search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:49
MENU CLOSE

Μπροστά λοκντάουν και πίσω τρίτη δόση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2191
19-8-2021
20.08.2021 07:00
emvoliasmos-new

«Να πάρουμε τη ζωή μας πίσω». Αυτό ήταν ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με την ελπίδα ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας. Και μετά ήρθε η πραγματικότητα να το διαψεύσει.

Μιλώντας τελείως απλά, η μετάλλαξη κάθε ιού είναι μια φυσιολογική διαδικασία, καθώς, όπως όλα τα έμβια όντα έχουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, έτσι και οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν με έναν τρόπο. Ο νέος κορωνοϊός, που είναι παρών εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας μέσω της κυρίαρχης πλέον μετάλλαξης Δέλτα.

Πολλές χώρες με ιδιαίτερα προχωρημένα προγράμματα εμβολιασμού βρίσκονται αντιμέτωπες με νέα έξαρση της πανδημίας και επιστήμονες ανά τον κόσμο κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τον προσεχή χειμώνα.

Πρώτο και καλύτερο το Ισραήλ, το οποίο, αφού «έτρεξε» ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού, βλέπει ξανά τα κρούσματα να αυξάνονται – της Δέλτα αυτή τη φορά –, με συνέπεια οι μάσκες να επανέρχονται στους εξωτερικούς χώρους και να εμβολιάζονται με αναμνηστική δόση οι άνω των 50 τελικά, και όχι μόνο οι άνω των 60 όπως είχε αποφασιστεί αρχικά. Όπως επισημαίνει το περιοδικό “Science”, αν και η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμών στο Ισραήλ έχει γίνει με Pfizer/BioNTech, πάνω από τα μισά νέα κρούσματα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, κάτι που δείχνει την εντυπωσιακή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και παράλληλα εγείρει ανησυχίες κατά πόσο εξασθενούν τα αντισώματα με το πέρασμα του χρόνου.

Πιέζει και τις ΗΠΑ

Τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ εξετάζονται και άλλες κατηγορίες πολιτών μπροστά στην έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει αποκτήσει νέα ορμή στις ΗΠΑ. Ήδη η πολιτεία του Τέξας βρίσκεται «στο κόκκινο», καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν από τις νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19, οι οποίες την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασαν τις 10.000. Σε 53 νοσοκομεία του Τέξας οι ΜΕΘ δεν έχουν άλλες ελεύθερες κλίνες.

Το Τέξας είναι απλώς ένα παράδειγμα. Και σε άλλες πολιτείες, κατά κύριο λόγο πιο συντηρητικές, όπως το Άρκανσο και η Αλαμπάμα, που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, οι κυβερνήσεις είναι επιφορτισμένες με το καθήκον να πείσουν κατ’ αρχάς τους «αρνητές» να προχωρήσουν σε εμβολιασμό και – στο εγγύς μέλλον– να λάβουν «αναμνηστική δόση» οι πιο σώφρονες.

Οι πρώτες ενισχυτικές δόσεις θα χορηγηθούν πιθανώς σε όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Θα ακολουθήσουν άλλοι ηλικιωμένοι, που είχαν εμβολιαστεί όταν ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού, προς τα τέλη του περασμένου έτους, οι οποίοι πλέον αρχίζουν να έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση.

Η περίπτωση του Ισραήλ

Το Ισραήλ χρησιμοποιείται ως παράδειγμα από τους αντιεμβολιαστές, καθώς, παρότι έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του, ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση. Η αλήθεια είναι ότι η ανοσιακή απόκριση της πλειονότητας των εμβολιασμένων έχει αρχίσει να μειώνεται και γι’ αυτό προκρίνεται η χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης.

H περίπτωση του Ισραήλ φέρνει στην επιφάνεια ακόμη ένα ζήτημα για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνοδεύεται με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων: μάσκες, αποστάσεις, καλή υγιεινή. Η χαλάρωση των πολιτών και η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του ιού επαναφέρουν το Ισραήλ στην αφετηρία.

Γι’ αυτό ακριβώς και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, ακόμα και η Ελλάδα, σκέφτονται χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης από το φθινόπωρο, για την αποφυγή ενός ακόμη καταστρεπτικού για την οικονομία λοκντάουν.

Το… παράδοξο της Ολλανδίας

Η Ολλανδία δείχνει να πετυχαίνει το αδιανόητο. Παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα κρούσματα μειώνονται και φαίνεται να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Προσώρας τουλάχιστον. Πώς το πέτυχε; Μπροστά στο γενικό λοκντάουν, αποφάσισε τον περιορισμό συγκεκριμένων δραστηριοτήτων – κυρίως των νέων.

Λανθασμένα, στο τέλος Ιουνίου, άνοιξαν πάλι τα κλαμπ και ξεκίνησαν τα φοιτητικά πάρτι, με τα κρούσματα να πενταπλασιάζονται. Στους νέους μεταξύ 18 και 24 μάλιστα οκταπλασιάστηκαν. Τότε η Χάγη απάντησε με δραστικά μέτρα: έκλεισε τα κλαμπ, απαγόρευσε τα φεστιβάλ και τον κόσμο στα γήπεδα και επέτρεψε τη λειτουργία εστιατορίων και μπιστρό μέχρι τα μεσάνυχτα κερδίζοντας πίστωση χρόνου. Σε επόμενο χρόνο θα αποφασιστεί η άρση αυτών των περιορισμών.

Ο δεύτερος λόγος για τον περιορισμό των κρουσμάτων στην Ολλανδία σχετίζεται όμως και με την επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς έχει εμβολιαστεί πλήρως το 66% του ενήλικου πληθυσμού. Επιπλέον, οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ μιας προσεκτικής χαλάρωσης όσων περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, ενώ ένας στους τρεις επιθυμεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

«Στρατιωτικός νόμος» στην Αυστραλία

Πλήρως αστυνομοκρατούμενη είναι εδώ και μερικές μέρες η μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, με πρωτεύουσα το Σίδνεϊ και οκτώ εκατομμύρια κατοίκους. Έφιπποι αστυνομικοί έχουν θεαθεί ακόμα και σε παραλίες για τήρηση των αποστάσεων, ενώ η αστυνομία έχει αποκτήσει υπερεξουσίες.

Καμία δημοκρατική χώρα δεν έχει βιώσει τόσο σκληρό λοκντάουν όπως η Αυστραλία, η οποία μαστίζεται από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (μόλις 24% στους άνω των 16 ετών). Ο πολύ υψηλός αριθμός των κρουσμάτων καθιστά σχεδόν βέβαιη την παράταση του καθολικού εγκλεισμού για τον Σεπτέμβριο, αν όχι και για τον Οκτώβριο.

Έτσι:

● Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να μένουν στο σπίτι τους εκτός κι αν συντρέχει σοβαρός λόγος.

● Απαγορεύονται οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι.

● Κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει πάνω από πέντε χιλιόμετρα από το σημείο της οικίας του.

● Η εστίαση είναι κλειστή και λειτουργεί μόνο το take away.

● Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις έξω από το σπίτι.

● Ισχύει η πλήρης σχεδόν επαναφορά της τηλεργασίας.

● Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι έως και 10.000 δολάρια.

Η αστυνομία πανταχού παρούσα λοιπόν και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή.

Διαβάστε επίσης:

Παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν

Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν

Τσουρουφλισμένη κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:48