search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:10
MENU CLOSE

Αλλαγή ή συνέχεια για τη Γερμανία;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2196
23-9-2021
26.09.2021 07:00
german_elections-new

Μερικά 24ωρα έμειναν για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας στη Γερμανία για τον νέο καγκελάριο. Οι βασικοί υποψήφιοι Όλαφ Σολτς, Άρμιν Λάσετ και Αναλένα Μπέρμποκ ολοκλήρωσαν και το τρίτο προεκλογικό ντιμπέιτ, χωρίς εκπλήξεις αυτή τη φορά.


Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς, παρότι βλέπει να κλείνει η ψαλίδα όσο περνούν οι μέρες για την κάλπη, φαντάζει ακόμα το αδιαμφισβήτητο φαβορί, ενώ ήταν άλλη μια φορά αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού, μετά μάλιστα και την εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ.


Στην ερώτηση από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά, η απάντηση για ακόμα μια φορά ξεκάθαρη: «Θα αυξήσουμε τη φορολογία των πολύ πλούσιων». Μάλιστα ήταν ο ίδιος που το εξήγγειλε από το πρώτο ακόμα ντιμπέιτ, μη εξαιρώντας ούτε τον εαυτό του.


«Στους πλούσιους συμπεριλαμβάνομαι και εγώ» είχε πει σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση. Ο Σολτς θα έλεγε κάποιος ότι μπορεί να μιλάει με σιγουριά για θέματα οικονομίας, δεδομένου ότι συμμετείχε στην κυβέρνηση CDU / CSU / SPD ως υπουργός Οικονομικών μέχρι να λάβει το χρίσμα από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας.

Χαμηλές πτήσεις

Ο εκλεκτός της Μέρκελ, ο Άρμιν Λάσετ, συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλές πτήσεις παρά το «μασάζ» της καγκελαρίου στο εκλογικό κοινό της CDU. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσαν τα πυρά του πρώην Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τη Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, με την απόφασή της το 2018 να παραιτηθεί από την προεδρία της CDU αλλά να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, προκάλεσε έμμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επίδοξος διάδοχός της.

Στα της τηλεμαχίας ο Λάσετ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αγχωμένος, καθώς γνώριζε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία του να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του κατά πρόσωπο πριν από τις κάλπες.
Η Μπέρμποκ κινήθηκε πιο επιθετικά, με τη γνωστή ατζέντα για πράσινη ανάπτυξη και ανάληψη πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να κερδίζει κάτι παραπάνω από το αναμενόμενο. Στο σκέλος της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή η υποψήφια των Πρασίνων δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να είναι κυβέρνηση για το κλίμα», ενώ φάνηκε να υπάρχει ταύτιση απόψεων με το SPD και για την αύξηση του κατώτερου μισθού.


Βέβαια, οι συζητήσεις στη Γερμανία δίνουν και παίρνουν για τον μετεκλογικό συνασπισμό που μπορεί να προκύψει. Αν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έρθει πρώτο, θα προχωρήσει σε μια προσπάθεια συνασπισμού με τους Πράσινους.


Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο δεν βγάζει επαρκή τα νούμερα. Εκεί ίσως χρειαστεί η είσοδος στην κυβέρνηση και της Αριστεράς (Die Linke), την οποία οι Σοσιαλδημοκράτες αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Στη συνείδηση των συντηρητικών Γερμανών το κόμμα της Αριστεράς παραπέμπει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ανατολικής Γερμανίας.

Κλειδί οι αναποφάσιστοι

Μόνο περίπατος πάντως δεν θα είναι η εκλογική αναμέτρηση για το SPD και τον Όλαφ Σολτς. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κλείσιμο ψαλίδας έως και τρεις μονάδες, αλλά αυτό που αγχώνει το επιτελείο του Σολτς είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, που ακόμα και μερικές ώρες πριν από την κάλπη αγγίζουν σχεδόν το 40%.


Αυτό εξηγείται από το ότι η κοινωνία από τη μία αναζητά μια αλλαγή, όμως από την άλλη επιδιώκει την ασφάλεια και τη συνέχεια. Το προεκλογικό σκηνικό, έτσι όπως έχει στηθεί, θα έλεγε κάποιος ότι θυμίζει την εποχή της δύσης του Χέλμουτ Κολ. Ο Κολ – όπως και η Μέρκελ – ύστερα από 16 χρόνια παρέδωσε την καγκελαρία στον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ. Εκείνες οι εποχές βέβαια φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να αγγίξει τα σαραντάρια σε ποσοστά εκείνης της εποχής.


Την ίδια στιγμή το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της ψαλίδας, φέρνει χαμόγελα στο στρατόπεδο της CDU, που επιμένει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι πιθανόν να διαρρεύσουν προς τους Φιλελευθέρους (FDP), ίσως και ένα κομμάτι τους προς την ακραία Εναλλακτική για τη Γερμανία, ειδικά οι αρνητές του κορωνοϊού.


Το στοίχημα των Σοσιαλδημοκρατών – τις λίγες μέρες που απομένουν – είναι τι μπορούν να κερδίσουν από τους αναποφάσιστους. Και μάλλον η αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ δεν αρκεί.

Το “τυράκι” της CDU στους Πράσινους

Δημοσίευμα του «Focus Online» αποκάλυψε το «κόλπο» της CDU για να αποτραπεί μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU) προτίθενται να προσφέρουν στους Πράσινους το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ως πιθανή να προταθεί για το ανώτατο αξίωμα θεωρείται η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Κάτριν Γκέρινγκ – Έκαρντ. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο επικαλείται «καλά πληροφορημένους κύκλους της CDU / CSU, το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) θα ήταν πρόθυμο να υποστηρίξει και αυτό την πολιτικό των Πράσινων προκειμένου να επιτευχθεί η συγκρότηση κυβέρνησης «Τζαμάικα».


Η λεγόμενη συμμαχία «Τζαμάικα», που θα αποτελούνταν από Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους, είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική επιλογή για να γίνει ο Άρμιν Λάσετ καγκελάριος βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων και να μην αλλάξει χέρια η καγκελαρία.

Διαβάστε επίσης:

«Αυτόχθων ιθαγενής» πατέρας-αρνητής ζητούσε 2,7 εκατ. ευρώ, αλλά «έφαγε» 15 μήνες με αναστολή

Κορωνοϊός: Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών που νόσησαν – «Έκλεβα στο οξύμετρο», «Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα» (Videos)

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Το τελευταίο αντίο στην 32χρονη εκπαιδευτικό (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33