search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:52
MENU CLOSE

Συνέδριο Γονιμότητας: Οι αντιδράσεις για το σποτ της ντροπής έβαλαν «φρένο» στον σεξισμό και τον… Μεσαίωνα

14.06.2021 13:39
synedrio

Σεξιστικό, οπισθοδρομικό, μεσαιωνικών αντιλήψεων και σε κάθε περίπτωση, προσβλητικό για το γυναικείο φύλο, χαρακτηρίστηκε το σποτ για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στις 2-4 Ιουλίου 2021, στα Ιωάννινα και το οποίο τελικά ακυρώθηκε, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν, με την εμπνεύστρια του σποτ να ζητά συγγνώμη.

«Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα.

Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, με την οργανωτική επιτροπή να τονίζει ότι το μήνυμα του σποτ παρερμηνεύτηκε.

Σποτ για Συνέδριο Γονιμότητας: Σεξισμός και σκοταδισμός με θύμα τη γυναίκα

Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο παρουσιάζει ως πρωταρχικό -σχεδόν αποκλειστικό- ρόλο της γυναίκας, την αναπαραγωγή και τη δημιουργία οικογένειας, ενώ κατηγορεί ευθέως για «άγνοια» εκείνες που σε ηλικία 40+ δεν έχουν τεκνοποιήσει.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω σποτ βλέπουμε μια γυναίκα που έχει αφοσιωθεί στις σπουδές και την εργασία της, να συνειδητοποιεί την ημέρα των 41 γενεθλίων της ότι η ηλικία της δεν της επιτρέπει να γίνει μητέρα όπως «θα έπρεπε» (!) σύμφωνα με το βίντεο να είχε κάνει, με την ίδια να διερωτάται, μάλιστα, «τι έκανε λάθος».

«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα; Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις, ότι αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα”. “Τι έχω κάνει λάθος; διερωτάται η πρωταγωνίστρια του διαφημιστικού σποτ απογοητευμένη, ώσπου μια φωνή της απαντά: Απλά δεν γνώριζες».

Στο βίντεο διαφαίνεται ξεκάθαρα μια «κρυφή» απαξίωση της γυναίκας που δεν έγινε ακόμα μητέρα, ακόμα και ο οίκτος για εκείνη που δε θα γίνει ποτέ.

«Γι αυτά που θα έπρεπε να είχες κάνει» ακούμε στο σποτ. Αλήθεια, ποιος ορίζει το «θα έπρεπε» στη ζωή μιας γυναίκας εκτός από την ίδια;

«Τι έχω κάνει λάθος;» αναρωτιέται η πρωταγωνίστρια που έχοντας περάσει τα 40 δεν έχει αποκτήσει παιδιά, με το βίντεο να προεξοφλεί ότι είναι «λάθος» για μια γυναίκα να μην έχει γίνει μητέρα σε αυτήν την ηλικία.

«Απλά δε γνώριζες» είναι η απάντηση που ακούει η γυναίκα που έδωσε προτεραιότητα στις σπουδές και την εργασία της, ώσπου στα 40+ της ένα σποτ την παρουσιάζει ως υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και φυσικά για τους στόχους που «θα έπρεπε» σύμφωνα με το βίντεο να έχει και δεν πέτυχε.

Λίγο καιρό, λοιπόν, μετά τη δήλωση Λοβέρδου για τους «βίαιους άνδρες που μπορούν παρα ταύτα να είναι εξαιρετικοί στον ρόλο του πατέρα», λίγο μετά το παραλήρημα της Λατινοπούλου για την «επανάσταση της τρίχας» μια ακόμα χυδαία συζήτηση ξεκίνησε, αυτή τη φορά για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οποιοδήποτε περιτύλιγμα σε μια ντροπιαστική καμπάνια, μάλλον δεν… περνά εν έτη 2021. Γίνεται αντιληπτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και καταδικάζεται. Δικαίως λοιπόν και ακυρώθηκε…

Κύμα οργής και σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των πολιτών, διασήμων και μη, από τις πρώτες προβολές του εν λόγω βίντεο, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πολιτικός κόσμος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία μετά τον σάλο που ξέσπασε για το περιεχόμενο του σποτ, απέσυρε την αιγίδα της προεδρίας υπό την οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο, ενώ την ίδια στιγμή, όμιλοι που ήταν χορηγοί του εν λόγω συνεδρίου, ξεκίνησαν να αποσύρουν ο ένας μετά τον άλλον τη στήριξή τους.

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ανακοίνωση και από τη ΓΓ Ισότητας Φύλων

Με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων απέσυρε, επίσης, τη συμμετοχή της.

Τσίπρας: «Έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών οι υπουργοί – ομιλητές»

Ως το απόλυτο φιάσκο χαρακτήρισε -μέσω ανακοίνωσης- το συνέδριο η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδιας για θέματα Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ με μια ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί κριτική στην παρουσία υπουργών της κυβέρνησης στον κατάλογο ομιλητών, υπογραμμίζοντας ότι «είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας»

Φώφη Γεννηματά: «Κανείς δε θα μας γυρίσει στον Μεσαίωνα»

Άμεση ήταν και η αντίδραση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ η οποία -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι είναι δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν οι ίδιες αν και πότε θα γίνουν μητέρες.

Επώνυμοι «κατακεραυνώνουν» το σποτ

Πολλοί ήταν και οι επώνυμοι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το σποτ, αποσύροντας τις συμμετοχές τους.

Καίτη Γαρμπή: «ΝΤΡΟΠΗ! Εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!»

