search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:02
MENU CLOSE

Ενεργειακή κρίση: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η τιμή του αερίου – «Κινήσεις πανικού και φόβου»

06.10.2021 15:01
fisikoaerio_new

Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 13.10 ώρα Ελλάδας άνοδο 16,36% στα 135,00 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Η τιμή του βρετανικού αερίου, με παράδοση τον επόμενο μήνα, κατέγραψε άλμα 18,15% στις 347,27 πένες ανά θερμική μονάδα.

Οι δύο αγορές κατέγραψαν νωρίτερα κέρδη πάνω από το 25%, και ανήλθαν αντίστοιχα στα 162,12 ευρώ και τις 407,82 πένες, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας, τιμές που αποτελούν ρεκόρ.

«Το σημερινό άλμα των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη είναι πραγματικά μοναδικό», σχολίασαν οι αναλυτές της Société Générale, «ποτέ πριν οι τιμές ενέργειας δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς βλέπει σε αυτή την πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών «μια κίνηση πανικού και φόβου» απέναντι στα χαμηλά αποθέματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Η πλειονότητα των παρατηρητών της αγοράς καταδεικνύει επίσης τη ζήτηση στην Ασία, κυρίως την Κίνα.

Οι αναλυτές της ING προσθέτουν επίσης έναν συνδυασμό παραγόντων «υψηλών τιμών ηλεκτρισμού, περιορισμένης προσφοράς από τη Ρωσία και της πιθανότητας ενός ψυχρότερου χειμώνα».

Σύμφωνα με ειδικούς Capital Economics, οι τιμές «θα παραμείνουν πιθανόν αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος» μεσοπρόθεσμα.

Η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών έχει περάσει ήδη στα τιμολόγια των καταναλωτών, με την κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει την επιδότηση των 30 ευρώ για τις πρώτες 300 Κwh για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου.

Και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει και την επιδότηση του φυσικού αερίου ευάλωτων νοικοκυριών με διευρυμένα κριτήρια, αλλά όπως φαίνεται θα μείνουν εκτός αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: «Πονοκέφαλος» η αύξηση της τιμής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (Video)

efood: Εξαγόρασε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων μετά τον σάλο

Ακίνητα: «Ζεσταίνεται» η αγορά – Που έφτασαν οι τιμές σε όλη τη χώρα (Πίνακες)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:58