search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:58
MENU CLOSE

Κινητικότητα στο Ραδιόφωνο, που όμως θέλει την… ακινησία

30.09.2021 16:51
radiofwno

Νέοι ραδιοσταθμοί προστέθηκαν στη μπάντα και στο web, σχεδόν όλοι έχουν- εθιμικά -νέο πρόγραμμα, έγιναν μεταγραφές, η αγορά πάντα ενδιαφέρεται να επενδύσει σε νέα εγχειρήματα, παρόλα αυτά είναι και εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο Ραδιόφωνο.

Μέσα σε περίπου ένα μήνα προστέθηκαν στα FM και στο διαδίκτυο τρείς ραδιοσταθμοί. Ο κρατικός Zeppelin 106.7 FM, ο ιδιωτικός My Radio 104.6 FM (στη θέση του Πρώτο Θέμα FM) και ο ιντερνετικός- για την ώρα;- Jazzbreeseradio.com.

Στο μεταξύ ο Alpha 89.9 προχώρησε σε καλές μεταγραφές το καλοκαίρι, διορθωτικές κινήσεις έκανε ο Real 98.7  στο πρόγραμμα του και ο οποίος μάλιστα έκανε ριζική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του που τεχνολογικά τον πάνε (λένε άνθρωποι με ειδικές γνώσεις) τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά.

Με νέες προτάσεις εκπέμπουν και οι μη ειδησεογραφικοί όπως οι Peper, Εν Λευκώ, Best κ.ά..

Κινητικότητα, εξάλλου, παρατηρείται και σε θεσμικό επίπεδο, με δύο σκέλη ωστόσο: στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.

Κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ενεργειακό πόρος κινητικότητας των δύο περιπτώσεων είναι  ο κύκλος διαβουλεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από μια επιτροπή που συστάθηκε μέσα στο περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να ρυθμίσει ζητήματα του Μέσου.

Η επιτροπή αυτή, στην οποία πρόεδρος είναι  νομικός σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Μεταφορών, των ραδιοσταθμών Αττικής, Περιφερειακών ραδιοσταθμών, των τεχνικών ραδιοφώνου.

Στην αρχή της ημέρας,  30 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια από αυτές τις διαβουλεύσεις.

Σκοπός των επαφών αυτών είναι σε ό,τι αφορά στην Αττική να ρυθμιστούν θέματα τεχνικά σχετικά με τη βελτίωση του σήματος στο Λεκανοπέδιο και να καταρτιστεί χάρτης συχνοτήτων για την Περιφέρεια.

Παρατηρείται όμως και παράλληλη δράση. Η εποπτεύουσα Ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ δηλαδή, συζητάει για εκκαθάριση του μητρώου του. Να έχει επίκαιρη εικόνα για τους σταθμούς που δεν λειτουργούν πλέον, για εκείνους που λειτουργούν, ποιοι έχουν βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας κλπ.

Παρατηρητές του ραδιοφωνικού τοπίου με καλή γνώση του χώρου, τηρούν, επιφυλακτική στάση στην κινητικότητα που συμβαίνει σε θεσμικό επίπεδο.

Περιγράφουν μια συνθήκη με δύο διαφορετικές εικόνες. Υποστηρίζεται ότι στην Αττική επιχειρηματικοί κύκλοι με έντονο ραδιοφωνικό αποτύπωμα δεν θέλουν να αλλάξει το status quo.  Αποσαφηνίζουν ότι «δεν υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας, απλώς λογικοί συνειρμοί» με αφορμή τις κινήσεις που συμβαίνουν.

Παρουσιάζεται ότι υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία για αταραξία στο ραδιοφωνικό τοπίο του Λεκανοπεδίου, να μην ρυθμιστεί θεσμικά. Με άλλα λόγια να μην δοθούν άδειες.

