδεύσεις του κ. Ερντογάν που εστιάζουν στη λύση των δύο κρατών αποκλίνουν από τις διεθνείς αποφάσεις, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την πολιτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Όμως η κυρία Μέρκελ δεν αποφεύγει το πολιτικό ολίσθημα όταν επιλέγει να υπογραμμίσει ότι η τουρκική πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί, ως οφείλει, να υπερτονίσει ότι τέτοιες τοποθετήσεις προσβάλλουν την Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει ενταχθεί ως ενιαία χώρα στην Ένωση.

Το σόφισμα Ερντογάν για δύο κράτη απορρίπτεται άμεσα από τη διεθνή κοινότητα, και κυρίως από την Ε.Ε., για πολλούς και ποικίλους λόγους, που δεσμεύουν και τη Γερμανία.

Το Βερολίνο, την ίδια ημέρα που αποδέχεται τη συμμαχική, κυρίως αμερικανική άποψη, για το μέλλον του Nord Streem 2, επιτυγχάνοντας μία Συμβιβαστική Συμφωνία σε τόσο σημαντικό θέμα, οφείλει να αντιληφθεί τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε. που αφορούν τη γενικότερη στάση απέναντι στην Τουρκία και ειδικότερα στο Κυπριακό.

Στη δύση της πολιτικής της διαδρομής η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να κλείσει το πολιτικό της βιβλίο με επιβεβαιωμένη αδυναμία να ανέλθει στο ύψος του ρόλου που απαιτεί όλος ο κόσμος από τη Γερμανία. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η Γερμανία αυτοπεριορίζεται, επιλέγοντας δράσεις που δεν ανταποκρίνονται στην ηγετική της διάθεση.

● Στη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης εστίασε αποκλειστικά στην εξασφάλιση υπέρογκων κερδών διοχετεύοντας επενδύσεις αποκλειστικά εκτός Ε.Ε.

● Στα ενεργειακά επέλεξε τον μονόδρομο της διμερούς συνεργασίας με αποτέλεσμα να πανηγυρίζει τώρα για τη Συμβιβαστική Συμφωνία που πέτυχε να της επιβάλουν οι ΗΠΑ.

● Στην περίοδο της πανδημίας εξετέθη με μερικές επιλογές και προτεραιότητες που αντίκεινται στο πολιτικό όραμα της ενοποιημένης Ευρώπης του Αντενάουερ.

Επειδή οι χώρες που επιλέγουν μοναχική πορεία, παρά τη φαινομενική τους ισχύ, μετατρέπονται σε αδύναμα σπουργίτια που εκτίθενται μπροστά στις διεθνείς προκλήσεις, οφείλουν να αναλογιστούν ότι μόνο η μέριμνα και η αρωγή της διεθνούς κοινότητας τις εξασφαλίζουν από πολλές κακοτοπιές, κινδύνους και απογοητεύσεις.

Ελληνική αξιοπιστία

Η Αθήνα, με τη διεθνή εμπειρία που απέκτησε διερχόμενη από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις και στενωπούς, μόνο δημιουργικά μπορεί να συμμετέχει στη δόμηση του μελλοντικού κόσμου που έχει ξεκινήσει στην εποχή μας. Απέναντι στην Τουρκία επέτυχε μεγάλες ποιοτικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η πολιτική αξιοπιστία της Ελλάδας, οι συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις – αργές, θα ισχυριστούν πολλοί – δεν αμφισβητούνται. Με αυτή την παρακαταθήκη προφανώς και δεν θα περιοριστεί η ελληνική εξωτερική πολιτική αποκλειστικά σε τετριμμένη επιχειρηματολογία του παρελθόντος.

Τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα όρια του ξεπερασμένου καθώς και την αναδυόμενη ανάγκη μιας σύγχρονης δράσης που έρχεται να διασυνδεθεί με τις απαιτήσεις των ημερών μας. Η τάση που διαμορφώνεται σήμερα για την αντιμετώπιση των ποικίλων διεθνών προκλήσεων φαίνεται να οδηγεί στη σύγκλιση και τη σύνθεση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπονται οι εθνικές στοχεύσεις.

Οι λαοί που «φουντάρουν» στη λίμνη της παρελθοντολογίας, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των λαών, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις ταχύτατες αλλαγές του κόσμου, μοιραία θα παραμείνουν σε καθυστέρηση κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή με ευθύνη των ηγεσιών τους.

Αποστομωτική απάντηση το τετελεσμένο της ένταξης

Οι πολιτικές Τατάρ που επιβάλλει η Άγκυρα δεν επιτρέπουν στους Τουρκοκυπρίους να απολαύσουν τα κοινά ευρωπαϊκά πλεονεκτήματα, τον πλούτο που προσφέρει η εκμετάλλευση όλων των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς, αν πραγματικά επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με δημιουργική πολιτική, οφείλει να εργαστεί ως πολίτης και πολιτικός της μοναδικής Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αναγνωρισμένη διεθνή οντότητα.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί την ήττα του «Αττίλα» και αυτή η κληρονομιά των Κυπρίων πολιτικών αναδεικνύεται ως το απόλυτο όπλο κατίσχυσης επί οποιασδήποτε τουρκικής ή άλλης σκευωρίας.

Δυστυχώς στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής μετράμε πάρα πολλές μεθοδεύσεις αντικρουόμενων γεωπολιτικών συμφερόντων. Τις εξελίξεις και τις επερχόμενες απαιτήσεις της διεθνούς πολιτικής συνέλαβε εγκαίρως με τη διεθνή εμπειρία και την πολιτική του διορατικότητα ο Γιάννος Κρανιδιώτης επιτυγχάνοντας τον άθλο της ένταξης, ώστε μέχρι και σήμερα όλοι να μιλούν για την ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν μπορεί να διαμελιστεί και να διαχωριστεί σε δύο κράτη, κυρίως επειδή αποτελεί πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Την απλή και αποστομωτική απάντηση του τετελεσμένου της ένταξης στην Ε.Ε. δίνουν Κύπριοι και Έλληνες στους παραλογισμούς της Τουρκίας και στον κάθε πρόθυμο υποστηρικτή μίας τέτοιας πολιτικής, τιμώντας ταυτοχρόνως όλους όσοι αγωνίστηκαν αποτελεσματικά, από τη θέση ευθύνης που βρέθηκαν, για την Κύπρο και τη Δημοκρατία της, όπως ακριβώς τη γνωρίζει και την αντιλαμβάνεται όλη η σύγχρονη Ευρώπη.

*Ο δρ Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης επί τιμή, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΧΑ, www.moha.center

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ισχυρή έκρηξη στο Λεβερκούζεν, μαύρος καπνός πάνω από την πόλη (Photos/Video)

ΗΠΑ: Παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια

Βατικανό: Για πρώτη φορά δημοσίευσε μέρος της περιουσίας του – Έχει περισσότερα από 5.000 ακίνητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:15