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί», έγραψε στο μήνυμά της η Καίτη Γαρμπή

Τσιμτσιλή – Ζήνα: «Δε γνωρίζαμε το περιεχόμενο του σποτ»

«Δεν γνώριζα το περιεχόμενο του σποτ, ούτε το είχα δει μέχρι χθες το βράδυ που ενημερώθηκα από τα social media. Μου ζητήθηκε πριν από μήνες, ως μανούλα τριών παιδιών, να περάσω ένα μήνυμα κατά της υπογονιμότητας που μαστίζει την Ελλάδα και αυτό έκανα με πολύ αγνές προθέσεις. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ορίζει τη ζωή και το σώμα της, και φυσικά η πληρότητα δεν έρχεται μόνο μέσα από τη μητρότητα» τόνισε η Σταματίνα Τσιμτσιλή με την Πέγκυ Ζήνα να υπογραμμίζει:

«Εννοείται αποχωρώ από το πρώτο συνέδριο γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, μετά το απαράδεκτο βίντεο που υποτιμά τις γυναίκες και τις αποφάσεις της ζωής τους. Μόνο εκείνες ξέρουν αν θέλουν ή δεν θέλουν να γίνουν μανούλες και πότε. Μόνο εκείνες δημιουργούν τα όριά τους κι αν θέλουν τα ξεπερνάνε. Κανείς άλλος»

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν επίσης με αναρτήσεις τους, και άλλα προβεβλημένα πρόσωπα στα media, όπως η Ελεωνόρα Μελέτη η οποία αρνήθηκε εξ αρχής να συμμετέχει, η Έλενα Ακρίτα, η Κατερίνα Ζαρίφη, η Ρούλα Ρέβη, η Ράνια Θρασκιά, ο Γρηγόρης Γκουντάρας και άλλοι.

Πάντος: «Το σποτ ήταν πράγματι κάπως σκληρό, αλλά έλεγε την ωμή αλήθεια»

Την ακύρωση του συνεδρίου είχε προαναγγείλει ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος δηλώνοντας στεναχωρημένος τόσο ο ίδιος όσο και η υπόλοιπη οργανωτική επιτροπή λόγω της τροπής που πήραν τα πράγματα.

«Νομίζω ότι αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές» είπε μιλώντας στο OPEN, προσθέτοντας:

«Η σημερινή γυναίκα, που πολλές φορές έχει την καριέρα μπροστά της, το επάγγελμά της, τα μεταπτυχιακά της, φτάνει σε ηλικίες άνω των 40 για να σκεφτεί να αποκτήσει παιδί. Δεν μιλάω για όλες τις γυναίκες, αλλά αυτές που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Υπάρχουν κι άλλες που δεν θέλουν. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με γυναίκες 40, 45, 49 και 50 χρονών, που θέλουν για πρώτη φορά να αποκτήσουν παιδί, μην γνωρίζοντας τα όρια που θέτει η φύση»

Ερωτηθείς για το επίμαχο σποτ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο κ. Πάντος παραδέχεται ότι το περιεχόμενο ήταν όντως «σκληρό», λέγοντας, ωστόσο, την «ωμή αλήθεια»

«Το σποτ ήταν πράγματι κάπως σκληρό, αλλά έλεγε την ωμή αλήθεια. Δημιουργήθηκε από μια δημοσιογράφο -δεν είχα εγώ συμμετοχή- αλλά μου φάνηκε πολύ ωραίο. Το στείλαμε στο ΕΣΡ για έγκριση και πέρασε. Το είδε πολύς κόσμος και το ενέκρινε, ήδη παίζει εδώ και 10 μέρες σε τηλεοράσεις. Το νόημα του συνεδρίου είναι “να γνωρίζετε τα όρια που θέτει η φύση, να ενημερωθείτε και να αποκτήσετε παιδιά -εφόσον τα θέλετε- στην κατάλληλη ηλικία”. Μη νομίζουμε ότι μετά τα 40 τα πράγματα είναι τόσο εύκολα από επιστημονική άποψη.

Το βίντεο δεν λέει, “Κάντε παιδιά”. […] Το “δεν έκανες αυτό που πρέπει”, το λέει η γυναίκα που έφτιαξε το βίντεο, είναι η βιογραφία της. Το βίντεο λέει αν θέλεις να αποκτήσεις παιδί, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα. Το σποτ φέρνει την γυναίκα αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα, την οποία βλέπουμε καθημερινά στα ιατρεία μας. Είναι άσχημο να διαμορφώνεται μια άδικη γνώμη και να μην ακούσουν ορισμένοι άνθρωποι ποιος ήταν ο σκοπός της όλης προσπάθειας. Εγώ δεν θέλω τις γυναίκες με μπούρκα μες στο σπίτι, όπως είπε μια κυρία. Θέλω τη σύγχρονη γυναίκα ενημερωμένη. Τίποτα άλλο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εμπνεύστρια του σποτ: «Συγγνώμη, υπήρξε αστοχία»

Την αστοχία του σποτ παραδέχθηκε, ωστόσο, και η εμπνεύστριά του η οποία έπειτα από μια ανάρτηση όπου καλούσε τους πολίτες να κρίνουν σωστά «ακόμα κι αν υπάρχει πολύ σκοτάδι», τοποθετήθηκε εκ νέου το πρωί της Δευτέρας, ζητώντας συγγνώμη και επισημαίνοντας ότι αν και το μήνυμα που ήθελε να περάσει δεν επετεύχθη, σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε κακή πρόθεση.

Συνέδριο Γονιμότητας: Ξεσπά η Τσιμτσιλή για όσα της προσάπτουν – «Φθάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας» (Video)

Φώφη Γεννηματά: Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές και πόρους από την Πολιτεία

Ακρίτα για συνέδριο γονιμότητας: Μας δοκιμάζουν να δουν πόσα μπορούμε να ανεχτούμε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:45