search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:24
MENU CLOSE

efood: Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων – «Freelancer ή διακοπή συνεργασίας» – Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση της εταιρείας

17.09.2021 12:39
EFOOD2

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της εταιρείας efood να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της στις διανομές.

Η εταιρία κάλεσε με μήνυμα διανομείς της, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, να συνεχίσουν υπό το καθεστώς του freelancer. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σύμφωνα με το μήνυμα που έλαβαν δεν έχουν εναλλάκτική αφού είτε θα συνεχίσουν ως «ελεύθεροι συνεργάτες», είτε η εταιρεία θα διακόψει τη συνεργασία.

Το καθεστώς του “ελεύθερου συνεργάτη” προβλέπει εργασιακό καθεστώς στο οποίο ο εργαζόμενος δεν δικαιούται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αντίθετα πληρώνονται με την παραγγελία.

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια ενώ το hashtag #cancel_efood φιγουράρει πλέον πρώτο στο ελληνικό twitter…

Το μήνυμα προς τους εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με το ακόλουθο μήνυμα:

«Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…»

Συνδικάτο Επισιτισμού: Η εταιρεία εκβιάζει με το δίλημμα άνεργος ή «συνεργάτης»

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους εξέδωσε και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της efood ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου “συνεργάτης”, εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».

Αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τις εξελίξεις σχολίασε μέσω Facebook και ο Νάσος Ηλιόπουλος:

«Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”. Δεν υπάρχει καμία απορία για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων. Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Ραγκούσης που έγραψε:

«Οι εταιρείες ντελίβερι #cancel_efood μπορούν τώρα και εκβιάζουν με απόλυση τους εργαζόμενους αν δεν δεχτούν να δουλέψουν ουσιαστικά ως δούλοι, γιατί με τον εργασιακό νόμο 4808/21 οι αδίστακτοι Μητσοτάκης Χατζηδάκης κατήργησαν τη δική τους!! εγκύκλιο – Βρούτσης Νοέμβριος 2020 – η οποία καθόριζε αποκλειστικά σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς. Η μεροληψία αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας υπέρ των κάθε λογής συμφερόντων, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Κατέσχεσαν το καρότσι ενός καστανά – Του ζητάνε 800 ευρώ για να του το επιστρέψουν (Video)

Δικαίωση για απολυμένη διανομέα στη Θεσσαλονίκη – Θα πάρει 14.500 ευρώ από πατσατζίδικο

ΕΝΦΙΑ: Προς καταβολή διπλής δόσης τον Οκτώβριο – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:24