Στο φόντο είναι η αγορά, στην οποία «πάντα υπάρχει ενδιαφέρον από νέους παίκτες, τα οικονομικά μεγέθη στην Αθήνα είναι προσιτά και  η αγορά δεν είναι κορεσμένη, ενώ και η διαφήμιση αντέχει», σημειώνει στο «Ποντίκι» στενός παρατηρητής του ραδιοφωνικού πεδίου.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος που είναι σε θέση να καταλαβαίνει, ότι αναπτύσσονται διασπαστικές τάσεις στην Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. ( Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής).  Από τη μία είναι οι μεγάλοι όμιλοι που αθροίζουν περι τους 20 ραδιοσταθμούς και προσπαθούν να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους και από την άλλη, πάντα μέσα στην Ένωση, είναι περίπου άλλοι τόσοι που φαίνεται να δυσφορούν.

«Πάντα υπήρχαν ευσεβείς πόθοι στην ΕΙΙΡΑ, όμως  ο έως πρόσφατα πρόεδρος της, Τάκης Κωστάκης, προσπαθούσε να κρατά ισορροπίες, αν και λεπτές», συμπληρώνει την εικόνα που πάει να διαμορφωθεί στους σταθμούς του Λεκανοπεδίου, δορυφόρος του Ραδιοφώνου με βαθιά γνώση του χώρου.

Στο μεταξύ την δική τους αγωνία έχουν τα περιφερειακά ραδιόφωνα. «Φωνές» από αυτά έχουν να λένε ότι το τελευταίο αρκετό διάστημα αισθάνονται ότι λειτουργούν σε ένα εχθρικό για αυτά περιβάλλον και στοιχειοθετούν την αίσθηση αυτή με γεγονότα.

Τον τελευταίο καιρό το ΕΣΡ  έχει σχεδόν εξαντλεί την αυστηρότητα του με μεγάλες, για τα μεγέθη των ραδιοσταθμών της επαρχίας, χρηματικές ποινές.

«Έχουν πέσει πολλά 20άρια στο παρελθόν με αποκορύφωμα τα πρόστιμα των 35.000 ευρώ που επέβαλε το Συμβούλιο σε δύο ραδιοσταθμούς, έναν της Ηλείας και έναν της Θεσπρωτίας».

Έπειτα και από τις  αυστηρές «καμπάνες» που έριξε το ΕΣΡ, απόρροια κυρωτικής διαδικασίας με αφορμή συνήθως αναμεταδιδόμενο περιεχόμενο είτε του Γιώργου Τράγκα είτε του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, εικάζεται ότι πολιτικοί κύκλοι εργαλειοποιούν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για λόγους που μόνον εκείνοι γνωρίζουν, πάντως την πληρώνουν κανάλια και ραδιόφωνα της περιφέρειας. Κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα ανακινείται το θέμα του Μητρώου ραδιοσταθμών στους κόλπους του ΕΣΡ και στην Επιτροπή που διαβουλεύεται τα ζητήματα του Ραδιοφώνου, γίνεται κουβέντα για την αναδιάταξη των συχνοτήτων της περιφέρειας με διάθεση να διαμορφωθεί ένας χάρτης που θα «ενώνει» νομούς.

«Αν εφαρμοστεί τέτοιο σχέδιο, θα αποδιοργανωθεί η αγορά της περιφέρειας διότι πολύ απλά ένας ραδιοσταθμός  για παράδειγμα της Καρδίτσας θα «μπαίνει» στο νομό Τρικάλων και αντιστρόφως, με συνέπεια να επηρεάζεται δραματικά το στοιχείο της εντοπιότητας, η διαφήμιση, ο σχεδιασμός προγράμματος», αναφέρει στο «Ποντίκι», ραδιοφωνική πηγή της περιφέρειας, σημειώνοντας ότι θα αναπτυχθούν ασφυκτικές συνθήκες για τα επαρχιακά ραδιόφωνα.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Το… αουτσάιντερ άφησε πίσω χιλιόμετρα τις «βασίλισσες» της πρωινής ζώνης

Διευθυντής Βήματος για Μητσοτάκη: «Πέρασε της ψυχής του τον τάραχο τον Αύγουστο»

Χατζηβασιλείου: Δε θα ξανακάνω την εκπομπή «Πάμε Πακέτο» αν και μου το ζητάνε συνέχεια (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:57