search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:26
MENU CLOSE

Ταλιμπάν: Εξαφανισμένοι δύο ηγέτες τους – Φήμες ότι είναι νεκροί

14.09.2021 14:50
taliban_epa

Δύο ανώτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν αναζητούνται καθώς έχουν χαθεί τα ίχνη τους, δημιουργώντας ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ακόμη ζωντανοί.

Ο κορυφαίος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και ένα μήνα, αφότου δηλαδή οι μαχητές κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί καταγγελίες για τον θάνατό του.

Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των Ταλιμπάν, έχει επίσης εξαφανιστεί. Τα ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου και βασικού προσώπου στις ειρηνευτικές συνομιλίες άρχισαν να αυξάνονται καθώς δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για αρκετές ημέρες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στην Καμπούλ κυκλοφορούν φήμες ότι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε καβγά με άλλο ανώτερο πρόσωπο των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης σχετικά με τον τρόπο διχοτόμησης των υπουργείων του Αφγανιστάν.

Οι επίσημες προσπάθειες που έγιναν τη Δευτέρα ώστε να διαψευστούν οι φήμες μάλλον μεγέθυναν το μυστήριο. Κι αυτό γιατί Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός χειρόγραφου σημειώματος από έναν από τους αναπληρωματικούς του Μπαραντάρ που έλεγε ότι βρισκόταν στην Κανταχάρ, και στη συνέχεια δημοσίευσαν ένα ηχητικό μήνυμα που φέρεται να είναι από τον Μπαραντάρ.

Η απουσία ενός βίντεο εγείρει περισσότερα ερωτήματα στους Αφγανούς, καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι πλέον μια ομάδα ανταρτών που κρύβεται και το πρόσωπο του Μπαραντάρ είναι πολύ γνωστό λόγω του διεθνούς ρόλου του.

Τα στοιχεία που μοιράστηκαν επίσης στο διαδίκτυο, που υποτίθεται ότι δείχνουν τον Μπαραντάρ στην Κανταχάρ, δεν περιείχαν τίποτα που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τον χρόνο που τραβήχτηκαν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν μετέφερε τις φήμες μιλώντας στα αγγλικά όταν τις διέψευσε στο Twitter. «Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, σε φωνητικό μήνυμα απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς ότι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε σύγκρουση. Λέει ότι είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα», έγραψε.

Στη διάδοση της φήμης δεν βοηθάει το ιστορικό των Ταλιμπάν καθώς έκρυβαν για δύο χρόνια τον θάνατο του ιδρυτή ηγέτη τους Μοχάμεντ Ομάρ. Μάλιστα στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος συνέχισαν να εκδίδουν… δηλώσεις στο όνομά του.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Σε καραντίνα ο Ρώσος πρόεδρος – Πολλά κρούσματα στο περιβάλλον του

Βιετνάμ: Εζησε 40 χρόνια στα βάθη της ζούγκλας – Επέστρεψε στον πολιτισμό και πέθανε (Photos/Video)

Εφιαλτική πρόβλεψη από την Παγκόσμια Τράπεζα: Ως 216 εκατομμύρια μετανάστες λόγω κλιματικής αλλαγής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:22