search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:53
MENU CLOSE

Εκουαδόρ: Μακελειό σε φυλακή με 29 νεκρούς – Συμπλοκές με όπλα και αποκεφαλισμοί (photos/video)

29.09.2021 09:30
ecuador2

Τουλάχιστον 29 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στο Εκαουαδόρ σε συγκρούσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων μεταξύ εγκλείστων σε φυλακή στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ισημερινού, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι αρχές.

Η εισαγγελία του Ισημερινού «διενεργεί έρευνα για τον θάνατο 29 ανθρώπων οι οποίοι στερούνταν την ελευθερία τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων» σε φυλακή στη Γουάγιας, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γουαγιακίλ, ανακοίνωσε η ίδια μέσω Twitter, κάνοντας λόγο για άλλους 42 κρατούμενους τραυματίες.

Έξι από τους φυλακισμένους βρέθηκαν «αποκεφαλισμένοι», σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Ισημερινού.

Οι φυλακές της χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και αρκετούς μήνες σε θέατρο επαναλαμβανόμενων βίαιων επεισοδίων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αρχές.

Τον Φεβρουάριο, ταυτόχρονες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών με διακύβευμα τον έλεγχο των μεγαλύτερων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας των Άνδεων είχαν απολογισμό 79 φυλακισμένους νεκρούς μέσα σε μια μέρα. Και εκείνα τα επεισόδια είχαν σημαδευτεί από φρικιαστικές σκηνές, με πτώματα να ανασύρονται αποκεφαλισμένα.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2020 διαπράχθηκαν «103 δολοφονίες» μέσα στις φυλακές του Ισημερινού. Ενώ μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2021, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) κάνει λόγο για 121 νεκρούς ήδη στις φυλακές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, φυλακή στην ίδια επαρχία, τη Γουάγιας, έγινε στόχος επίθεσης με μικρά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Το συμβάν δεν είχε θύματα, πάντως η οροφή της φυλακής υπέστη ζημιά· οι αρχές έκαναν λόγο για «πολύ σοβαρή» ενέργεια, νέο επεισόδιο των «πόλεμο μεταξύ διεθνών καρτέλ των ναρκωτικών», κατ’ αυτές.

Οι φυλακές στον Ισημερινό έχουν οξύ πρόβλημα πλεονάζοντος αριθμού εγκλείστων: σε αυτές κρατούνται κάπου 39.000 άνθρωποι, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τις 30.000 θέσεις.

Έπειτα από ταραχές τον Ιούλιο, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 κρατούμενοι (24483518), η κυβέρνηση αντικατέστησε τους διευθυντές σε 65 φυλακές της χώρας και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σωφρονιστικό σύστημα.

Ανήγγειλε επίσης την αύξηση του αριθμού των θέσεων στις φυλακές, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης του «επισφαλούς» και «χαοτικού» συστήματος σωφρονιστικών καταστημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Λα Πάλμα: Έφτασε στον ωκεανό η λάβα από το ηφαίστειο – Εντυπωσιακές εικόνες (photos/video)

Αστυνομικός «αράχνη» κατεβαίνει στον 11ο όροφο ουρανοξύστη και σώζει 4χρονη (video)

ΗΠΑ: Απέλυσε 593 ανεμβολίαστους εργαζόμενους η United Airlines

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:53