search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:26
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Προσέγγιση στους νέους, ειδικό ταμείο για τις αυξήσεις στο ρεύμα

11.09.2021 22:53
mitsotakis_new

Οι νέοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, από το βήμα της οποίας εξήγγειλε και μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών από τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα.

«Νέο διαγενεϊκό συμβόλαιο»

Κάνοντας λόγο για ένα «νεό διαγενεϊκό συμβόλαιο», αλλά και για «εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες», ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τους νέους που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την εργασία μέχρι τη διασκέδαση και την επικοινωνία. Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν». Επίσης, ανακοίνωσε ότι «από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ», καθώς και ότι από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ενώ για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 δωρεάν Gb data στο κινητό τους.

Φοροελαφρύνσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Παράλληλα, σημείωσε ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν 10%  τέλος κινητής τηλεφωνίας από το 2022 και πρόσθεσε ότι από 1/1/2022 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος φοροαπαλλαγών, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση, ενώ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε, δε, ότι «θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021».

Κάλυψη ως 80% των αυξήσεων στο ρεύμα

Ειδικά για το ζήτημα των αυξήσεων στο ρεύμα, το οποίο «καίει» επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». Σημείωσε, δε, ότι το ταμείο αυτό θα καλύψει κατά 80% τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επιβάρυνση για καταναλώσεις από 300 ως 600 Kwh, που είναι ο μέσος όρος κατανάλωσης των νοικοκυριών, η αύξηση δεν θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης».

Η οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

Περνώντας στο μέτωπο της πανδημίας, ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε να επιμένει στη γραμμή που έχει τηρήσει το τελευταίο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. 9 στους 10 διασωληνώμενους είναι ανεμβολιαστοί. Αυτά είναι δεδομένα επιστημονικά που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε». Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε δύο νομοσχέδια που προκάλεσαν «μετωπική» με την αντιπολίτευση, το Νέο Σχολείο της Νίκης Κεραμέως και το εργασιακό του Κωστή Χατζηδάκη, κάνοντας λόγο για «τομές».

Κλιματική κρίση

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής μας. Από την ασφάλεια στις φυσικές καταστροφές έως την ενέργεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται πολύ συχνότερα και πολύ εντονότερα. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αποσοβηθεί μόνον εάν έως το 2050 μηδενιστούν οι ρύποι. Πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα. Η Ελλάδα ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ». Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι «πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πέθανε ζευγάρι ανεμβολίαστων με διαφορά λίγων ημερών

ΣΥΡΙΖΑ: «Η εγκατάλειψη των μεγάλων έργων φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη»

Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας στη γαλλική ταινία «L’evenement» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:23