search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:23
MENU CLOSE

Χαρακτηριστικά «κόκκινης γραμμής» σχηματίζονται στην υπόθεση του ελληνικού Euronews

30.09.2021 22:47
euronews-logo

Χαρακτήρα «κόκκινης γραμμής» φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση κατάργησης της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews, όπως μελετούν από τα Κεντρικά στη Λυών με πιέσεις από την Κομισιόν που είναι από τους χρηματοδότες του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού.

Το θέμα έφερε σε κυβερνητικό επίπεδο η ΕΣΗΕΑ στο πλαίσιο συνάντησης του Δ.Σ της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργό έδειξε να κατανοεί το ζήτημα σε όλες τις διαστάσεις του με κορυφαία την απαλοιφή της ελληνικής γλώσσας αλλά και το μέγεθος της σοβαρότητας που προκύπτει ακριβώς από αυτήν, ανέφεραν κύκλοι της ΕΣΗΕΑ στο «Ποντίκι».

Στη συνάντηση με τα μέλη της Ένωσης Συντακτών ο κ. Οικονόμου υποσχέθηκε να παρέμβει με τον Έλληνα Υπ.Εξ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο μεταξύ η ΕΣΗΕΑ σε συνεννόηση με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις της Κύπρου και της Γαλλίας αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ετοιμάζουν να αποστείλουν επιστολές στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον αρμόδιο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Η ΕΣΗΕΑ εξάλλου, θα υποβάλει αίτημα για έκδοση σχετικού ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στο Ζάγκρεμπ, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, παρότι έχουν οριστικοποιηθεί τα αιτήματα των ενώσεων- μελών που θα τεθούν προς συζήτηση.

Και ενώ εξυφαίνονται δυσμενή σενάρια από την Κομισιόν για το ελληνικό παράρτημα του Euronews- η συζήτηση είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι- την ίδια στιγμή ο ειδησεογραφικός οργανισμός έχει ανοίξει και ανοίγει παραρτήματα στα Βαλκάνια, χρηματοδοτούμενα από ιδιώτες στη λογική των θυγατρικών (affiliates).

Πίσω από κάθε ένα από τα παραρτήματα του Euronews σε Αλβανία, Γεωργία, Σερβία και Βουλγαρία, επενδυτές είναι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών της εκάστοτε χώρας. Στην Ρουμανία, όμως, η θυγατρική υπηρεσία που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2022- όπως κι εκείνη της Βουλγαρίας- έχει χρηματοδότη το πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου, ανέφερε στο «Ποντίκι» άνθρωπος με καλή γνώση του οικοσυστήματος του Euronews. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην Ουγγαρία η Ε.Ε. συνεχίζει να χρηματοδοτεί τo αντίστοιχο παράρτημα που όμως λειτουργεί ως ιστοσελίδα, «κι αυτή λόγω Όρμπαν», σημείωσε ο ίδιος άνθρωπος.

Η Κομισιόν πάντως παραμένει στο «παιχνίδι» με ποσοστό 20% και είναι εκείνη που θέτει ασφαλιστικές δικλείδες και προδιαγραφές για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ειδησεογραφικού φορέα.

Διαβάστε επίσης:

Σίριαλ και… ξερό ψωμί

Κινητικότητα στο Ραδιόφωνο, που όμως θέλει την… ακινησία

To Bachelor αναρωτιέται τι χρώμα έχει η Ακρόπολη κι αν μένει κάποιος εκεί… (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:20