search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:15
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Με συγκρούσεις και η 2η διετία και… όποιος αντέξει

12.09.2021 18:50
mitsotakis_new

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν προσέφερε πολλά νέα στοιχεία για την πολιτική της δεύτερης διετίας του. Έδειξε πάντως ότι όσα έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ενταγμένα σε μια στρατηγική που δεν πρόκειται να αλλάξει.

Οι επιλογές του στην ασφάλιση, την Παιδεία, την ενέργεια είναι κομβικές και δεν θα δούμε παρέκκλιση από τα ήδη εφαρμοζόμενα.

Το κεφάλαιο που αναμένεται ότι θα ανοίξει πολύ σύντομα, ανάλογα ίσως και με την πορεία της πανδημίας, είναι η ευθεία διασύνδεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, για την οποία ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει ιδιαίτερες διευκρινίσεις.

Αν ο Μητσοτάκης συνεχίσει να αισθάνεται ισχυρός, θα συγκρουστεί για να περάσει τις επιλογές του. Γι’ αυτό φρόντισε να ξεκόψει όχι μόνο τις πρόωρες εκλογές, αλλά και κάθε είδους συναίνεση με την αντιπολίτευση. Το μήνυμά του ήταν ότι στο εξής θα μιλάει «μόνο με την κοινωνία». Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει πόλωση.

Σε αυτή τη φάση είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται κάθε πιθανότητα για φορολογικές μειώσεις, επειδή βλέπει ότι αυτές εξακολουθούν να αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στη μάχη διατήρησης της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας στην εκλογική επιρροή της Ν.Δ.

Η σχέση αυτή ωστόσο αναμένεται ότι θα δοκιμαστεί από το κύμα ακρίβειας, το οποίο ενδέχεται να επιδεινωθεί σοβαρά τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής τα μέτρα επιδότησης και μείωσης της ζημιάς αφορούν μόνο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και μόνο τους λογαριασμούς ρεύματος – αν υποτεθεί ότι οι ιδιώτες πάροχοι θα ακολουθήσουν την πολιτική της ΔΕΗ. Για τα υπόλοιπα ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Με άλλα λόγια, μόνο ευχές, προσευχές και ελπίδα ότι οι κερδοσκόποι θα φοβηθούν τις… απειλές για ελέγχους. Η εξαγγελία περί αυστηρής τήρησης του νόμου για την αισχροκέρδεια ωστόσο δεν φαίνεται να αγγίζει τα φαινόμενα καρτέλ, τα οποία κρατούσαν ψηλά τις τιμές σε πλήθος προϊόντων και πριν από τις ανατιμήσεις.

Είναι ενδιαφέρον το ότι τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης συνομίλησε με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για την αύξηση των τιμών στο «καλάθι της νοικοκυράς». Όπως έλεγε η ανακοίνωσή του, έγινε «υπόμνηση της νομοθεσίας περί καρτέλ και αθέμιτου κέρδους εν μέσω πανδημίας». Ο ίδιος ο Μητσοτάκης ανήγγειλε αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας, αλλά η λέξη καρτέλ δεν βγήκε από το στόμα του.

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση με τη νεολαία, αυτή προφανώς δεν επιτυγχάνεται με δωρεάν δεδομένα στα κινητά τους. Έχει ένα ενδιαφέρον η πολιτική του «πρώτου ενσήμου», όπως την ονόμασε, αλλά το κρίσιμο στοίχημα θα είναι η διατήρηση εν ζωή του 36% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας. Με τσακισμένη την επιχειρηματικότητα δεν θα υπάρξουν νέες δουλειές.

Στα ενεργειακά επίσης μένουν σοβαρές εκκρεμότητες που δεν απαντήθηκαν. Κυρίως για το αν η χώρα – τραγικά εξαρτημένη και ευάλωτη, όπως αποδεικνύεται – θα φτιάξει έναν σχεδιασμό για αποθήκευση ενέργειας, όπου υπάρχει μια μαύρη τρύπα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης έχει μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα και θα πάει με αυτήν χωρίς παρεκκλίσεις. Αν χρειαστεί, θα συγκρουστεί.

Το ποιες θα είναι οι αντοχές του θα κριθεί κατά βάση από το αν η κοινωνία θα έχει αντοχές.

● Από το αν και πόσο δηλαδή θα πονέσει η τσέπη και θα εξαντληθεί η υπομονή του κόσμου την επόμενη περίοδο.

● Από το αν η πανδημία θα ανατρέψει ή όχι τον τρέχοντα σχεδιασμό και από το αν η ακρίβεια θα δώσει ισχυρό χτύπημα στους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά.

● Ενδεχομένως ακόμη και από το αν τα παιδιά θα χάσουν τρίτη συνεχόμενη χρονιά κλεισμένα στο σπίτι με μια αποτυχημένη τηλεκπαίδευση.

Επιπλέον θα κριθεί από το αν η αντιπολίτευση θα έχει τις δυνάμεις να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις πολιτικές συγκρούσεις. Διότι μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνητικές επιλογές, ακόμη και αυτές που αποτελούν προνομιακά πεδία γι’ αυτήν, έχουν περάσει χωρίς σημαντική αντίσταση.

Από την άλλη πλευρά ο Τσίπρας έχει κατά νου και τονίζει συνεχώς ότι ο Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές στο πρώτο «παράθυρο» που θα βρει. Παρά τις αλλεπάλληλες πρωθυπουργικές διαψεύσεις, ίσως δεν έχει άδικο. Άλλωστε τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης και διανομής πλούτου – πριν ακόμη συνέλθει οποιοσδήποτε τομέας της οικονομίας από τα δεινά των λοκντάουν – και οι συνεχείς μικρές και μεγαλύτερες παροχές και υποσχέσεις έχουν, αυτονόητα, ένα προεκλογικό άρωμα.

Από κάθε άποψη αυτός ο χειμώνας θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη Μητσοτάκη: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές, αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «υπομονή» για νέες παρεμβάσεις (Videos)

«Μύδροι» ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: «Αποτυχημένος, φοβισμένος, αδιόρθωτος, σε αποδρομή»

ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:13