search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:14
MENU CLOSE

Ανοίγει η βεντάλια των προκλήσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2193
2-9-2021
03.09.2021 07:00
orkomosia-new

Τα απόνερα του ανασχηματισμού, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η καλοκαιρινή αποδιοργάνωση της κυβέρνησης δεν ήταν στιγμιαίο φαινόμενο, γεννούν μια σειρά απορίες για το πώς θα διαχειριστεί τα ουκ ολίγα πολύ σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, τα οποία είναι ήδη ανοιχτά ή θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.


Η αλήθεια είναι ότι, όσο μια κυβέρνηση δείχνει πολιτικά άτρωτη, πολλά και σοβαρά προβλήματα, παραλείψεις και αστοχίες μπαίνουν κάτω από το χαλί, αφού η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι, όταν κυβερνάς, πολλά από αυτά είναι περίπου… εντός προγράμματος. Όμως, όταν αρχίσει η φθορά, πολύ λιγότερα συγχωρούνται και η επιείκεια δίνει τη θέση της στη δυσφορία.


Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα: η διαχείριση της εικόνας της – όχι με όρους επικοινωνίας, αλλά με όρους ικανότητας να απαντήσει πειστικά στις ποικίλες προκλήσεις, που ήδη διαφαίνεται ότι θα είναι πολλές και έντονες. Κάποιες δε από αυτές λαμβάνουν και νέες διαστάσεις, οι οποίες προστίθενται στις ήδη παλαιές και διαπιστωμένα δύσκολες.

Επιλεκτικοί περιορισμοί;

Το υπερμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού είναι ήδη γνωστό ότι έχει φέρει μια νέα πανδημία (την «πανδημία των ανεμβολίαστων»), της οποίας τα αποτελέσματα φαίνονται στο σύστημα Υγείας, στις νοσηλείες, στις εντατικές και στους θανάτους – και ακόμη βρισκόμαστε στον πρόλογο.


Το μόνο ισχυρό εμπόδιο μέχρι στιγμής είναι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι περιορίζουν μεν τις συνέπειες, αλλά είναι πολύ πίσω από κάθε αρχικό κυβερνητικό στόχο και τίποτε δεν δείχνει ότι θα αυξηθούν θεαματικά. Αυτή την ώρα σχεδόν η μισή κοινωνία είναι ανεμβολίαστη και, αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιμετωπίσει σε περισσότερες από μία διαστάσεις του.


Μια από τις σοβαρότερες είναι οι πάρα πολλοί ανεμβολίαστοι στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει βάλει στο στόχαστρο το σχεδόν 5% των ανεμβολίαστων υγειονομικών, να τους βάζει σε αργία άμισθους και να μην εγγυάται τη θέση τους εάν επιστρέψουν εμβολιασμένοι, αλλά έχει τα κουράγια να κάνει το ίδιο στα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά των ανεμβολίαστων λιμενικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και στρατιωτικών; Αμφίβολο, δεδομένου του τεράστιου πολιτικού και εκλογικού ρίσκου.


Και τι θα γίνει αν επιβεβαιωθεί ότι οι τσαμπουκάδες προς τους υγειονομικούς αποτελούν – όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση – πρόσχημα για την είσοδο ιδιωτών στη δημόσια Υγεία; Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας έχουν εκτοξευθεί στο «χρηματιστήριο» των πολιτικών και κοινωνικών αξιών στην Ελλάδα και παγκοσμίως;


Προφανώς, όπως γράφουμε και αλλού, ο Πλεύρης επελέγη στο υπουργείο Υγείας για να συγκρατήσει τις πολιτικές απώλειες στα δεξιά της Ν.Δ. λόγω του αντιεμβολιαστικού «κινήματος», αλλά τι θα γίνει αν αποδειχτεί κατώτερος του Κικίλια; Πολύ μεγάλο στοίχημα.

