search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:38
MENU CLOSE

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ελλάδα και Τουρκία δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών

20.08.2021 20:41
mitsotakis_erdogan_new

Θετικό ήταν το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικρατησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο για το Αφγανιστάν.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνομιλία διήρκεσε μισή ώρα και έγινε σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, ενώ επισημάνθηκε ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Tην Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Κατά την επικοινωνία των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η μετανάστευση και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήταν τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Κατά την επικονωνία, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο στην Τουρκία και ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των σχετικών θεσμικών οργάνων σχετικά με τους μηχανισμούς και τα έργα που περιλαμβάνονται στο κοινό σχέδιο δράσης για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πρέπει να επανεκκινήσουν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο, είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία του Αφγανικού λαού και ότι οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συνομιλίες με ορισμένους δημοκρατικούς ηγέτες για τη μεταβατική περίοδο. δήλωσαν ότι το βρήκαν πολλά υποσχόμενο ως προς αυτό.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στη μετανάστευση, η οποία έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τον Αφγανικό λαό στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο και ότι βρίσκονται σε επαφή με το Ιράν ανέφερε ότι έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα στα σύνορα με το Ιράν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η συνεργασία για τη μετανάστευση πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα.

Δηλώνοντας ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου (για το προσφυγικό) ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι η δήλωση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένει ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης

Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Αναπόφευκτο η αποχώρησή μας να δημιουργήσει «χάος» (Video)

Κύπρος: Δεν υπάρχει αίτημα ασύλου από τον Αφγανό Πρόεδρο

Ερντογάν: Συνεργασία με το Αφγανιστάν στα πρότυπα της συμφωνίας με τη Λιβύη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:38