search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:31
MENU CLOSE

Δίδυμες κρίσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2194
9-9-2021
09.09.2021 07:00
mitsotakis-new

Εμβολιασμός, υποχρεωτικότητα και σχολεία τα μεγάλα μέτωπα

Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία καλείται, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να επιλύσει σειρά μεγάλων και δυσεπίλυτων προβλημάτων. Και, ταυτόχρονα, να παρουσιάσει μια συντεταγμένη εικόνα, που θα δείχνει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει ότι και σχέδιο έχει και ότι μπορεί να το υλοποιήσει.

Αν και το νέο «αγκάθι» ακούει στο όνομα ακρίβεια, η αλήθεια είναι ότι το βασικό πρόβλημα συνεχίζει να είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19. Ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να καυχηθεί για τις έως τώρα επιδόσεις της. Όπως είναι φυσικό στο προσκήνιο βρίσκονται δυο προβλήματα τα οποία τρέχουν παράλληλα και μπορούν, αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη, να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το πρώτο ζήτημα αφορά στην πορεία των εμβολιασμών γενικότερα και ειδικότερα σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες ενόψει και του τέλους της θερινής περιόδου. Όσον αφορά στους υγειονομικούς, μετά την αρχική σκληρή στάση, η κυβέρνηση μοιάζει να υιοθετεί τακτική «μαστιγίου και καρότου». Καθώς από τη μια μεριά «κλείνει το μάτι» σε όσους σπεύσουν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά από την άλλη μοιάζει να τηρεί αμείλικτη στάση για τους «ιδεολογικά» ανεμβολίαστους.

«Δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης με αφορμή την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί». Όπως υποστήριξε ο Πλεύρης «η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα Υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση».

«Ανοιχτό παράθυρο»

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τα μπρος πίσω όσον αφορά στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού ιερέων και εκπαιδευτικών, και από την άλλη να τηρείται σιγή ιχθύος όσο αφορά τους εμβολιασμούς στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. «Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπαρκτές παντού, όχι μόνο στα σχολεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Δεν θέλουμε να ξανακλείσει η οικονομία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανακλείσει. Και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού, θα το κάνουμε» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους ιερείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «ακόμα και για την Εκκλησία εξετάζεται η υποχρεωτικότητα παρότι κι εκεί είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού».

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα ο Οικονόμου υποστήριξε πως «ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Υπάρχει επιλογή υποχρεωτικότητας για όλους, υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς αν παραστεί ανάγκη, αν και τα ποσοστά εμβολιασμών εκεί είναι αρκετά υψηλά».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο περί υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς».

Πρώτο κουδούνι

Ωστόσο, ένα τρίτο ζήτημα που σταδιακά αυξάνει την έντασή του, καθώς μετράμε αντίστροφα πλέον για το «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς», αφορά στη λειτουργία των σχολείων και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα σχετικά με το πότε ένα τμήμα… θα κρεμάει ταμπελίτσα «κλειστό λόγω κορωνοϊού».

Πέραν των αντιρρήσεων που έχουν εκφραστεί από εκπαιδευτικούς και των επισημάνσεων επιστημόνων για κίνδυνο αυξημένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση μοιάζει να προσπαθεί να βρει τρόπο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και των παιδιών προκειμένου να βάλει φράγμα στα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και εκπροσώπων των παιδιάτρων, με θέμα συζήτησης στην ατζέντα τον εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ομόφωνη άποψη ότι οι παιδίατροι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό των νέων 12-17 ετών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παιδιατρικών φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Κατά τη διάρκειά της ανακοινώθηκε ότι οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Διαδικασία η οποία αναμένεται να γίνει σύντομα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι παιδίατροι στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.

«Καθώς είμαστε μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, τώρα πιστεύω είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στη σύσκεψη.

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια, έχουμε δει πια, μας έλεγε ο κύριος Τσιόδρας επιστημονικά δεδομένα ότι το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε, είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μεγάλος κίνδυνος

Τέλος, και ίσως αυτό να αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον χειμώνα, η κυβέρνηση μοιάζει να τα έχει χαμένα μπροστά στα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, καθώς σχεδόν καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέες υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση μοιάζει να υιοθετεί σκληρή στάση με πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις για όσους εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές, ωστόσο η αποκάλυψη των φαινομένων αυτών προκαλεί αμηχανία καθώς υποκρύπτει δυο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον ότι το σύστημα ελέγχων δεν είναι αεροστεγές και μπορεί να παραβιαστεί και δεύτερον ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα μοιάζει να είναι και μεγάλο αλλά και να βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τις δικλίδες ασφαλείας.

