search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:09
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Επικίνδυνη η Ελληνογαλλική συμφωνία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2197
30-9-2021
03.10.2021 07:00
kke_simaies-new

Περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και επικίνδυνους επιθετικούς σχεδιασμούς βλέπει ο Περισσός στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και καλεί τον λαό να μην παρασύρεται από τις τυμπανοκρουσίες, να καταδικάσει την πολιτική αυτή και να επαγρυπνεί.

Το ΚΚΕ, στην κριτική του για τη συμφωνία, στέκεται στα εξής:

-Στην κούρσα των εξοπλισμών, δηλαδή στα «υπέρογκα – και χωρίς τέλος – εξοπλιστικά προγράμματα, που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους κι όχι την άμυνα της χώρας», τα οποία «θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός».

-Τον «ευρωατλαντικό προσανατολισμό» των εξοπλισμών οι αναφορές στον οποίο «περίσσεψαν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, κατά τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Μακρόν.

Σε συνδυασμό με τις αναφορές στην «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», και τη «γεωπολιτική ισχύ της Ευρώπης», το ΚΚΕ εκτιμά ότι «’’φωτογραφίζουν’’ ξεκάθαρα νέα επιθετικά σχέδια κι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Σαχέλ, στα οποία ήδη πρωτοστατεί η Γαλλία και συμμετέχει η Ελλάδα, η οποία επιπλέον καλείται να ενισχύσει την εμπλοκή της στο πλαίσιο της αμοιβαίας στρατηγικής συνδρομής». Προς επίρρωσιν για το πού αναμένει ότι θα αξιοποιηθούν τέτοια υπερσύγχρονοι εξοπλισμοί επικαλείται την πρόσφατη αποστολή ελληνικού στρατιωτικού υλικού (πυραύλων Patriot) στη Σαουδική Αραβία.


Εν ολίγοις, σύμφωνα με τη θεώρηση του ΚΚΕ, η Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, όσο και η συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα ανανεωθεί για ακόμη 5 χρόνια, συνθέτουν μια αντιλαϊκή στρατηγική καθώς από τη μία «υπηρετούν τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης, αναλαμβάνοντας ρόλο ”πρωτοπαλίκαρου”» και από την άλλη εμπλέκουν τον λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή και παγκόσμια. Τέλος, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι με αυτή τη στρατηγική συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛΛ), αναδεικνύουν δε ιδιαιτέρως την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ περί «στρατηγικά ορθής επιλογής».

Καμία αλλαγή υπέρ των λαών από τις γερμανικές εκλογές

Όσον αφορά την έτερη ευρωπαϊκή δύναμη, τη Γερμανία, το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, σημειώνει πως «δεν προμηνύει καμιά αλλαγή υπέρ του γερμανικού λαού, του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα της Ε.Ε. στην Ελλάδα». Προειδοποιεί δε πως «όσοι καλλιεργούν κάλπικες προσδοκίες για “φιλολαϊκή στροφή της Ε.Ε.” ή για ‘’θετική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό”, θα ψάχνουν πολύ σύντομα… σύννεφο για να πέσουν».


Κατά το ΚΚΕ η εκλογική επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών «σηματοδοτεί στην “ατμομηχανή” της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, με τον μανδύα της “πράσινης μετάβασης” που θα κληθούν να πληρώσουν πολύμορφα οι εργαζόμενοι». Θυμίζει επιπλέον πως «το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, που πιθανά θα αποτελεί τον κορμό της νέας κυβέρνησης, έχει μακρά παράδοση στην εφαρμογή αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Το γεγονός δε ότι “όλοι μπορούν να πάνε με όλους”, προκειμένου να φτιαχτεί κυβερνητικό σχήμα, τα λέει όλα».

Κοινός παρανομαστής των κομμάτων αυτών, υποστηρίζει ο Περισσός, είναι η στρατηγική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων για τη θωράκιση του γερμανικού κεφαλαίου στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

«Κομπίνες» με τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους: 500 ΑΦΜ έκαναν αίτηση για ζημιές σε… 6 κτίρια

Αργολίδα: Σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε – Τι έγραφε το σημείωμα που άφησε

Επίθεση με βιτριόλι: «Νομίζω ότι καμάρωνε η κατηγορούμενη» – «Βλέπει την Ιωάννα και ευχαριστιέται» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:07