Νεολαία σε πολλά πεδία

Επ’ ευκαιρία της απομάκρυνσης του Χρυσοχοΐδη και της ανάληψης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από τον επανακάμψαντα Θεοδωρικάκο αξίζει να σημειώσουμε ένα ακόμη σημαντικό μέτωπο για την κυβέρνηση.
Την πολύ σοβαρή απόσταση από τις μικρές και μέσες ηλικίες, η οποία όχι μόνο καταγράφεται (και) δημοσκοπικά, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μεγαλώσει, καθώς η αντιπαράθεση με τους νεότερους ίσως εξελιχθεί σε διάφορα πεδία – προς μεγάλη ικανοποίηση της αντιπολίτευσης, η οποία προνομιακά ποντάρει σε αυτό το κοινό:
● Σε ένα από τα κυρίως αντικείμενα του υπουργείου επί της δημόσιας τάξης, που άπτεται της καταστολής κινητοποιήσεων.
● Στο νέο καθεστώς φρούρησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την πανεπιστημιακή αστυνομία.
● Στο μέτωπο του μη εμβολιασμού, καθώς είναι προφανές από τα στοιχεία ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεμβολίαστων (μήπως και αντιεμβολιαστών;) βρίσκονται στους νέους.
● Στο μέτωπο της εργασίας, καθώς οι απαγορεύσεις κατά των ανεμβολίαστων έρχονται να συμπληρώσουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
● Στα ούτως ή άλλως πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.
Προφανώς θα χρειαστεί πολύ μεγάλη… μαεστρία – σε αρκετά πολιτικά πεδία – για να μην ανάψουν μεγάλες φωτιές.

Πανσπερμία προβλημάτων

Μια άλλη εστία πολιτικών προβλημάτων, σχετική με την πανδημία, είναι η δυσαρέσκεια που ήδη διαπιστώνεται σε δύο επίπεδα:
● Στις τάξεις των επαγγελματιών, οι οποίοι θα νιώσουν τις οικονομικές συνέπειες των περιορισμών τους οποίους θα υποστούν οι ανεμβολίαστοι.
● Στις τάξεις των εμβολιασμένων, οι οποίοι θα υποστούν συνέπειες (π.χ. στη δέσμευση υποδομών του συστήματος Υγείας) εξαιτίας της επιλογής μεγάλης μερίδας της κοινωνίας να μην εμβολιάζεται.

Πέραν αυτών υπάρχουν το νέο ασφαλιστικό, το οποίο εισάγει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή τις επικουρικές συντάξεις παράγοντας ρίσκο και ανασφάλεια στους νέους ασφαλισμένους, αλλά και η επερχόμενη πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.
Πτωχεύσεις νοικοκυριών, μετατροπή των δανειοληπτών σε ενοικιαστές στα σπίτια τους, πλειστηριασμοί fast track με αυτόματες κάθετες πτώσεις των τιμημάτων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας κατάστασης που θα επικρατήσει τη νέα πολιτική σεζόν.


Όπως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό, η μεγάλη ζημιά του καλοκαιριού στο προφίλ της κυβέρνησης, στην οποία προστέθηκε το φιάσκο του ανασχηματισμού (ο οποίος προκάλεσε σοβαρή κριτική ακόμη και από ιδιαίτερα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ), δεν θα είναι εύκολα αντιστρέψιμη ή/και αναπληρώσιμη σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα θυμίζει σε τίποτε την – πολύ μακρά ομολογουμένως – περίοδο χάριτος που απήλαυσε η κυβέρνηση την προηγούμενη διετία.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης κατά Αποστολάκη: Δεν έπρεπε να γίνει ούτε καφετζής (Video)

Εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη – Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Θεοδωράκης – Κατράκης: Έφυγαν την ίδια μέρα με 37 χρόνια διαφορά – Το σπαρακτικό αποχαιρετιστήριο μοιρολόι του Μίκη στον Μάνο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50