Βιταμίνη Ε: Πλούσια τα οφέλη της για την υγεία - Σε ποιες τροφές υπάρχει
Η βιταμίνη Ε είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την όραση, την αναπαραγωγή και την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου και του δέρματος.
Εάν λαμβάνετε βιταμίνη Ε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, λάβετε υπόψη ότι το συμπλήρωμα (κάψουλες ή σταγόνες) μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα φυσικά αντιοξειδωτικά στις τροφές.
Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα (νευροπάθεια).
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (DV) βιταμίνης Ε για ενήλικες είναι 15 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.
Βιταμίνη Ε: Η επίδρασή της σε προβλήματα υγείας
Η έρευνα σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε για συγκεκριμένες παθήσεις έχει δείξει τα εξής:
–Αλτσχάιμερ: Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ. Κάποιες άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει αυτό το όφελος. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν φαίνεται να έχουν καμία επίδραση στο αν τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση προχωρούν στη νόσο Αλτσχάιμερ.
–Ηπατική νόσος: Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα γι’ αυτόν τον σκοπό για δύο χρόνια συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
–Προεκλαμψία: Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Ε δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει αυτή την κατάσταση εγκυμοσύνης, που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.
–Καρκίνος του προστάτη: Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε και σεληνίου δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο του προστάτη. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε
–Λάδι σιταριού – 135% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% DV)
–Ηλιόσποροι – 66% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 35 mg (234% DV)
–Αμύγδαλα – 48% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 26 mg (171% DV)
–Λάδι φουντουκιού – 43% DV (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% DV)
–Ηλιέλαιο – 37% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% DV)
–Αμυγδαλέλαιο – 36% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% DV)
–Φουντούκια – 28% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 15 mg (100% DV)
–Κουκουνάρι – 18% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 9,3 mg (62% DV)
–Κρέας χήνας – 16% DV ανά μερίδα (1 φλιτζάνι)
100 γραμμάρια: 1,7 mg (12% DV)
–Φιστίκια – 16% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 8,3 mg (56% DV)
–Σολομός – 14% DV ανά μερίδα (μισό φιλέτο)
100 γραμμάρια: 1,1 mg (8% DV)
–Αβοκάντο – 14% DV ανά μερίδα (μισό αβοκάντο)
100 γραμμάρια: 2,1 mg (14% DV)
–Πέστροφα – 13% DV ανά μερίδα (1 φιλέτο)
100 γραμμάρια: 2,8 mg (19% DV)
–Πιπεριά (κόκκινη, ωμή, για σαλάτες και γεμιστά) – 13% DV ανά μερίδα (1 πιπεριά)
100 γραμμάρια: 1,6 mg (11% DV)
–Καρύδια Βραζιλίας – 11% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 5,7 mg (38% DV)
–Μάνγκο – 10% DV ανά μερίδα (μισό μάνγκο)
100 γραμμάρια: 0,9 mg (6% DV)
–Ακτινίδια – 7% DV ανά μερίδα (1 μεσαίο ακτινίδιο)
100 γραμμάρια: 1,5 mg (10% DV)
Βιταμίνη Ε: Τι να προσέχετε πάντα
Οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν έχετε διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία με βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Ωστόσο, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η χρήση του συμπληρώματος μπορεί να εγκυμονεί άλλους σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις και εάν έχετε άλλες παθήσεις υγείας ή έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Βιταμίνη Ε: Ασφάλεια και παρενέργειες
Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε θεωρείται γενικά ασφαλής. Σπάνια, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει:
–Ναυτία
–Διάρροια
–Κράμπες στο εντερικό σύστημα
–Κούραση
–Αδυναμία
–Πονοκέφαλο
–Θολή όραση
–Εξάνθημα
–Αυξημένη συγκέντρωση κρεατίνης στα ούρα
Η λήψη υψηλότερων δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Επίσης, υπάρχει ανησυχία ότι τα άτομα με κακή υγεία που λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Η βιταμίνη Ε μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλές καταστάσεις. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε βιταμίνη Ε, εάν έχετε:
–Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ
–Βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού
–Διαταραχές αιμορραγίας
-Ιστορικό προηγούμενου εμφράγματος ή εγκεφαλικού
–Καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό
–Ηπατική νόσο
Η βιταμίνη Ε ως συμπλήρωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν σχεδιάζετε να χειρουργηθείτε, σταματήστε να παίρνετε βιταμίνη Ε δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση.
Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε εάν πρόκειται να κάνετε ή μόλις κάνατε μια χειρουργική επέμβαση για να ανοίξετε τυχόν αποκλεισμένες αρτηρίες και να αποκαταστήσετε την κανονική ροή αίματος στον καρδιακό μυ (αγγειοπλαστική).
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Ψυχικές διαταραχές: Ποιες συμπεριφορές στα παιδιά θα τα «ακολουθούν» και στην ενήλικη ζωή τους
Ντομάτα: «Θαυματουργή» για την υγεία – Από τι μας προστατεύει