search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:16
MENU CLOSE

Συνέντευξη Μητσοτάκη: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές, αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «υπομονή» για νέες παρεμβάσεις (Videos)

12.09.2021 16:32
mitsotakis_new

Με την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερωτήσεις περί πρόωρων εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξής του από τη ΔΕΘ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ, αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα -οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής- ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει αυτοδυναμία από το εκλογικό σώμα και ότι αν δεν επιτευχθεί, θα υπάρξουν και δεύτερες εκλογές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία του πρώτου με το δεύτερο κόμμα.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η φράση αυτή μπορεί να συνδεθεί και με μια σειρά αιχμών που ο πρωθυπουργός άφησε σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, αν και σημείωσε ότι γενικώς απέφυγε να αναφερθεί στην αντιπολίτευση στη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα για στρατηγική όξυνσης και για προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του ιδιού και της οικογένειάς του και σημείωσε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό και αξιακό χάσμα», ενώ σημείωσε με νόημα ότι η χώρα δεν βρίσκεται στο 2011 και ότι η κοινωνία απαιτεί «κανονικότητα».

Άλλη μια ευκαιρία για «πυρά» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δώθηκε στον πρωθυπουργό όταν αναφέρθηκε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, για το οποίο, βέβαια, εξαρχής σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι έχει πολιτική στήριξη. Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλε πλάτη στον εμβολιασμό, ενώ έκανε και αναφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού του Παύλου Πολάκη και της «κόντρας» του με τον Ανδρέα Ξανθό, ενώ αιχμές άφησε και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κλιματική κρίση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση.

Ακρίβεια

Όσον αφορά στην ακρίβεια και στα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει για την αντιμετώπισή της, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το «πακέτο» που περιέγραψε το βράδυ του Σαββάτου, με την υποσημείωση ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο και με βάση τα στοιχεία και τις εξελίξεις και τόνισε με νόημα ότι στις γραμμές άμυνας της κυβέρνησης περιλαμβάνεται «ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας». Παράλληλα, υπογράμμισε σχετικά με την πορεία της οικονομίας ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021. «Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο.

Σχολεία

Για τα σχολεία που ανοίγουν τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά και συμπλήρωσε ότι «προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα».

Πανδημία-τρίτη δόση

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει λόγω πανδημίας και συμπλήρωσε ότι ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα, προσθέτοντας ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε. Επίσης, δήλωσε ότι δήλωσε πως η 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου και σημείωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση.

Μεταναστευτικό-ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο μεταστευτικό-προσφυγικό αναφερόμενος σε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Έτσι, αφού πρώτα εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει «κύμα» προσφύγων από το Αφγανιστάν, τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία για το θέμα, άφησε αιχμές για την αλληλεγγύη της ΕΕ ζητώντας νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα διαμοιράζει τα βάρη στις χώρες-μέλη, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα έχει έτοιμες μόνιμες εγκαταστάσεις στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και υπογράμμισε με νόημα ότι «θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών», ενώ σημείωσε ότι πλέον η Ελλάδα έχει ενεργή φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπάρχει προστασία ζωών στη θάλασσα.

Πυρκαγιές

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι συναισθηματικά η πιο δύσκολη στιγμή της πρωθυπουργίας του ήταν οι πυρκαγιές και δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα. Παρ΄ότι προσπαθήσαμε πολύ δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον όσο θα θέλαμε, και γι αυτό θα αλλάξουμε όσα μπορούμε. «Η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε πως η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια ποσοστά. «Κάθε δυσκολία είναι για μένα αφορμή για να γινόμαστε καλύτεροι». Τόνισε δε πως όταν καταγράφεται δυσαρέσκεια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την ακούσει την κοινωνία. «Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε».

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ-Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν δεν πετύχουμε αυτοδυναμία πάμε σε δεύτερες εκλογές – Η χώρα δεν θα ξανακλείσει (Videos)

Πανηγυρισμοί στη Γαλλία για τα έξι επιπλέον Rafale

ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:11