search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:29
MENU CLOSE

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά η συνταγογράφηση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

30.09.2021 16:14
ypoyrgeio ygeias -new

Ξεκινά την Παρασκευή η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας  . Ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι όλα είναι έτοιμα ώστε  «το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη».  Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται», ανέφερε ο Υπουργός.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατ. δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια. 

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι  το εμβόλιο κατά της γρίπης βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση.

 «Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί», επισήμανε αναφερόμενη και στα εμβόλια του κορονοϊού, καταλήγοντας: «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας, πραγματικά, να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς».

Στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου συμμετείχε και η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών  Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε, ότι την περσινή χρονιά η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδίδεται, όπως είπε, κυρίως στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

 «Η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου, καλό θα ήταν να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά έχει ανάγκη το αντιγριπικό εμβόλιο. «Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

 Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους.

 Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μια δόση και δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων

Η κύρια ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που γνωρίζουν ότι λόγω των παθήσεων τους ή άλλων καταστάσεων έχουν λόγο να εμβολιαστούν για τη γρίπη. «Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60.  Μακάρι να είχαμε το ίδιο ποσοστό και για αυτούς που εμβολιάζονται για την Covid» είπε η κ. Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις κατηγορίες πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Θεοδωρίδου στα άτομα με Covid και την σχέση τους με τον εμβολιασμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον Covid , ακόμη και ασυμπτωματικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της καραντίνας.

 «Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει το γεγονός ότι πέρυσι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης -και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- ήταν μηδενική και να πούμε ότι φέτος δεν χρειάζεται το εμβόλιο» κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Στις ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό παρευρέθηκαν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ‘Αννα Μαστοράκου.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Στο «κάδρο» των ειδικών η απαγόρευση παρελάσεων – Τι απαντά ο Γεωργιάδης (Video)

Σεισμός στην Κρήτη: Το Αρκαλοχώρι «βούλιαξε» έως και 18 εκατοστά (Χάρτες)

Βόλος: Μάνα και γιος πέθαναν από κορωνοϊό μέσα σε μια εβδομάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:15