Θέλοντας να δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων σε αυτό το ζήτημα, ο Θάνος Πλεύρης, με ανάρτησή του στο Twitter, περιέγραψε συνοπτικά τον «δρόμο» που θα ακολουθήσουν όσοι πιαστούν στο δόκανο. «Τα “μαϊμού” πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σκληρή πολιτική κόντρα

Πάντως, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη με φόντο την τροπολογία για επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, «πυροδοτώντας» τις σκληρές αντιδράσεις των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη τροπολογία εγκρίθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή κατά πλειοψηφία καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση δεν παρείχαν τη στήριξή τους στις διατάξεις, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και το Κίνημα Αλλαγής απείχε από τη διαδικασία.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛΛ δεν ψήφισαν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. Πρόκειται για μία πράξη ακραίας πολιτικής υποκρισίας και καταστροφικού καιροσκοπισμού» τόνισε σε δήλωσή του για το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε ο Οικονόμου πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛΛ αναζητούν ψήφους ακόμα και στην ακραία παραβατικότητα, αδιαφορώντας για τη ζημιά που γίνεται στην προσπάθεια επιστροφής της ζωής όλων μας στην πληρότητά της. Η άρνηση επιβολής κυρώσεων αποτελεί ηθική και πολιτική κάλυψη της παρανομίας, η οποία στρέφεται πρωτίστως εναντίον της κοινωνίας».

Για το ίδιο ζήτημα ο Πλεύρης σημείωσε πως «το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν ψήφισε την τροπολογία για τις αυστηρές κυρώσεις σε όσους ζητούν ή συμμετέχουν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι πρόκληση για το κράτος δικαίου. Η πολιτική μας βούληση σαφής. Καμία ανοχή στην παρανομία».

«Γαλάζια» αναταραχή

Πάντως ο Μητσοτάκης εκτός από τα εξωγενή μέτωπα φαίνεται ότι αποκτά και εσωκομματική αναταραχή, την οποία προκαλεί η υπουργοποίηση του – κατά τα λοιπά ικανού, τουλάχιστον σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – Χρήστου Στυλιανίδη και η τοποθέτησή του στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η επιλογή Στυλιανίδη φαίνεται ότι δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα ενδότερα της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, στα οποία το Μαξίμου ακόμα δεν έχει δώσει επαρκείς απαντήσεις. Πρώτον, αφού υπήρχαν συζητήσεις με τον Στυλιανίδη γιατί επιλέχθηκε αρχικά ο ναύαρχος Αποστολάκης για τη θέση του υπουργού, επιλογή που κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο; Δεύτερον, γιατί για άλλη μια φορά το Μαξίμου επιλέγει για μείζονα θέση στην κυβέρνηση έναν εξωκοινοβουλευτικό και όχι κάποιο στέλεχος του κόμματος;

Τα ερωτήματα αυτά φαίνεται ότι δημιουργούν δυσφορία σε αρκετά στελέχη του κόμματος, τα οποία βλέπουν ότι οι επιλογές Μητσοτάκη τα αφήνουν «εκτός νυμφώνος» και ότι η κυβέρνηση μπορεί να αυξάνει και να πληθύνει τα μέλη της, αλλά για τις «ειδικές αποστολές» οι «γαλάζιοι» βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. μοιάζουν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο μοιάζει να γεννιέται ένα ακόμη ερώτημα σε σχέση με την ηγεσία του νέου υπουργείου: Όταν είχε ανακοινωθεί το όνομα του Αποστολάκη η κυβέρνηση είχε υπογραμμίσει ότι η επιλογή του γινόταν στο πλαίσιο προσπάθειας συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τώρα κάποιοι αναρωτιούνται αν υπάρχει συναίνεση στο πρόσωπο του Στυλιανίδη και πώς αυτή εκφράζεται. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν ήταν ακριβώς πανηγυρικές και ως εκ τούτου αναμένεται να φανεί πώς θα αντιμετωπιστεί ο νέος υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Μπελάς οι ανεμβολίαστοι

Ποντάρει σε μείωση φόρων

Ανοίγει η βεντάλια των προκλήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:26