search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:57
MENU CLOSE

Γερμανία: Επεισοδιακή η τελευταία ομιλία της Μέρκελ στη Βουλή – Φωνές και… κινδυνολογία (Video)

07.09.2021 18:27
angela_merkel_new

Μάλλον όχι ακριβώς όπως τη φανταζόταν εξελίχθηκε η αποχαιρετιστήρια ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Bundestag.

Η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε προκλήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, κάποιος εκ των οποίων της είπε ότι «πρέπει να ντρέπεται», μέσα σε οχλαγωγία. Η καγκελάριος απάντησε ότι «Θεέ μου, τι φασαρία! Εδώ θα ακούτε αυτά που πρέπει να συζητηθούν γιατί εδώ είναι η καρδιά της δημοκρατίας. Εχω υπηρετήσει αυτό το κοινοβούλιο τα τελευταία 30 χρόνια».

Κατά τα λοιπά, η Μέρκελ επιχείρησε με την τελευταία ομιλία της να ενισχύσει τον υποψήφιο καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Άρμιν Λάσετ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, ιδίως, δε, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, χάνει έδαφος έναντι του Σοσιαλδημοκράτη (SPD) αντιπάλου του, Όλαφ Σολτς.

Στο πλαίσιο αυτό, σε μια σπάνια για την ίδια παρέμβαση, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μίας κυβέρνησης του SPD με την ακροαριστερά (Die Linke) και τους πράσινους και ενός σχήματος του CDU και του CSU με καγκελάριο τον Αρμιν Λάσετ, μια κυβέρνηση του μέτρου δηλαδή».

Ο Λάσετ, συνέχισε η Μέρκελ, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα της Γερμανίας, την αξιοπιστία της και τη λογική σε μία προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση τον Όλαφ Σολτς ο οποίος πάντως σπεύδει να πάρει αποστάσεις από το Die Linke, για το οποίο η γερμανική πολιτική τάξη πιστεύει ότι δεν δεσμεύεται στο θέμα του ΝΑΤΟ και στην εν γένει συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Το σχόλιο αυτό ήταν που προκάλεσε και την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ η Μέρκελ δεν έχασε την ευκαιρία να «χτυπήσει» τον Σολτς για άστοχη δήλωσή του, σχετικά με τους εμβολιασμούς, καθώς δήλωσε: «Εμβολιαστείτε. Δεν είμαστε πειραματόζωα, ούτε εγώ ούτε ο Όλαφ Σολτς», υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Ανατροπή στη Βαυαρία

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην Βαυαρία, το οποίο κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το κρατίδιο, έχασε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες καταγράφοντας έτσι το χειρότερο αποτέλεσμά του μέχρι σήμερα (38,8 %).

Σύμφωνα με έρευνα του Iνστιτούτου GMS για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Sat1, το CSU, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, απειλείται με ένα άλλο μεγάλο χτύπημα στις ομοσπονδιακές εκλογές οι οποίες θα γίνουν στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι Χριστιανοκοινωνιστές θα ελάμβαναν μόνο το 29% των ψήφων στη Βαυαρία, εάν διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, ακολουθούμενοι από τους Πράσινους με 18%, οι οποίοι αναδεικνύονται έτσι ως η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Βαυαρία.

Ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με 15% και το Φιλελεύθερο FDP με 13%. Το AfD θα ελάμβανε 10%, το (τοπικό) κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 6% και η Αριστερά 3% .

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Sat1 πάντως περίπου οι μισοί ψηφοφόροι είναι ακόμα αναποφάσιστοι.

Διαβάστε επίσης

Εμβόλιο Moderna: Αλλοιωμένη παρτίδα σκορπά τον θάνατο στην Ιαπωνία

Αλέν Ντελόν για τον θάνατο Μπελμοντό: «Έπρεπε να φύγουμε μαζί»

Ισραήλ: Ετοιμάζουν 4η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:57