search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:01
MENU CLOSE

ΔΕΘ-Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν δεν πετύχουμε αυτοδυναμία πάμε σε δεύτερες εκλογές – Η χώρα δεν θα ξανακλείσει (Videos)

12.09.2021 13:01
mitsotakis_new

Δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 46 ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης σε οικονομία, πανδημία, περιβάλλον, μεταναστευτικό, διεθνείς σχέσεις κ. ά.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου:

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

«Δεν έχω καμία πρόθεση για πρόωρες εκλογές» επανέλαβε ο πρωθυπουργός με αφορμή ερώτηση για τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ανέφερε μάλιστα ότι ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε αμετάβλητος γιατί είναι ικανοποιημένος.

«Έκανα μία κίνηση με δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θεώρησα ότι θα ήταν ευκαιρία να προτείνω το εν λόγω υπουργείο σε έναν άνθρωπο που είχε αυτές τις επιχειρησιακές ικανότητες», είπε αναφερόμενος στον Ευάγγελο Αποστολάκη.

»Τη συνέχεια τη γνωρίζετε, είπε και συνέχισε λέγοντας πως θα ήθελε να μείνει στην επιλογή του κ. Στυλιανίδη ο οποίος είπε πως έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε και τόνισε πως «έχω εξαντλήσει τη διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με χώρους και ανθρώπους που δεν έχουν καμία διάθεση για συναίνεση».

«Ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα»

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές.

«Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε», ανέφερε.

«Η συγγνώμη βέβαια πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα, πρόσθεσε και τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι σημείο καμπής προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε», συνέχισε.

«Όσον αφορά τη στροφή, είπε, δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει. Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τη Βόρεια Εύβοια

Σε ερώτηση αναφορικά με τη μεγάλη καταστροφή των δασών στη Βόρεια Εύβοια και το πώς θα τα καταφέρουν οι άνθρωποι του μόχθου που ζούσαν από το δάσος καθώς και το πιθανό πρόβλημα εμπιστοσύνης που μπορεί να υπάρχει πλέον έναντι της Πολιτείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε σ’ αυτούς ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε σε δεύτερη φάση το δάσος καθώς αυτό θα ξαναγεννιέται».

»Σε μια πρώτη φάση αναγνωρίζουν ότι η πρόταση που έχουμε κάνει είναι ελκυστική. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί για αποκατάσταση πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr», συνέχισε και υπογράμμισε πως η διαδικασία αυτή, όπως και εκείνη των αντιπλημμυρικών έργων προχωρά.

«Αν δεν πετύχουμε αυτοδυναμία η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές»

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση στο κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση που έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή μια κυβέρνηση σε αποδρομή που δεν θα εξαντλήσει την τετραετία της, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. 

«Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.   

«Αυτό που ξέρω είναι ότι “Κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει»

Απαντώντας σε ερώτηση για την αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πρόβλεψη για 5,9% για το 2021.

Στη συνέχεια μιλώντας για τα μέτρα που εξήγγειλε σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να δημιουργεί πλούτο και αυτός να μοιράζεται σε όλους τους Έλληνες.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, υπάρχουν στάδια αβεβαιότητας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας.

Μιλώντας δε για τον εμβολιασμό είπε πως οι αντιεμβολιαστές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς είναι 12 φορές που επικίνδυνο να χάσει κάποιος τη ζωή του εάν δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα σημείωσε πως θα επιστρατευθούν όλοι οι γιατροί προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

«Δεν βλέπω πολιτική υποκίνηση των αντεμβολιαστών»

Όσον αφορά το ρεύμα των αντιεμβολιαστών, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο.

Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.

«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Έβρο και τη Θράκη και ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν απάντησε τα εξής: «Όπως είπα δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες. Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα. Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο».

«Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά»

Συγκεκριμένα για τα σχολεία, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα».

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθε για να μείνει»

Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά και τις επικρίσεις για την πρόσβαση των νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός είπε ότι απάντησε ήδη για τη φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης.

Επισήμανε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι «η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει». 

Πρόσθεσε πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές».

«Τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε απολύτως έτοιμοι»

«Οι πολιτικές δεν αλλάζουν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια της χώρας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση αναφορικά με την αστυνομία και την τήρηση της τάξης.

