search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:06
MENU CLOSE

Έκρηξη ηφαιστείου: Η λάβα σαρώνει τα πάντα στο νησί Λα Πάλμα – Eικόνες που κόβουν την ανάσα (Video)

20.09.2021 22:13
lava-new

Ήταν πριν ακριβώς από 50 χρόνια όταν το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα είχε ξυπνήσει στο νησί Λα Πάλμα και οι 85.000 κάτοικοι του, έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη για 3 εβδομάδες. Τώρα το ηφαίστειο ξύπνησε ξανά και ο τρόμος επέστρεψε.


Είχαν προηγηθεί δεκάδες μικροί σεισμοί και οι ειδικοί είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα το ηφαίστειο να αρχίσει να ξερνάει λάβα. Και να που έγινε. Ποτάμια λάβας κατεβαίνουν από το βουνό και στο πέρασμα τους καταπίνουν τα πάντα. Ήδη έχουν διαλύσει 100 κατοικίες και συνεχίζουν την κάθοδο τους προς τη θάλασσα.

Ενώ οι κάτοικοι 5 χωριών έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν. Και οι αρχές υπολογίζουν ότι έχουν φύγει από τα σπίτια τους τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι. Και δεν είναι μόνο η λάβα. Είναι και τα τοξικά αέρια που βγάζει το βουνό και τα οποία διαχέονται στην ατμόσφαιρα και ανησυχούν τις αρχές.


Και οι αριθμοί τρομάζουν. Οι ειδικοί υπολογίζουν μέχρι στιγμής 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Εσπευσμένα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Λα Πάλμα (αφού πρώτα ακύρωσε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη όπου θα μιλούσε στον ΟΗΕ) για να συνομιλήσει με την τοπική κυβέρνηση για τη διαχείριση της έκρηξης του ηφαιστείου. «Διαθέτουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι», τόνισε.


Οι άνδρες της; Πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη απέναντι στη λάβα και ήδη έχουν σταλεί ενισχύσεις και από άλλα νησιά των Καναρίων όπως η Τενερίφη και η Γκράν Κανάρια.

Διαβάστε επίσης:

AUKUS: «Πυροσβεστικός» αναμένεται ο Μπάιντεν στον ΟΗΕ – Θέλει συνομιλία με Μακρόν

Eξαφάνιση Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Το FBI συνέλαβε τους γονείς του συντρόφου της

Ρωσία: Σοκάρει ο μακελάρης του πανεπιστημίου – «Σκότωσα γιατί μισώ τους πάντες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:06