search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:02
MENU CLOSE

Ιταλία: «Διχασμός» για γυναικείο άγαλμα – Ζητούν να γκρεμιστεί γιατί «προάγει τον σεξισμό» (Video/Photos)

29.09.2021 11:22
agalma_italia_new

«Διχασμός» και έντονη πολιτική αντιπαράθεση στα social media και όχι μόνο για ένα γυναικείο άγαλμα έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες στην γειτονική Ιταλία.

«Πέτρα του σκανδάλου», ένα γυναικείο άγαλμα στο Σάπρι της Καμπανίας, στην Νότια Ιταλία το οποίο απεικονίζει μια γυναίκα να φορά αραχνοΰφαντα.

Ο καλλιτέχνης, ο γλύπτης Emanuele Stifano, παράλληλα δεν αφήνει και πολλά στην φαντασία του κοινού αφού έχει πετύχει να διαγράφονται οι καμπύλες του γυναικείου σώματος.

Το έργο είναι αφιερωμένο στο ποίημα La Spigolatrice di Sapri, γραμμένο από τον ποιητή Luigi Mercantini το 1857, το οποίο βασίζεται στην ιστορία μιας αποτυχημένης αποστολής κατά του Βασιλείου της Νάπολης από τον Carlo Pisacane, ένας από τους πρώτους Ιταλούς σοσιαλιστές στοχαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση του αγάλματος παρευρέθηκε και ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

Όπως ήταν φυσικό, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άσκησαν κριτική στον γλύπτη, υποστηρίζοντας ότι οι επικριτές του αγάλματος κάνουν λόγο για σεξουαλικοποίηση του γυναικείου σώματος.

Για «προσβολή για τις γυναίκες και την ιστορία», έκανε λόγο η βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, Λόρα Μπολντρίνι.

«Αλλά πώς μπορούν ακόμη και τα ιδρύματα να αποδεχτούν την εκπροσώπηση μιας γυναίκας ως σεξουαλικοποιημένου σώματος;», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ομάδα γυναικών πολιτικών από από το Δημοκρατικό Κόμμα στο Παλέρμο της Σικελίας ζήτησαν να γκρεμιστεί το άγαλμα.

«Για άλλη μια φορά, πρέπει να υποστούμε τον εξευτελισμό να βλέπουμε τον εαυτό μας να εκπροσωπείται με τη μορφή ενός σεξουαλικοποιημένου σώματος, χωρίς ψυχή και χωρίς καμία σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ιστορίας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Υποστήριξαν, όπως αναφέρει το protothema.gr, ότι το άγαλμα δεν αντικατοπτρίζει τίποτα από την επανάσταση κατά των Βουρβόνων ούτε από την «αυτοδιάθεση μιας γυναίκας που επιλέγει να μην πάει στη δουλειά για να πάρει μέρος ενάντια στον καταπιεστή».

Ο Αντόνιο Τζεντίλε, δήμαρχος του Σαπρί, είπε ότι μέχρι να ξεσπάσει η διαμάχη «κανείς δεν είχε επικρίνει ή παραμορφώσει το έργο τέχνης».

Από πλευράς του ο καλλιτέχνης, υπερασπίστηκε το έργο του, γράφοντας στο Facebook ότι αν ήταν στο χέρι του το άγαλμα θα ήταν «εντελώς γυμνό … απλά επειδή είμαι λάτρης του ανθρώπινου σώματος».

Είπε ότι ήταν «άχρηστο» να προσπαθείς να εξηγήσεις το έργο τέχνης σε εκείνους που «θέλουν απολύτως μόνο να βλέπουν την φθορά».

Διαβάστε επίσης:

Εκουαδόρ: Μακελειό σε φυλακή με 29 νεκρούς – Συμπλοκές με όπλα και αποκεφαλισμοί (photos/video)

Λα Πάλμα: Έφτασε στον ωκεανό η λάβα από το ηφαίστειο – Εντυπωσιακές εικόνες (photos/video)

Αστυνομικός «αράχνη» κατεβαίνει στον 11ο όροφο ουρανοξύστη και σώζει 4χρονη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:00