«Εάν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια της χώρας, το 2021 ήταν καλύτερο του 2020. Θα εξακολουθούμε να υπηρετούμε αυτήν την πολιτική. Θέλουμε μία αστυνομία φιλική στους πολίτες και σύμμαχό τους. Έχουμε πει πως τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε απολύτως έτοιμοι. Θα χρειαστούμε χρόνο και τη βοήθεια των πρυτάνεων, όπως η ελεγχόμενη είσοδος. Εάν κάποιοι φαντασιώνονται επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια θα ήθελα πραγματικά να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα πάντως εάν χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία θα το κάνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για τον ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός, κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό, είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. «Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η συγγνώμη βέβαια πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι σημείο καμπής προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης»«Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια», επισήμανε, «οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε».

«Όσον αφορά τη στροφή», είπε, «δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει. Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εισαγόμενο» το επερχόμενο κύμα ακρίβειας

Μιλώντας για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι εισαγόμενο και είπε πως το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.

«Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο στο 1,9%», είπε και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και με τα μέτρα που εξήγγειλε θα ενισχυθεί περισσότερο. Μίλησε για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις στην νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αύριο όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας θα εξειδικεύσει τα μέτρα που αφορούν στις αυξήσεις τιμών που μπορεί να εμφανιστούν στο ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρίτη δόση του εμβολίου σε όσους χρειάζεται

Σε ερώτηση για την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το ενδεχόμενο τρίτης του εμβολίου σημειώνοντας πως αυτές είναι αποφάσεις που τις λαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Επίσης θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσοι εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς», απάντησε.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν»

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»

«Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό.

Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

«Θα αγοράσουμε νέα Καναντέρ σε συνεργασία με άλλες χώρες»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε τα εξής, σε ερώτηση για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία:

«Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4 – 5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σ;iγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Έχουμε το σχέδιο λοιπόν.»

 «Κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού»

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού φέτος και ερωτηθείς για το μέλλον δήλωσε τα εξής, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ: «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

«Χρέος μου είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία»

Σε ερώτηση σχετικά με την όξυνση της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και το αν υπάρχει διχασμός στην ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει μία στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων. Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή τη λογική. Ξέρω ότι όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς είναι συνήθως που δεν έχει επιχειρήματα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη.»

«Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία, και να αποφεύγω όσο γίνεται εντάσεις αχρείαστες τις οποίες νομίζω ότι η κοινωνία απορρίπτει», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι φαντάζονται ότι το 2021 είναι 2011 είναι βαθιά γελασμένοι. Έχει προχωρήσει η κοινωνία. Θέλει ηρεμία, κανονικότητα και να μπορεί καθένας να προσβλέπει σ’ ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του.»

«Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων»

Ερωτηθείς για το προσφυγικό με αφορμή την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι άρρηκτά ευθυγραμμισμένα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να συζητάμε. Εχουμε σημαντικές διαφορές. Χρήσιμο να αποφεύγεται η περιττή ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει το 2021».

«Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον. Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία», επισήμανε.

«Τέλος του 2023 το Μετρό Θεσσαλονίκης»

«Δεν υπάρχει άλλη περιοχή, άλλη πόλη της πατρίδας, που να γίνονται σωρευτικά τόσα έργα υποδομής. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και τη συνέπεια στα όσα είχα πει στην πρώτη ΔΕΘ, που μίλησα ως πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για τη χρήση γης έχουμε ολοκληρώσεις όλες τις διαδικασίες. Για παράδειγμα οι εργασίες για το πάρκο “Παύλος Μελάς” ξεκινούν τους επόμενους μήνες. Οραματικό έργο επίσης η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πολύ σημαντικό και το ογκολογικό νοσοκομείο. Βεβαίως υπάρχουν και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ενισχυθεί το πράσινο στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακμάζουσα, προσελκύει επενδύσεις, είναι μία πόλη που προάγει την έρευνα και την παιδεία. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα 12.000 ευρώ», συνέχισε.

«Αυτό είναι το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα, που δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στην Βόρειο Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για ρεύμα: Οι ιδιώτες πάροχοι θα ακολουθήσουν τη ΔΕΗ για να μη χάσουν πελάτες

Όλιβερ Στόουν: Σύντομα 75, πάντα ταλαντούχος και αιρετικός

Ηλιόπουλος: Από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ απουσίαζε η πραγματικότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:59