search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:04
MENU CLOSE

Ισπανία: Ο Σάντσεθ «πήρε το όπλο του» κατά της αύξησης της τιμής του ρεύματος

14.09.2021 20:12
sanchez_new

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θέτει πλαφόν στην τιμή του. Παράλληλα, ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ότι τα έκτακτα κέρδη που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας θα ανακατευθυνούν στους καταναλωτές.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, από το 5,11% στο 0,5% – δηλαδή στο ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται από τους ευρωπαϊκού κανόνες.

Προβλέπεται επίσης να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να περιοριστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρίες ενέργειας χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνές αγορές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτά τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης διαβεβαιώνει ότι αυτό το μέτρο, που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, θα επιτρέψει να μειωθεί «ο λογαριασμός των καταναλωτών».

Ένα πρώτο πακέτο μέτρων είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Σάντσεθ στα τέλη Ιουλίου. Μειώθηκε έτσι προσωρινά ο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, από το 21% στο 10% ενώ ανεστάλη ο φόρος πώλησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή του ηλεκτρικού έχει αυξηθεί κατακόρυφα εδώ και μήνες, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Facua, κατά μέσο όρο ο μηνιαίος λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Ισπανοί φτάνει τα 108 ευρώ, δηλαδή αύξηση 62% μέσα σε έναν χρόνο.

Η αύξηση των τιμών προκάλεσε εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης της Ισπανίας, μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Podemos το καλοκαίρι. Η ριζοσπαστική αριστερά απείλησε μάλιστα ότι θα οργανώσει κινητοποιήσεις αν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή αβεβαιότητα».

Διαβάστε επίσης

Σφαγή: Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα – Δολοφόνησαν 1500 δελφίνια σε ένα έθιμο (Photos/Video)

Ταλιμπάν: Εξαφανισμένοι δύο ηγέτες τους – Φήμες ότι είναι νεκροί

Πούτιν: Σε καραντίνα ο Ρώσος πρόεδρος – Πολλά κρούσματα στο περιβάλλον του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:59