search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:36
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πότε θα τεθεί θέμα για νέο lockdown – Δυσοίωνος ο Εξαδάκτυλος

23.08.2021 12:12
exadaktylos_new

Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού αναζωπυρώνεται στη χώρα, μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας καραντίνας.

Μιλωντας στον Αθήνα 984, ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι το ενδεχόμενο νέου lockdown δεν αποκλείεται να τεθεί, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Αν η ατομική επιλογή συμβαδίσει με την κοινωνική υποχρέωση, δεν θα βρεθούμε σε κατάσταση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αν όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων φτάσουν σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εκ νέου, προφανώς θα τεθεί θέμα» είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Σημείωσε, δε, με δυσοίωνο τρόπο ότι «είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία να αποδεχθεί τον ακρωτηριασμό των δραστηριοτήτων της, με δεδομένο τον εμβολιασμό των 2/3 των ενηλίκων της», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει προοπτική χορήγησης και τρίτης δόσης, ανέφερε ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και αύριο αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις για τις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια για τους υγειονομικούς.»

Ο κ. Εξαδάκτυλος έθεσε θέμα εντατικοποίσης του εμβολιαστικού προγράμματος και τήρησης των μέτρων προστασίας, με την επισήμανση ότι η επιστροφή των εκδρομέων σίγουρα θα επιβαρύνει τους αριθμούς των κρουσμάτων και πρέπει να προφυλαχτούν, κατά κανόνα, οι άνω των 50 ετών.

«Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από εμβολίαστους. Εάν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, θα είχαμε μόλις 2 ανθρώπους στις ΜΕΘ και δε θα υπήρχε θέμα συζήτησης στην κοινωνία….Είναι ανάγκη να εμβολιαστεί το 1/3 των ενηλίκων, όπως και το 1/5 των άνω των 50 ετών, που δεν το έχει ήδη κάνει. Στις 18 Ιουλίου είχαμε 123 διασωληνωμένους και 36 μέρες μετά έχουμε 336 με 338. Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στους διασωληνομένους, αλλά και στους νοσηλεύομενους. Σε συνθήκες συνωστισμού η μάσκα είναι απαραίτητη. Αν δεν κατανοήσουμε που χρειάζεται να φοράμε μάσκα ίσως να οδηγηθούμε και πάλι στο μέτρο της μάσκας παντού».

Για την ανοσία αγέλης υποστήριξε πως «ο ιός μεταδίδεται, δυστυχώς, τόσο γρήγορα, που πρέπει να φτάσουμε σε ποσοστό 80 με 85% των εμβολιασμένων και όσων νόσησαν προκειμένου να την επιτύχουμε. Ωστόσο, όσοι νόσησαν και δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι προφυλαγμένοι έναντι των μεταλλάξεων του ιού».

Διαβάστε επίσης

Γιαμαρέλλου: Μέσα στον Σεπτέμβριο η τρίτη δόση – Κινδυνεύουν και εμβολιασμένοι (Video)

Νέα φωτιά τώρα κοντά στα Βίλια

Ματίνα Παγώνη: Το πρόβλημα που την έστειλε στο νοσοκομείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:35